Clickmed
programare rapida la medic

Aortografie

Metoda radiologica pentru vizualizarea aortei prin injectarea unei substante de contrast fie in lumenul aortic cu ajutorul unei sonde fie intr-o vena. Examen radiologic care permite vizualizarea aortei si a ramurilor sale.


Indicatii - Aortografia permite o explorare a diferitelor patologii ale aortei: anevrism al aortei, disectie aortica, sindromul lui Leriche (tromboza aortei terminale si bifurcarea sa in arterele iliace primitive), coarctatia aortei, explorare facuta inainte de interventia chirurgicala.

Desfasurare - Cand aortografia este realizata prin punctie arteriala necesita o spitalizare de 24 pana la 48 ore ea se practica sub anestezie locala (pentru un copil, sub anestezie generala usoara) si sub control electrocardiografic examenul dureaza intre o jumatate de ora si trei sferturi de ora.

Efecte nedorite
- sunt de doua tipuri, alergice si traumatice:
- complicatiile alergice sunt provocate de iodul continut de produsul de contrast. Alergia la iod se traduce prin greturi, voma, eruptii cutanate si o scadere a tensiunii arteriale. Cu ocazia unei consultatii precedand examenul aortografic, medicul trebuie sa se asigure ca pacientul n-a prezentat vreodata simptomele unei alergii, iar daca e cazul sa-i prescrie un tratament antialergic.
- complicatiile traumatice sunt legate de riscul unei plagi vasculare, mai ales in caz de punctie arteriala, si pot antrena o hemoragie locala. Este absolut necesar ca, inainte de orice aortografie, sa se verifice la pacient orice tulburare de coagulare.

Citeste si

Arhiva
  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter