Clickmed
programare rapida la medic

Faringoplastie

interventie chirurgicala care vizeaza modificarea formei valului palatin.

Indicatii si tehnica - Faringoplastia consta, in general, in indepartarea unei parti a valului palatin pentru a trata sforaiturile, fie ca ele sunt sau nu asociate cu un sindrom de apnee de somn. Mai rar, ea vizeaza prelungirea valului palatin cu ajutorul unui grefon constituit din mucoasa a faringelui, in caz de malformatie (mai ales fanta labiopalatina).

Desfasurare si efecte secundare - Faringoplastia se practica sub anestezie locala, si atunci nu este necesar ca pacientul sa fie spitalizat, sau sub anestezie generala; ea necesita in acest din urma caz o spitalizare de 48 de ore. Urmarile postoperatorii sunt marcate prin dureri pe o durata de aproximativ o saptamana.

complicatii si rezultate - Complicatia principala a faringoplastiei este aparitia unui reflux alimentar pe nas, dovedind o ablatie prea mare a valului palatin. Acest reflux este adesea asociat unei rinolalii (modificarea vocii, subiectul nemaiputand sa pronunte corect sunetele ocluzive (b, p, d, t, g si k)). Mai mult de 80% dintre faringoplastii practicate pentru inlaturarea sforaiturilor dau bune rezultate; in caz de esec, este posibila repetarea interventiei.

Citeste si

Arhiva
  • Apneea de somn (Sindromul de apnee in somn SAS)

    Generalitati Apneea de somn este o afectiune a aparatului respirator caracterizata prin pauze respiratorii repetate, frecvente in timpul somnului. Durata perioadei de oprire a fluxului de aer este de 10 secunde. SAS prezinta diferite grade de gravitate:...citeste mai mult

  • Cauze si remedii ale sforaitului

    Generalitati Sforaitul este un zgomot ragusit care se produce cand respiratia este partial impiedicata in timpul somnului. Cand dormim, muschii gatului se destind si limba se lasa pe spate, devenind mai mare si mai grea. In timpul somnului, cand inspiram si...citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter