Clickmed
programare rapida la medic

Morfina

medicament extras din opiu, capabil sa calmeze durerile intense, actionand asupra sistemului nervos central (analgezic central) si provocand adormirea.
Morfina face parte dintre stupefiante. Codeina si heroina sunt derivati ai morfinei.

Mecanism de actiune -?Morfina actioneaza fixandu-se pe receptorii opioizi sau receptorii morfinici situati in membrana anumitor celule ale creierului (talamus, sistem limbic, tesut reticulat). De aici, ea blocheaza transmisia semnalelor dureroase si anuleaza orice senzatie de durere.

Indicatii - Morfina este indicata pentru calmarea durerilor intense si rebele la alte analgezice?legate de un cancer, de un infarct al miocardului (criza cardiaca) sau provocate de traumatisme grave.

Contraindicatii - Morfina este contraindicata in caz de insuficienta respiratorie, de insuficienta hepatica severa, de traumatism cranian, de stare convulsiva, de intoxicatie alcoolica acuta, de delirium tremens.

Mod de administrare - Morfina este administrata dupa caz, pe cale orala, sub forma de solutii sau comprimate cu eliberare prelungita sau prin injectare (subcutanata, intramusculara, intravenoasa, peridurala, intratecala, intracerebroventriculara) .

Efecte nedorite - Efectele nedorite cele mai frecvente sunt constipatia, greturi, mai rar varsaturi, ingustare a calibrului bronhiilor, depresie respiratorie (diminuarea amplitudinii si eficacitati respiratorii) - moderata la doze terapeutice, severa in caz de supradozare, confuzie mintala, vertij, hipotensiune ortostatica (vertij legat de scaderea tensiunii arteriale atunci cand subiectul trece de la pozitia orizontala la cea verticala), crestere a tonusului sfincterelor muschilor netezi etc.
Morfina si derivatii ei genereaza dependenta (nevoia de o noua doza) fizica si psihica si o obisnuire (necesita cresterea dozelor pentru a obtine un efect identic) in cazul utilizarii indelungate. Oprirea brusca a unui tratament de lunga durata antreneaza aparitia sindromului de abstinenta. Manifestarile supradozarii sunt?depresia respiratorie, mioza (ingustarea pupileiJ, hipotensiune, hipotermie cu evolutie posibila spre o coma profunda. Tratamentul acestei supradozari consta in administrarea de antidoturi ca nalaxona sau nalorfina si intr-o reanimare cardiorespiratorie.

interactiuni medicamentoase -?interactiunile medicamentoase sunt foarte numeroase. morfina nu trebuie utilizata in acelasi timp cu medicamentele inhibitoare de monoaminozidaza (lMAO), intrebuintate in tratamentul starilor depresive. Asocierea ei cu buprenorfina, cu nalbufina si cu pentazocinul este nerecomandata, deoarece efectele acestor morfinomimetice sunt antagoniste antrenand in consecinta o eficacitate analgezica mai mica. In plus, asocierea morfinei cu numeroase alte medicamente trebuie sa fie supravegheata, mai ales in asocierea ei cu depresoarele sistemului nervos central, cu opiaceele (substante derivate din opiu), cu difenoxilatul, cu antidepresoarele triciclice etc.

Citeste si

Arhiva
  • Morfina Morfina

    Descriere Morfina este principalul agent activ din opiu, concentratia sa in extractul de opiu fiind de 8-14%. Dupa extractie se prezinta ca prisme albe sau usor galbui fiind putin solubila in apa si eter, solubila in alcool amilic, etanol, benzen, cloroform, apa de...citeste mai mult

  • Morfinomimetice Morfinomimetice

    Descriere Termenul de morfinomimetice se refera la alcaloizii naturali din opiu (morfina, codeina, tebaina), dar in mod curent se utilizeaza pentru toti compusii cu profil farmacologic asemenator morfinei, inclusiv opioide (substantele de semisinteza, sinteza si...citeste mai mult

  • Codeina Codeina

    Descriere Codeina este un alcaloid natural din subgrupa morfinei, fiind cel mai des utilizat opioid din lume. Ea se gaseste in opiu in concentratie de 0.3%, dar cea mai mare parte a codeinei comercializate este obtinuta prin sinteza din morfina, printr-un proces de...citeste mai mult

  • Opiu Opiu

    Descriere Opiul si preparatele pe baza de opiu sunt cunoscute de aproape patru mii de ani, fiind folosite ca unele din cele mai vechi remedii ale durerii. In prezent, preparatele de opiu au o utilizare limitata in terapie, fiind folosite in special ca analgezice si...citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter