Clickmed
programare rapida la medic

Ventavis, solutie inhalatorie

Publicat la data de: 17 Mai 2010 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Ventavis, solutie inhalatorie

Compozitie
Ventavis este o solutie clara de inhalat cu ajutorul unui nebulizator. Acesta contine substanta activa iloprost.

Indicatii
Ventavis se utilizeaza pentru tratarea pacientilor adulti cu hipertensiune pulmonara primara de clasa III pentru a imbunatati capacitatea de efort (capacitatea de a efectua activitati fizice) si simptomele. Hipertensiunea pulmonara este presiunea sanguina anormal de ridicata in arterele plamanilor. „Primara” inseamna ca nu exista alte afectiuni cardiace sau pulmonare care determina presiunea sanguina crescuta, iar clasa III reprezinta gravitatea simptomelor cauzate de boala: „clasa III” implica limitari marcate ale activitatii fizice. Deoarece numarul persoanelor cu hipertensiune pulmonara primara este scazut, boala este considerata rara, si Ventavis a fost desemnat drept „medicament orfan” (un medicament folosit in boli rar intalnite) la 29 decembrie 2000. Medicamentul se poate elibera numai pe baza de reteta.

Administrare
Ventavis se administreaza pe cale inhalatorie cu ajutorul unui nebulizator (un aparat special care transforma solutia in aerosoli pe care pacientul ii inhaleaza). Tratamentul cu Ventavis trebuie initiat si monitorizat de un medic cu experienta in tratamentul hipertensiunii pulmonare. Doza recomandata este de 2,5 micrograme sau 5,0 micrograme. Pacientii trebuie sa inceapa cu doza mica de 2,5 micrograme la prima inhalare, urmata de 5,0 micrograme la a doua inhalare. Doza poate fi redusa apoi la 2,5 micrograme, daca pacientul nu tolereaza doza mai mare. Medicamentul trebuie administrat prin intermediul unui tip de nebulizator denumit nebulizator „dozimetric”, care se opreste automat dupa ce doza corecta a fost administrata. Se administreaza de sase pana la noua ori pe zi. La pacientii cu afectiuni hepatice se folosesc doze mai mici.

Actiune terapeutica
Hipertensiunea pulmonara este o afectiune debilitanta in care exista o constrictie severa (ingustare) a vaselor sanguine pulmonare. Aceasta duce la aparitia unei presiuni sanguine crescute la nivelul vaselor care duc sangele de la cordul drept la plamani. Ventavis este o forma inhalatorie de iloprost, o substanta care este foarte asemanatoare cu prostaciclina, molecula naturala care produce dilatarea (largirea) vaselor de sange. Prin dilatarea acestor vase de sange, presiunea sanguina scade, iar simptomele se amelioreaza.

Contraindicatii
Ventavis nu trebuie utilizat la pacientii care pot prezenta hipersensibilitate (alergie) la iloprost sau la oricare alt ingredient al acestui medicament. Ventavis nu trebuie folosit la pacientii cu risc de sangerare, cu anumite afectiuni cardiace, care au avut recent un accident vascular cerebral sau la care hipertensiunea pulmonara este cauzata de o vena obstruata sau ingustata. Nu se administreaza la gravide sau la femei care alapteaza

Reactii adverse
Cele mai frecvente efecte secundare in urma tratamentului cu Ventavis (observate la peste 1 din 10 pacienti) sunt vasodilatatia (vasele de sange devenind mai largi, provocand astfel imbujorarea sau inrosirea fetei), hipotensiunea (tensiune arteriala scazuta), si tusea. Pentru lista tuturor efectelor secundare raportate asociate cu Ventavis, a se consulta prospectul.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter