Clickmed
programare rapida la medic

Rubeola

boala eruptiva contagioasa provocata de un virus cu A.R.N. din genul Rubivirusurilor (familia Togaviridae), afectand mai ales copiii si adolescentii.
Rubeola face ravagii in mod cvasipermanent iarna si primavara in Europa, sub forma unor epidemii.

Contaminare - Virusul rubeolei traieste exclusiv in organismul uman. El patrunde in organism pe caile respiratorii. Boala este foarte contagioasa in timpul primelor zile care preced aparitia semnelor si in timpul duratei acestora.

Simptome si semne - Incubatia silentioasa a virusului (fara semne aparente) dureaza aproximativ doua saptamani. Perioada de invazie (declansarea bolii), lunga de aproximativ doua zile, se semnaleaza printr-o febra usoara si o umflare a ganglionilor limfatici ai gatului; ea poate ramane total inaparenta. O eruptie cutanata maculopapuloasa (mici pete roz usor ridicate) succede acestei faze. Ea incepe cu fata, se intinde apoi la intregul corp, indeosebi pe torace si la membrele superioare, si poate lua un aspect scarlatiniform (piele in intregime rosie). eruptia se asociaza uneori cu o usoara angina. Aceste semne dispar dupa trei zile. Formele atipice ale bolii (absenta eruptiei cutanate) sunt actualmente cele mai frecvente.

complicatii - La adolescent sau la adult, rubeola poate fi mai grava decat la copil si poate antrena dureri de cap, febra si poliartrita (inflamatii ale mai multor articulatii), regresand in vreo zece zile. O purpura trombopenica (afectiune caracterizata prin aparitia de hematoame punctiforme) sau o meningoencefalita sunt, de asemenea, posibile.

tratament - Nu exista un tratament al bolii, pot fi administrate medicamente in caz de febra (paracetamol). Rubeola nu poate surveni si a doua oara, infectia cu virus conferind o imunitate completa si durabila.

Prevenire - In principal, aceasta consta in vaccinare. Vaccinul este de cele mai multe ori asociat cu cel al rujeolei si al oreionului (vaccinul R.O.R.) si este administrat pe la varsta de 15 luni. El mai este preconizat pentru imunizarea adolescentilor neimunizati prin boala.

Citeste si

Arhiva
  • Rubeola (pojarul german) - cauze, simptome, tratament Rubeola (pojarul german) - cauze,...

    Ce este rubeola Rubeola, numita si pojar german sau pojarul de 3 zile, este o boala produsa de virusul rubeolic. Rubeola este de obicei o boala blanda care nu produce probleme pe termen lung. Cauzele rubeolei Virusul rubeolic se raspandeste de cele mai multe...citeste mai mult

  • Rubeola: ce trebuie sa stim despre aceasta boala contagioasa Rubeola: ce trebuie sa stim despre...

    Ce este rubeola Rubeola reprezinta o boala contagioasa cauzata de virusul rubeolic. Aceasta provoaca o eruptie cutanata care incepe de obicei de la nivelul fetei si se transmite in jos pe corp. Totodata, poate duce la afectiuni grave la nou-nascutii persoanelor...citeste mai mult

  • Evaluarea auzului la copil Evaluarea auzului la copil

    Generalitati In toate tarile dezvoltate, evaluarea auzului unui copil incepe imediat dupa nastere, la iesirea din maternitate, mai ales pentru cei care prezinta risc de hipoacuzie (sarcina dificila, parinti hipoacuzici, rubeola maternala in primul semestru de sarcina...citeste mai mult

  • Testul Torch - depistarea infectiilor in sarcina Testul Torch - depistarea infectiilor...

    Generalitati Testul Torch este o analiza prenatala facuta cu scopul identificarii sindromului Torch. Acesta este un acronim medical reprezentat de un grup de infectii care se pot dovedi periculoase pentru fat in sarcina. Printre ele se numara toxoplasmoza, rubeola,...citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter