Clickmed
programare rapida la medic

Brinerdin, drajeuri

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Brinerdin, drajeuri

Ce este Brinerdin si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Brinerdin-ul este un agent antihipertensiv eficace si bine tolerat. Reserpina isi exercita efectul prin actiune centrala, clopamida este un diuretic tiazidic care favorizeaza excretia apei si a sodiului, dihidroergocristina inhiba reactia hipertensiva la stres.

Studiile clinice controlate au demonstrat superioritatea Brinerdin-ului asupra componentilor sai luati izolat si asupra oricarei combinatii continand numai doi dintre ei. Efectul aditiv al celor trei componenti in doze relativ mici duce la o scadere usor de controlat a presiunii sanguine, cu un minimum de efecte secundare. Brinerdin-ul reduce, de obicei, presiunea sanguina dupa 4-7 zile. Efectul optim este atins dupa 1-4 saptamani.

Hipertensiune arteriala de toate gradele.

Mod de administrare

Tratament initial: 1 tableta pe zi. In cazuri grave, pot fi necesare 2 sau 3 tablete pe zi. Deoarece efectul se instaleaza incet, doza nu trebuie crescuta mai des decat o data pe saptamana. In cazuri grave, este de dorit sa se inceapa cu o doza de 2 tablete pe zi.

Tratament de intretinere: 1 tableta pe zi sau la 2 zile este suficienta in cele mai multe cazuri. Se cere precautie deosebita in cazul persoanelor in varsta, care pot fi mai sensibile la efectul medicamentului asupra presiunii sanguine si a electrolitilor.

Brinerdin-ul poate fi administrat simultan cu alte antihipertensive, cum ar fi beta-blocantele sau vasodilatatoarele.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Hipersensibilitate la oricare dintre componenti si la sulfonamide (clopamida apartine acestui grup), hipokaliemie rezistenta la tratament, tulburari hepatice si renale grave, insuficienta coronariana grava, infarct miocardic recent, ateroscleroza avansata, depresie psihica, terapie prin electrosocuri in antecedente, ulcer peptic activ, rectocolita ulcero-hemoragica, graviditate si lactatie.

Precautii

La pacientii diabetici poate fi necesara adaptarea dozei de agent antidiabetic. La pacientii cu guta, Brinerdin-ul trebuie administrat cu precautie, deoarece poate provoca o crestere a acidului uric in ser. Daca se intampla acest lucru, trebuie initiat un tratament corespunzator, iar Brinerdin-ul va fi inlocuit cu un antihipertensiv nediuretic. Nivelul potasiului in ser trebuie verificat regulat in cursul tratamentului cu Brinerdin. La majoritatea pacientilor nu este necesara suplimentarea cu potasiu daca regimul alimentar este suficient de bogat in alimente cu continut ridicat de potasiu (fructe, legume, peste, branza slaba etc.). La pacientii cu functia renala alterata, diureticele tiazidice pot fi mai putin eficace in diminuarea presiunii sanguine. Functia renala trebuie monitorizata indeaproape, deoarece ar putea fi alterata suplimentar prin folosirea antihipertensivelor. A nu se lasa la indemana copiilor

Interactiuni medicamentoase

Cu tiazidele: Deoarece diureticele tiazidice reduc clearance-ul renal al litiului, doza de litiu trebuie redusa cand se administreaza concomitent cu Brinerdin-ul. De asemenea, tinand cont ca antiinflamatoarele (steroidice si nesteroidice) pot reduce eliminarea sodiului si a apei, poate fi necesar ca doza de Brinerdin sa fie crescuta cand se folosesc concomitent aceste medicamente. Efectul anticoagulantelor orale poate fi redus de catre diureticele tiazidice.

Cu reserpina: Folosirea concomitenta a reserpinei de catre pacientii tratati cu inhibitori de monoaminoxidaza (IMAO) poate potenta efectul sedativ al acestora asupra sistemului nervos central (SNC); daca se adauga un IMAO la un tratament cu reserpina, pot aparea hipertensiune si hiperpirexie moderate sau grave. Administrarea concomitenta a alcoolului sau a deprimantelor SNC poate spori efectul sedativ al reserpinei asupra SNC. Reserpina poate diminua efectul terapeutic al levodopa, pot fi necesare ajustari ale dozelor unuia sau ale ambelor medicamente.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Tulburari gastrointestinale (greata si varsaturi), tulburari electrolitice (in special hipokaliemie), hipotensiune ortostatica, oboseala, slabiciune musculara, congestie nazala; pot aparea rar depresie psihica sau trombocitopenie.

Supradozare

Simptome: greata, varsaturi, diaree, congestia fetei, cefalee, ameteala, sete, hipokaliemie, slabiciune musculara, hipotensiune, bradicardie, aritmii cardiace, depresie, confuzie si coma. Tratament: eliminarea medicamentului prin spalatura gastrica, urmata de administrarea de carbune vegetal. Daca este indicat, tratamentul simptomatic de sustinere, incluzand monitorizarea sistemului cardiovascular, a echilibrului hidric, refacerea echilibrului electrolitic.

Informatii suplimentare

Compozitie

O combinatie de substante antihipertensive: reserpina, clopamida, dihidroergocristina mesilat.

Ambalaj

Cutie cu 30 drajeuri continand 0,1 mg reserpina, 5,0 mg clopamida, 0,5 mg dihdroergocristina mesilat.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Consecintele unei supradoze de aspirina Consecintele unei supradoze de aspirina

    Generalitati Aspirina este al treilea nume pentru acidul acetilsalicilic, substanta utilizata frecvent in medicamentele recomandate pentru ameliorarea durerilor. Medicamentele sunt folosite din cele mai vechi timpuri, mai exact inca din vremea medicului grec...citeste mai mult

  • Asistenta medicala a prescolarilor, elevilor si studentilor Asistenta medicala a prescolarilor,...

    Ordin nr. 653 din 25 septembrie 2001 privind asistenta medicala a prescolarilor, elevilor si studentilor Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 777 din 5 decembrie 2001 Ministrul sanatatii si familiei, vazand Referatul comun de aprobare al Directiei generale...citeste mai mult

  • Candidoza bucala - cauze, simptome si tratament Candidoza bucala - cauze, simptome si...

    Ce este candidoza bucala Candidoza bucala (orofaringiana) este o infectie determinata de anumiti fungi (ciuperci) ce se dezvolta la nivelul gurii, limbii si al gatului. Candidoza bucala este mai frecventa la nou-nascuti, sugari si batrani, dar poate sa apara la...citeste mai mult

  • Lista completa a E-urilor si alimentele in care se gasesc Lista completa a E-urilor si...

    Generalitati E-urile sunt codurile oficiale folosite pentru desemnarea substantelor chimice folosite ca aditivi alimentari in industria de consum a Uniunii Europene. Aceste titulaturi se regasesc pe etichetele alimentelor comercializate in cadrul UE, normele de...citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter