Clickmed
programare rapida la medic

Adacel, suspensie injectabila in seringa preumpluta

Publicat la data de: 12 Octombrie 2016 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Adacel, suspensie injectabila in seringa preumpluta

Ce este ADACEL si pentru ce se utilizeaza

ADACEL este un vaccin. Vaccinurile sunt utilizate pentru protectia impotriva bolilor infectioase. Acestea actioneaza determinand organismul sa produca propria protectie impotriva bacteriilor care cauzeaza afectiunile respective.

Acest vaccin este indicat pentru vaccinarea de rapel impotriva difteriei, tetanosului si tusei convulsive (pertussis) la copii, incepand cu varsta de 4 ani, adolescenti si adulti, dupa efectuarea schemei complete de vaccinare primara.

Limitari ale protectiei oferite
ADACEL va preveni numai aceste boli, in cazul in care acestea sunt provocate de catre bacteriile vizate de vaccin. Dumneavoastra sau copilul dumneavoastra puteti in continuare sa contactati boli similare, daca sunt provocate de alte bacterii sau virusuri.

ADACEL nu contine bacterii sau virusuri vii si nu poate provoca niciuna dintre bolile infectioase impotriva carora acest vaccin ofera protectie.

Retineti faptul ca niciun vaccin nu poate asigura protectie completa, pe toata durata vietii, la toate persoanele vaccinate.

Mod de administrare

Medicul dumneavoastra va stabili daca ADACEL este potrivit pentru dumneavoastra sau pentru copilul dumneavoastra, in functie de:

  • vaccinurile care v-au fost administrate in trecut dumneavoastra sau copilului dumneavoastra
  • numarul dozelor de vaccinuri similare care vi s-au administrat in trecut dumneavoastra sau copilului dumneavoastra;
  • cand v-a fost administrata dumneavoastra sau copilului dumneavoastra ultima doza de vaccin similar.

Trebuie ca dumneavoastra sau copilul dumneavoastra sa fi terminat schema de vaccinare primara impotriva difteriei si tetanosului, inainte de administrarea ADACEL.

Administrarea ADACEL este sigura daca dumneavoastra sau copilul dumneavoastra nu ati terminat o schema primara de vaccinare impotriva tusei convulsive, dar protectia poate sa nu fie la fel de buna ca la persoanele la care s-a administrat deja vaccinul impotriva tusei convulsive.

Medicul dumneavoastra va decide care este durata de timp care trebuie sa treaca intre vaccinari.

Instructiuni de utilizare
ADACEL trebuie sa vi se administreze de catre personal medical instruit in administrarea vaccinurilor, in cadrul unei clinici sau intr-un cabinet medical care detine dotarile necesare in caz de orice reactii alergice severe rare la vaccin.

Doze
La toate categoriile de varsta pentru care este indicat ADACEL se va administra o singura injectie (jumatate de mililitru).

In cazul in care dumneavoastra sau copilul dumneavoastra aveti o leziune care necesita masuri preventive pentru tetanos, medicul dumneavoastra poate decide sa va administreze ADACEL cu sau fara imunoglobulina tetanica.

Utilizarea la copii si adolescenti
ADACEL nu trebuie administrat copiilor cu varsta sub patru ani.
Copiilor incepand cu varsta de patru ani si adolescentilor trebuie sa li se administreze aceeasi doza cu cea utilizata la adulti.

Medicul dumneavoastra sau asistenta medicala va vor administra vaccinul intr-un muschi de la nivelul zonei superioare, externe a bratului (muschiul deltoid). Medicul dumneavoastra sau asistenta medicala nu va vor administra vaccinul intr-un vas de sange, in fese sau sub pielein caz de tulburari de coagulare a sangelui, ei pot decide administrarea subcutanata, desi aceasta poate determina mai multe reactii adverse locale, inclusiv aparitia unui mic nodul sub piele.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra, farmacistului sau asistentei medicale.

Atentionari si precautii

Pentru a fi sigur ca ADACEL este potrivit pentru dumneavoastra sau pentru copilul dumneavoastra, este important sa ii spuneti medicului dumneavoastra sau asistentei medicale daca oricare dintre cele enumerate mai jos sunt valabile in cazul dumneavoastra sau al copilului dumneavoastraDaca aveti orice nelamurire, solicitati medicului dumneavoastra sau asistentei medicale sa va explice.

Nu utilizati ADACEL daca dumneavoastra sau copilul dumneavoastra:

  • ati avut o reactie alergica: la vaccinuri impotriva difteriei, tetanosului sau tusei convulsive; la oricare dintre celelalte componente (enumerate la pctInformatii suplimentare); la orice componenta reziduala preluata din procesul de fabricatie (formaldehida, glutaraldehida), care poate fi prezenta in cantitati infime.
  • ati avut vreodata o reactie severa la nivelul creierului in decurs de o saptamana de la administrarea unei doze dintr-un vaccin impotriva tusei convulsive;
  • aveti o afectiune acuta insotita sau nu de febraVaccinarea trebuie amanata pana cand dumneavoastra sau copilul dumneavoastra va insanatositiO afectiune usoara, neinsotita de febra nu reprezinta, de obicei, un motiv pentru amanarea vaccinarii

Medicul dumneavoastra va stabili daca dumneavoastra sau copilului dumneavoastra vi se va administra ADACEL.

ADACEL nu trebuie utilizat la copii cu varsta sub 4 ani.

Inainte de vaccinare, adresati-va medicului dumneavoastra sau asistentei medicale daca dumneavoastra sau copilul dumneavoastra daca:

  • ati fost vaccinat in ultimele 4 saptamani cu o doza de rapel dintr-un vaccin impotriva difteriei si a tetanosuluiin acest caz, dumneavoastra sau copilul dumneavoastra nu veti fi vaccinat cu ADACEL, iar medicul dumneavoastra va decide, pe baza recomandarilor oficiale, cand vi se va mai putea administra inca o injectie.
  • ati avut vreodata sindromul Guillain-Barre (imposibilitate temporara de a efectua miscari si pierdere a sensibilitatii la nivelul intregului corp sau la nivelul unei parti a corpului) sau nevrita
  • brahiala (paralizie, durere si senzatie de amorteala la nivelul bratului si umarului) dupa administrarea anterioara a unei doze de vaccin tetanicMedicul dumneavoastra va decide daca dumneavoastra sau copilului dumneavoastra trebuie sa vi se administreze ADACEL.
  • aveti o boala progresiva care afecteaza creierul/nervii sau care determina convulsii necontrolatein
  • acest caz, medicul dumneavoastra va incepe mai intai tratamentul si va va administra vaccinul dupa stabilizarea afectiunii.
  • aveti imunitatea scazuta sau deficitara din cauza unui tratament (de exemplu corticosteroizi, chimioterapie sau radioterapie); infectiei cu HIV sau SIDA; oricarei alte afectiuni. In aceste situatii, vaccinul poate sa nu ofere acelasi nivel de protectie ca in cazul persoanelor al caror sistem imunitar nu este afectatDaca este posibil, vaccinarea trebuie amanata pana la vindecarea acestor boli sau terminarea tratamentelor.
  • aveti orice afectiune ale sangelui, care determina invinetire cu usurinta sau sangerari pentru mai mult timp dupa taieturi minore (de exemplu din cauza unei tulburari sanguine, cum este hemofilia sau trombocitopenia sau ca urmare a tratamentului cu medicamente anti-coagulante).

ADACEL impreuna cu alte medicamente sau vaccinuri
Spuneti medicului dumneavoastra, farmacistului sau asistentei medicale daca dumneavoastra sau copilul dumneavoastra utilizati, ati utilizat recent sau s-ar putea sa utilizati orice alte medicamente.

Deoarece ADACEL nu contine bacterii vii, in general, poate fi administrat in acelasi timp cu alte vaccinuri sau imunoglobuline, dar trebuie injectat intr-un loc diferit. Studiile au demonstrat faptul ca ADACEL poate fi administrat in acelasi timp cu oricare dintre urmatoarele vaccinuri: vaccinul impotriva hepatitei B, vaccinul impotriva poliomielitei (cu administrare injectabila sau orala), vaccinul gripal inactivat si cu vaccinul recombinant impotriva virusului papiloma uman. Pot fi administrate in acelasi timp mai multe vaccinuri, dar in membre diferite.

Daca dumneavoastra sau copilului dumneavoastra va este administrat un tratament care va afecteaza sangele sau sistemul imunitar (cum sunt medicamente anticoagulante, corticosteroizi sau chimioterapie), va rugam sa cititi sectiunea „Atentionari si precautii” de mai sus.

Sarcina si alaptarea

Daca dumneavoastra sau copilul dumneavoastra sunteti gravide sau alaptati, credeti ca dumneavoastra sau copilul dumneavoastra ati putea fi gravide sau intentionati sa ramaneti gravide, adresati-va medicului dumneavoastra sau asistentei medicale. Medicul dumneavoastra sau asistenta medicala va pot sfatui daca vaccinarea trebuie sau nu amanata.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Nu s-a studiat daca vaccinul afecteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Vaccinul nu are nicio influenta sau are influenta neglijabila asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje.

Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, ADACEL poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Reactii alergice grave
Daca apar oricare dintre urmatoarele simptome dupa ce ati plecat din locul unde v-a fost administrata injectia, trebuie sa va adresati IMEDIAT unui medic:

In cazul in care apar, aceste semne sau simptome evolueaza de obicei foarte rapid dupa administrarea vaccinului, cand dumneavoastra sau copilul dumneavoastra va aflati inca la clinica sau la cabinetul medicului,

Reactiile alergice grave pot aparea foarte rar (pot afecta pana la 1 din 10000 de persoane), dupa orice vaccinare.

Alte reactii adverse
Urmatoarele reactii adverse au fost observate in timpul studiilor clinice efectuate la anumite grupe de varsta.

La copii cu varsta intre 4 si 6 ani
Foarte frecvente (pot afecta mai mult de 1 din 10 persoane):

  • scadere a poftei de mancare,
  • dureri de cap,
  • diaree,
  • oboseala,
  • durere,
  • inrosire,
  • umflare in regiunea in care a fost injectat vaccinul.

Frecvente (pot afecta pana la 1 din 10 persoane):

  • greata,
  • varsaturi,
  • eruptie pe piele,
  • dureri (la nivelul intregului corp) sau slabiciune musculara,
  • dureri ale articulatiilor sau tumefiere a articulatiilor,
  • febra,
  • frisoane,
  • modificari ale ganglionilor limfatici de la nivelul subratului.

La adolescenti cu varsta intre 11 si 17 ani
Foarte frecvente (pot afecta mai mult de 1 din 10 persoane):

  • dureri de cap,
  • diaree,
  • greata,
  • dureri (la nivelul intregului corp) sau slabiciune musculara,
  • dureri ale articulatiilor sau tumefiere a articulatiilor,
  • oboseala/slabiciune,
  • frisoane,
  • durere,
  • inrosire si umflare in regiunea in care a fost injectat vaccinul.

Frecvente (pot afecta pana la 1 din 10 persoane):

  • varsaturi,
  • eruptie pe piele,
  • febra,
  • modificari ale ganglionilor limfatici de la nivelul subratului.

La adultii cu varsta intre 18 si 64 de ani
Foarte frecvente (pot afecta mai mult de 1 din 10 persoane):

  • dureri de cap,
  • diaree,
  • dureri (la nivelul intregului corp) sau slabiciune musculara,
  • oboseala/slabiciune,
  • durere,
  • inrosire si umflare in regiunea in care s-a injectat vaccinul.

Frecvente (pot afecta pana la 1 din 10 persoane):

  • greata,
  • varsaturi,
  • eruptie pe piele,
  • dureri ale articulatiilor sau tumefiere a articulatiilor,
  • febra,
  • frisoane,
  • modificari ale ganglionilor limfatici de la nivelul subratului.

Urmatoarele reactii adverse suplimentare au fost raportate la diversele grupe de varsta pentru care vaccinul este recomandat, in timpul comercializarii ADACELFrecventa aparitiei acestor reactii
adverse nu poate fi calculata precis, deoarece se bazeaza pe raportarea voluntara, in functie de numarul estimat de persoane vaccinate.

Reactii alergice/reactii alergice grave (modul in care puteti recunoaste o astfel de reactie adversa
este mentionat la inceputul punctului 4), intepaturi sau amorteala, paralizie partiala sau totala a
corpului (sindrom Guillain-Barre), inflamatie a nervilor de la nivelul bratului (nevrita brahiala),
pierdere a functiei nervului care controleaza muschii fetei (pareza faciala), convulsii (crize convulsive), lesin, inflamatie a maduvei spinarii (mielita), inflamatie a muschiului cardiac (miocardita), senzatie de mancarime, urticarie, inflamatie la nivelul unui muschi (miozita), umflare extinsa a membrului la nivelul caruia s-a efectuat injectarea, insotita de inrosire, senzatie de caldura locala, sensibilitate sau durere la nivelul regiunii unde s-a injectat vaccinul, invinetire sau abces la nivelul regiunii unde a fost injectat vaccinul.

Cum se pastreaza ADACEL

Nu lasati acest medicament la indemana copiilor.

Nu utilizati ADACEL dupa data de expirare inscrisa pe eticheta dupa „EXP”. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

A se pastra la frigider (2 grade C -8 grade C). A nu se congela. Aruncati vaccinul daca a fost congelat. A se tine seringa in cutie, pentru a fi protejata de lumina.

Compozitie
Substantele active din fiecare doza (0,5 ml) de vaccin sunt:
Anatoxina difterica minim 2 Unitati Internationale (2 Lf)
Anatoxina tetanica minim 20 Unitati Internationale (5 Lf)
Antigene pertussis: Anatoxina pertussis 2,5 micrograme, Hemaglutinina filamentoasa 5 micrograme, Pertactina 3 micrograme, Fimbrii de tip 2 si 3 5 micrograme, Adsorbite pe fosfat de aluminiu 1,5 mg (0,33 mg aluminiu).

Celelalte componente sunt: fenoxietanol, apa pentru preparate injectabile.

Informatii suplimentare

Ambalaj
ADACEL se prezinta sub forma de suspensie injectabila intr-o seringa preumpluta (0,5 ml):
fara ac – marimi de ambalaj cu 1 sau 10 seringi
cu 1 sau 2 ace separate - marimi de ambalaj cu 1 sau 10 seringi.

Aspectul normal al vaccinului este o suspensie omogena, de culoare alb opalescenta, care poate sedimenta in timpul depozitarii. Dupa ce se agita energic, suspensia este un lichid de culoare alba, cu aspect uniform.

Fabricantii
Sanofi Pasteur SA
2, avenue Pont Pasteur
69007 Lyon
Franta

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Patologiile glandelor suprarenale Patologiile glandelor suprarenale

    Ce sunt glandele suprarenale Exista multe patologii ce pot induce disfunctii ale glandelor suprarenale, numite si glande adrenale. Glandele suprarenale sau adrenale sunt mici si de forma triunghiulara, fiind localizate deasupra fiecarui rinichi. Rolul lor...citeste mai mult

  • Vaccinarea - drept sau obligativitate? Vaccinarea - drept sau obligativitate?

    Ce este vaccinarea Vaccinarea este o metoda activa de imunizare prin care se inoculeaza un vaccin si are rol profilactic impotriva anumitor boli severe sau mai putin severe. Dezvoltarea industriei vaccinurilor a capatat o amploare destul de mare in ultimii ani, iar...citeste mai mult

  • Preparatele injectabile cu botox Preparatele injectabile cu botox

    Generalitati Botoxul este un binecunoscut brand pentru un medicament ce contine toxina botulinica de tip A. Toxina este produsa de o bacterie care provoaca intoxicatia alimentara numita botulism. Cand este injectat in doze mici, controlate, botoxul nu va...citeste mai mult

  • Contraceptivele injectabile Contraceptivele injectabile

    Generalitati Contraceptivele injectabile devin o metoda anticonceptionala din ce in ce mai des folosita in intreaga lume. Desi la inceput (anii 1970-1980) era destul de controversata, in prezent se estimeaza ca peste 3% din femeile din Marea Britanie o folosesc....citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter