Clickmed
programare rapida la medic

Pentalong, comprimate

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Pentalong, comprimate

Compozitie
1 comprimat Pentalong 50 mg contine: 50,00 mg pentaeritritil tetranitrat (PETN). Denumirea chimica: 2-2-bis (nitrooxi) metil-1,3-propanediol, dinitrat (ester). Adjuvanti: lactoza, amidon de cartofi, celuloza microcristalina, talc, gelatina, sorbitol, dioxid de siliciu inalt dispersat, stearat de magneziu.

Actiune terapeutica
Pentaeritritil tetranitratul are o actiune relaxanta directa asupra musculaturii netede a vaselor, producand vasodilatatie. Vasele postcapilare de capacitanta si arterele mari sunt mai afectate decat vasele de rezistenta. Vasodilatatia in fluxul sistemic conduce la cresterea capacitatii venoase ("pooling"), fluxul venos este diminuat, volumul ventricular si presiunea de umplere scad (scaderea presarcinii). Diametrul ventricular micsorat si tensiunea redusa a peretului scad necesarul de energie, respectiv de oxigen al cordului. Scaderea presiunii de umplere poate favoriza perfuzarea straturilor subendoteliale ale peretului expus ischemiei, ca urmare contractia regionala a peretelui ventricular si volumul-bataie pot fi imbunatatite. Dilatarea vaselor mari din apropierea cordului conduce la scaderea atat a rezistentei sistemice ("postsarcina"), cat si a hipertensiunii pulmonare. La nivel molecular, nitratii actioneaza prin formarea de monoxid de azot (NO), care corespunde vasodilatatorului EDRF (endothelium derived relaxing factor), propriu organismului. Formarea de guanozin monofosfat ciclic (cGMP) cu ajutorul EDRF determina relaxarea celulelor musculaturii netede.

Indicatii
profilaxia si tratamentul de lunga durata al anginei pectorale. Recomandare: Pentalong 50 mg comprimate nu este indicat in tratamentul crizelor acute de angina pectorala.

Doze si mod de administrare
Dozarea se face individual. Pentru adulti se recomanda urmatoarea schema de dozare: in general de 2-3 ori pe zi cate un comprimat (corespunzator la 100 pana la 150 mg PETN zilnic); dupa necesitate, doza poate fi crescuta pana la 240 mg PETN zilnic. Pentalong 50 comprimate se administreaza cu circa 1/2 ora inaintea meselor cu putin lichid.

Contraindicatii
Pentalong 50 mg nu se administreaza in: hipersensibilitate cunoscuta fata de nitroderivati, ca si la alti adjuvanti; insuficienta circulatorie acuta (soc, colaps circulator); hipotensiune severa (cu valori sistolice sub 90 mm Hg); soc cardiogen, atata timp cat nu este asigurata prin contrapulsatii intraaortice sau prin medicamente inotroppozitive o presiune telediastolica suficient de ridicata a ventriculului stang; infarct miocardic acut.Se recomanda o supraveghere medicala atenta in: cardiomiopatie obstructiva hipertrofica, pericardita constrictiva, tamponada cardiaca; presiune de umplere scazuta, de exemplu in insuficienta cardiaca stanga. Trebuie evitata o hipotensiune cu valori sistolice sub 90 mm Hg; predispozitie la tulburari circulatorii ortostatice; stenoza aortica si/sau mitrala; afectiuni ce comporta hipertensiune intracraniana (pana in prezent s-a observat o crestere a presiunii numai in cazul unei supradoze de gliceroltrinitrat, administrat i.v.). Pentalong 50 mg nu este indicat in tratamentul crizelor de angina pectorala.

Masuri de precautie
Sarcina si alaptare: ca o masura de precautie deosebita, PETN nu se administreaza in perioada de sarcina si alaptare.

Reactii adverse
In special la inceputul tratamentului pot aparea presiune temporala si cefalee (cefaleea nitratilor), care dispar in general la cateva zile dupa ce se continua tratamentul. Ocazional se pot constata hipotensiune ortostatica asociata cu obnubilare, vertij si astenie, ca si tahicardie reflexa. In cazuri rare pot aparea si tulburari gastrointestinale, cum sunt greata si voma, ca si reactii alergice cutanate. Rar, s-au semnalat: stare de colaps insotita de bradicardie si sincope, ca si hipotensiune marcata cu accentuarea simptomelor de angina pectorala. In limitele dozelor recomandate nu s-a semnalat o scadere a actiunii PETN. Cu toate acestea, pentru alte medicamente din aceasta grupa se cunoaste posibilitatea dezvoltarii unei tolerante, respectiv aparitia unei tolerante incrucisate fata de alti nitroderivati in cazul unor doze crescute, continue. Recomandare: Administrarea de Pentalong poate duce la hipoxie, din cauza unei repartizari relative a fluxului sanguin in zonele alveolare hipoventilate, iar la pacientii cu afectiuni coronariene se poate declansa ischemia. La primele semne de intoleranta nu se mai administreaza Pentalong 50 mg.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Sindromul Piriformis Sindromul Piriformis

    Generalitati Sindromul Piriformis este o afectiune neuromusculara rara, care determina comprimarea nervului sciatic de catre muschiul piriformis. Muschiul piriformis are forma alungita si este localizat intre fese langa partea de sus a articulatiei soldului. Acest...citeste mai mult

  • Metronidazolul si sarcina Metronidazolul si sarcina

    Generalitati Articolul ne vorbeste despre riscurile expunerii la metronidazol in timpul sarcinii. Fiecare sarcina comporta un risc de 3-5% de a naste un copil cu malformatii congenitale. Aceste informatii nu vor inlocui sfaturile si recomandarile medicului...citeste mai mult

  • Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere Anticonceptionalele si efectele...

    Generalitati Anticonceptionalele intra in categoria metodelor contraceptive si reprezinta forma farmaceutica a acestora ce sunt administrate sub forma de pilule sau tablete (comprimate) ori chiar si in forma de unguente sau creme. Anticonceptionalele reprezinta o...citeste mai mult

  • Stenoza spinala cervicala Stenoza spinala cervicala

    Generalitati Stenoza spinala cervicala este o afectiune degenerativa in care spatiul canalului spinal este ingustat determinand compresie pe maduva spinarii sau radacinile nervoase adiacente. Canalul spinal este aria delimitata de interiorul vertebrelor in care se...citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter