Clickmed
programare rapida la medic

Vitroasa

gel vascos care ocupa spatiul cuprins intre fata posterioara a cristalinului si fata interna a retinei.

Structura - Vitroasa este compusa din 99% apa; ea mai contine si cateva celule, precum si fibrile de colagen si de acid hialuronic, ce servesc drept tesut de sustinere. Fata sa anterioara este in contact cu fata posterioara a cristalinului: aceasta este baza vitroasei. Fata sa posterioara se sprijina pe fata interna a retinei.

Patologie - Din cauza absentei vascularizarii si a micului continut de celule al vitroasei, patologia ei este relativ limitata.
- anomaliile congenitale ale vitroasei sunt, in general, fara rasunet asupra vederii. Totusi, cea mai grava, persistenta vitroasei primare care ramane opaca in cursul dezvoltarii fetale, se manifesta printr-un strabism si o pupila alba, in general pe o singura parte, si poate fi responsabila in copilarie de o cataracta si adesea de un glaucom congenital; vederea este foarte proasta, chiar nula. vitrectomia (ablatia chirurgicala a vitroasei) nu permite intotdeauna vindecarea.
- Degenerescenta vitroasei este o evolutie naturala cauzata de imbatranirea ochiului; ea este mai precoce la persoanele operate de cataracta si/sau puternic mioape. Aceasta degenerescenta conduce la dezlipirea vitroasei, a carei parte posterioara nu se mai afla in contact cu retina. Un astfel de fenomen, care trece de cele mai multe ori neobservat, poate fi foarte deranjant in anumite cazuri, manifestandu-se printr-o impresie de "panza de paianjen" in fata ochiului sau prin pete care se deplaseaza la miscarea ochiului. Aceasta degenerescenta, care nu are vreun caracter evolutiv, nu poate fi tratata in mod eficace.
- hemoragiile intravitreene pot surveni dupa un traumatism sau in mod spontan, indeosebi in cursul rupturilor retiniene si al rupturilor de neovase la diabetici. Ele se pot resorbi de la sine sau pot fi tratate prin vitrectomie.
- Infiltrariile inflamatorii sunt legate intotdeauna de o inflamatie a structurilor vecine (retina, uvee) si se manifesta printr-o scadere a acuitatii vizuale mai mult sau mai putin marcata, asociata uneori cu perceperea de corpi care plutesc.

tratament - Tratamentul consta in utilizarea de antiinflamatoare corticosteroidiene pe cale generala. Atunci cand tulburarea vitreana nu se resoarbe si continua sa deranjeze vederea, este uneori necesara vitrectomia.

Sinonim: corp vitros.

Citeste si

Arhiva
  • Complicatiile cronice ale diabetului insulino-dependent

    Generalitati Un pacient cu DZ de tip I poate dezvolta una sau mai multe complicatii cronice. Macrovasculopatia diabetica Hiperglicemia poate determina leziuni ale vaselor care iriga cordul si creierul. De asemenea pot fi afectate vasele periferice ale...citeste mai mult

  • Retinopatia diabetica

    Generalitati Multi dintre pacientii cu diabet dezvolta in timp manifestari oculare, dintre care retinopatia diabetica este cea mai importanta. Diabetul determina afectari ale vaselor sanguine mici de la nivelul retinei (o componenta a ochiului situata in partea...citeste mai mult

  • Uveitele - cauze, simptome, tratament

    Ce este uveita Uveita este inflamatia tractului uveal, care este format din iris (irita), corpul ciliar (ciclita) si coroida (coroidita). Afectiunile inflamatorii ale ochiului se pot, insa, localiza la nivelul retinei (retinita) sau al vascularizatiei retiniene...citeste mai mult

  • Traumatismele oftamologice

    Generalitati Leziunile traumatice oftalmologice se caracterizeaza printr-o mare varietate de cauze, manifestari clinice si severitate. Unele sunt minore si se pot vindeca prin aplicarea unui simplu tratament si a unui pansament local, in timp ce altele sunt...citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter