Clickmed
programare rapida la medic

Amfotericina b

Publicat la data de: 27 Mai 2010 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Amfotericina b

Ce este Amfotericina B si pentru ce se utilizeaza

Indicatii
Medicamentul este toxic; este utlizat in principal la pacientii cu infectii fungice progresive si posibil fatale.
Parenteral : infectii fungice invazive sistemice, potential fatale, inclusiv aspergiloza, criptococoza, blastomicoza Nord-Americana, candidoza sistemica, coccidomicoza; histoplasmoza, sporotricoza, zigomicoza, inclusiv mucormicoza cauzata de Mucor, Rhizopus si Absidia species. Infectii datorate speciilor sensibile de Conidiobolus si Basidiobolus.
Terapia secundara in tratarea lesimaniozei mucocutantate americane.

Tip: antibiotic, antifungic

Mod de administrare

Doza test prin infuzie lenta 1 mg in 20 mL de solutie 5% dextroza injectabila trebuie perfuzata pe o durata de 20-30 min pentru a determina toleranta.
Infectii fungice severe si rapid progresive Initial: 0,25-0,3 mg/kg pe o durata de 2-6 h. In functie de starea pacientului doza poate fi crescuta gradual cu 5-10 mg/zi pana la o doza finala de 0,5-0,7 mg/kg, fara a se depasi 1,5 mg/kg/zi.
Aspergiloza 1-1,5 mg/kg/zi pentru o doza totala de 3,6 g. Blastomicoza, Histoplasmoza 0,5-0,6 mg/kg/zi pentru 4-12 saptamani.
Candidoze, Coccidioidomicoze 0,5-0,7 mg/kg/zi pentru 4-12 saptamani.
Mucormicoze 1-1,5 mg/kg/zi pentru 4-12 saptamani.
Ficomicoze rinocerebrale 0,25-0,3 mg/kg/zi pana la 1-1,5 mg/kg/zi. pentru o doza totala de 3-4 g.
Sporotricoze 0,5 mg/kg/zi pana la doza totala de 2,5 g.
Leismanioza 0,5 mg/kg/zi administrate in zile alternative, in 14 doze (nu este recomandata ca terapie primara);
Profilaxia infectiilor fungice in transplantul de maduva osoasa 0.1 mg/kg/zi.
Paracoccidioidomicoze 0,4-0,5 mg/kg/zi prin infuzie lenta pentru 4-12 saptamani.
Irigatii ale vezicii biliare Cistite candidozice Irigati vezica biliara cu 50 ľg/mL solutie, timp de 5-10 zile periodic sau continuu.
Amfotericina, intratecal Meningite, coccidioidale sau cryptococcale Initial: 0,25 mg intratecal; crestere graduala pana la doza maxima tolerata (de obicei 0,25-1 mg la fiecare 2-5 zile)

Crema, lotiune Infectii micotice - Se aplica liber pe leziunile candidozice 2/zi-4/zi
Suspensie orala - Candidoze - adulti si copii: 1mL (100 mg ) 4/zi.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Hipersensibilitate la medicament mai putin in situatia cand boala ameninta viata pacientului si este sensibil doar la tratamentul cu amfotericina b. Utilizat pentru a trata formele non-invazive ale bolilor fungice cum ar fi cadidoza orala, candidozele vaginale sau candidoze esofagiene la pacientii la care neutrofilele au valori normale. Lactatia.

Precautii

Efectele de supresie a maduvei osoase pot duce la cresterea incidentei infectiilor microbiene, intarzierea procesului de vindecare, hemoragii gingivale. Se utilizeaza cu precautie la pacientii care sufera transfuzii cu leucocite. Administrati suspensiile orale intre mese, daca este posibil, pentru a permite un contact indelungat cu leziunile orale.

Reactii adverse posibile

- anorexie, diaree, dureri epigastrice (frecvente), insuficienta hepatica acuta, hepatite, melena, icter, gastroenterita hemoragica.
- cefalee (cel mai frecvent), convulsii, tinitus, vertij, neuropatii periferice, encefalopatie, simptome neurologice.
- hipotensiune (cel mai des), stop cardiac, insuficienta cardiaca, fibrilatii ventriculare , aritmie, hipertensiune.
- scaderea functiei renale, azotemie, hipostenurie, acidoza tubulara renala.
- febra (cu frisoane si tremor) care se produce la 15-20 min dupa inceperea tratamentului, pierderi in greutate, dureri generalizate (iclusiv musculare sau articulare), flusing, anafilaxie si alte reactii alergice.
Dermatologice : rash, mai ales maculopapular, prurit.
Hematologice : anemie normocromica, anemie normocitara (cel mai frecvent), agranulocitoza , defecte de coagulare, trombocitopenie, leucopenie, eozinofilie, leucocitoza.
Respirator : tahipnee (cel mai des), soc , edem pulmonar, pneumonie de hipersensibilitate, bronhospasm.
Oftalmologice : tulburarea vederii, diplopie.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Blastomicoza Blastomicoza

    Generalitati Blastomicoza este o boala determinata de infectarea organismului uman cu o ciuperca, Blastomyces dermatitis. Blastomicoza apare prin inhalarea sporilor de Blastomyces (acestia se gasesc in special in lemn si pe sol). Boala este foarte frecventa in...citeste mai mult

  • Histoplasmoza pulmonara Histoplasmoza pulmonara

    Generalitati Histoplasmoza este o infectie cauzata de microorganismul numit Histoplasma capsulatum, un fung ce se localizeaza mai ales la nivelul parenchimului pulmonar. Ocazional, pot fi afectate si alte organe, in special daca histoplasmoza se complica si apare...citeste mai mult

  • Interactiunea alimentelor cu medicamentele Interactiunea alimentelor cu...

    Generalitati Daca trebuie sa luati medicamente este necesar sa consultati medicul pentru a evita interactiunile nedorite si uneori periculoase dintre alimente si medicamente. Grepfrut-ul Fruct al plantei citrus paradisi, fam. Rutacee, originar din Asia. Acest...citeste mai mult

  • Tulburari ale echilibrului electrolitic Tulburari ale echilibrului electrolitic

    Generalitati Dezechilibrul electrolitic se caracterizeaza prin valoarea anormala a sodiului, potasiului si a altor electroliti din fluxul sanguin. Astfel, sarurile din organism pot avea valori mai mici sau mai mari decat constanta normala. Dezechilibrul...citeste mai mult

Comunitate

  • candida

    ce tratament recomandati pt. CANDIDA GLABRATA cu antifungigrama:amfotericina B...s,nistatin....s,flucitozin....s,econazol....s,ketoconazol....s,miconazol.....R,fluconazol...R,pt ambii parteneri,avand in vedere ca e netratata de un an deoarece am alaptat!!! Multumesc anticipat!!!!

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter