Clickmed
programare rapida la medic

Digitalin (digitoxina), solutie interna

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Digitalin (digitoxina), solutie interna

Ce este Digitalin (Digitoxina) si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Tonicardiac, creste forta de contractie a miocardului, corecteaza insuficienta cardiaca, marind debitul cardiac, cu ameliorarea irigarii tesuturilor, scaderea presiunii venoase, indepartarea congestiei si edemelor, cresterea diurezei; micsoreaza frecventa sinusala; intarzie conducerea atrio-ventriculara, diminuand ritmul ventricular in fibrilatia atriala si alte tahiaritmii supraventriculare. Actiunea se instaleaza lent (incepe la 2-5 ore, este maxima la 6-10 ore de la administrarea unei doze orale, concentratia plasmatica constanta se obtine dupa 24-28 zile de tratament), si este durabila (in conditiile digitalizarii complete compensarea se mentine cca 18 zile dupa oprirea tratamentului), cu posibilitatea de acumulare.

Insuficienta cardiaca congestiva cronica; fibrilatie atriala si flutter atrial cu ritm rapid, mai ales in cadrul insuficientei cardiace; este utila indeosebi pentru tratamentul de durata (eficacitatea se mentine chiar in conditiile omisiunii sporadice a administrarii) si in insuficienta cardiaca cu fibrilatie sau flutter atriale.

Mod de administrare

Oral, la adulti initial 0,2-0,5 mg/zi (10-25 picaturi) pana la corectarea tahicardiei si compensarea (cateva zile), apoi 0,6 mg/saptamana repartizate in 3-6 zile (doza medie de intretinere este de 0,1 mg, adica 5 picaturi, zilnic). La copii, dupa varsta, in prima zi 0,1-0,4 mg, in a 2-a si a 3-a zi 0,1-0,2 mg, apoi intretinere cu 0,025-0,05 mg, zilnic sau la 2 zile. Posologia trebuie individualizata, sub supraveghere medicala.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Bradicardie marcata (sub 60/minut), extrasistole ventriculare polimorfe sau ritmate, tahicardie ventriculara; prudenta in caz de leziuni miocardice acute (miocardita reumatismala, infarct acut de miocard) si bloc partial; se recomanda doze mici daca bolnavul a primit un alt digitalic inaintea inceperii tratamentului; de asemenea, doze mai mici la hepatici, la bolnavi cu insuficienta renala severa si la batrani, la nou-nascuti si la imaturi, in prezenta hipoxiei prin insuficienta respiratorie, la hipotiroidieni, in infarctul de miocard recent, in caz de hipokaliemie sau hipercalcemie.

Interactiuni medicamentoase

Se vor evita sarurile de calciu intravenos si aminele simpatomimetice (risc sporit de aritmii severe); prudenta la bolnavii sub tratament diuretic intensiv sau care abuzeaza de purgative, la cei care primesc extract paratiroidian sau doze mari de vitamina D, glucocorticoizi, corticotrofina, carbenoxolona, amfotericina B (risc de aritmii prin hipokaliemie); prudenta cand se asociaza chinidina; reserpina creste efectul bradicardizant, b-blocantele adrenergice si verapamilul favorizeaza bradicardia si deprimarea conducerii atrio-ventriculare; fenitoina, fenobarbitalul, fenilbutazona, spironolactona, rifampicina pot scadea concentratia plasmatica a digitoxinei, favorizandu-i metabolizarea prin inductie enzimatica (uneori este necesara cresterea dozei de tonicardiac); colestiramina micsoreaza absorbtia intestinala a digitoxinei (in cazul asocierii, cele doua medicamente se administreaza la interval de cel putin 2 ore).

Reactii adverse posibile

Eficacitatea terapeutica maxima este uneori insotita de reactii adverse de tip toxic: greata, salivatie, voma, anorexie, diaree, dureri abdominale, cefalee, stari de rau, somnolenta, stare confuziva (mai ales la batrani), tulburari de vedere (culori), bigeminism, tahicardie supraventriculara, defecte de conducere, bloc; in cazuri extreme poate fi declansata fibrilatia ventriculara (favorizata de hipokaliemia prin tratament diuretic brutal); rareori urticarie, eozinofilie, trombocitopenie (alergica), ginecomastie.

Informatii suplimentare

Compozitie

Solutie hidroalcoolica glicerinata continand digitoxina 1 mg/ml sau 50 picaturi.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Cele mai eficiente solutii naturale care te scapa de acnee si de pistrui Cele mai eficiente solutii naturale...

    Pistruii si cosurile provocate de acnee te impiedica sa ai tenul pe care ti-l doresti? Pentru a putea ameliora aceste probleme, avem la indemana solutii eficiente si ieftine din natura, la care putem apela oricand. Pistruii apar atunci cand productia de melanina,...citeste mai mult

  • 4 solutii pentru un somn lung si odihnitor 4 solutii pentru un somn lung si...

    Generalitati Multi oameni sunt chinuiti de insomnii, de faptul ca indiferent de ora din noapte nu pot sa adoarma. Iata cateva solutii la cele mai frecvent intalnite tulburari de somn. Va treziti in mijlocul noptii, fara nici un motiv Multi oameni de toate...citeste mai mult

  • 10 solutii eficiente pentru combaterea congestiei nazale 10 solutii eficiente pentru...

    Generalitati Combaterea congestiei nazale devine o necesitate in sezonul rece, cand gripa si raceala afecteaza o buna parte a populatiei. Dificultatea de a respira poate fi indusa si de o alergie, cand membranele nazale se umfla din pricina vaselor de sange...citeste mai mult

  • 6 solutii anti-imbatranire recomandate de dermatologi 6 solutii anti-imbatranire...

    Generalitati In plina evolutie tehnologica si medicala, solutiile anti-imbatranire sunt tot mai numeroase si mai accesibile. Medicii dermatologi chiar incurajeaza utilizarea de produse si metode care pot intarzia aparitia semnelor premature de imbatranire si chiar...citeste mai mult

Comunitate

  • Ficat gras

    Ce tratament as putea urma pentru ficat gfas, avand in vedere ca colesterolul este 200, trigliceride in limite?

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter