Clickmed
programare rapida la medic

Tyverb, comprimate

Publicat la data de: 07 Mai 2010 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Tyverb, comprimate

Compozitie
Tyverb este un medicament care contine substanta activa lapatinib. Este disponibil sub forma de comprimate ovale, de culoare galbena (250 mg).

Indicatii
Tyverb se utilizeaza pentru tratarea pacientelor cu cancer de san avansat sau metastazat despre care s-a demonstrat ca „exprima” factorul ErbB2 in cantitate mare. Acest lucru se refera la faptul ca la suprafata celulelor canceroase se produce (se exprima) o cantitate mare dintr-o proteina specifica, numita ErbB2 (cunoscuta si sub numele de HER2). Termenul „metastazat” se refera la cancerul care sa extins in alte parti ale organismului. Tyverb este folosit in asociere cu capecitabina (alt medicament impotriva cancerului). Tyverb se utilizeaza doar la pacientii la care boala s-a agravat in urma tratamentului anterior, incluzand tratamentul cu o antraciclina si un taxan (alte tipuri de medicamente impotriva cancerului) si tratamentul cancerului metastazat cu trastuzumab (alt medicament impotriva cancerului). Medicamentul se poate elibera numai pe baza de reteta.

Administrare
Tratamentul cu Tyverb trebuie initiat doar de catre un medic cu experienta in administrarea medicamentelor impotriva cancerului. Doza recomandata de Tyverb este de cinci comprimate o data pe zi. Toate cele cinci comprimate trebuie administrate in acelasi timp, cu cel putin o ora inainte sau cu cel putin o ora dupa ingestia de alimente. Pacientele trebuie sa primeasca medicamentul zilnic la aceeasi ora in functie de ingestia de alimente, adica intotdeauna inainte sau intotdeauna dupa o masa. Medicul poate decide intreruperea sau oprirea tratamentului la pacientele la care apar anumite efecte secundare, in special la cele la care este afectat cordul, plamanii sau ficatul. Daca se reia administrarea de Tyverb, poate fi necesar ca pacientele sa primeasca o doza redusa. Pacientele care intrerup tratamentul cu Tyverb in urma aparitiei unor afectiuni hepatice grave nu trebuie sa reia tratamentul cu acest medicament. Tyverb trebuie folosit cu precautie la pacientele cu afectiuni renale severe sau cu afectiuni hepatice moderate spre severe.

Actiune terapeutica
Substanta activa continuta de Tyverb, lapatinib, apartine grupului de medicamente numite inhibitori de proteinkinaze. Acesti compusi actioneaza prin blocarea tipurilor de enzime cunoscute sub denumirea de proteinkinaze. Aceste enzime se gasesc la nivelul anumitor receptori de la suprafata celulelor canceroase, inclusiv la nivelul ErbB2, care este un receptor pentru factorul de crestere epidermal. ErbB2 este implicat in stimularea diviziunii necontrolate a celulelor. Prin blocarea acestor receptori, Tyverb ajuta la controlarea diviziunii celulare. Aproximativ un sfert din cancerele de san exprima ErbB2.

Contraindicatii
Tyverb nu se administreaza persoanelor care pot prezenta hipersensibilitate (alergie) la lapatinib sau la oricare alt ingredient al acestui medicament.

Reactii adverse
Cele mai frecvente efecte secundare asociate cu Tyverb (observate la mai mult de 1 din 10 pacienti) sunt diaree (care poate duce la deshidratare), greata (senzatia de rau), varsaturi, eruptie cutanata, anorexie (pierderea apetitului), fatigabilitate (oboseala), dispepsie (indigestie), uscarea tegumentelor, stomatita (inflamatia mucoasei bucale), constipatie, dureri abdominale (de burta), eritrodisestezie palmo-plantara (inrosire si durere la nivelul mainilor si picioarelor), dureri ale extremitatilor (maini si picioare), durere de spate, inflamatii ale mucoaselor (suprafetele umede ale organismului) si insomnie (tulburari de somn). Pentru lista completa a tuturor efectelor secundare raportate asociate cu Tyverb, a se consulta prospectul.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Sindromul Piriformis Sindromul Piriformis

    Generalitati Sindromul Piriformis este o afectiune neuromusculara rara, care determina comprimarea nervului sciatic de catre muschiul piriformis. Muschiul piriformis are forma alungita si este localizat intre fese langa partea de sus a articulatiei soldului. Acest...citeste mai mult

  • Metronidazolul si sarcina Metronidazolul si sarcina

    Generalitati Articolul ne vorbeste despre riscurile expunerii la metronidazol in timpul sarcinii. Fiecare sarcina comporta un risc de 3-5% de a naste un copil cu malformatii congenitale. Aceste informatii nu vor inlocui sfaturile si recomandarile medicului...citeste mai mult

  • Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere Anticonceptionalele si efectele...

    Generalitati Anticonceptionalele intra in categoria metodelor contraceptive si reprezinta forma farmaceutica a acestora ce sunt administrate sub forma de pilule sau tablete (comprimate) ori chiar si in forma de unguente sau creme. Anticonceptionalele reprezinta o...citeste mai mult

  • Stenoza spinala cervicala Stenoza spinala cervicala

    Generalitati Stenoza spinala cervicala este o afectiune degenerativa in care spatiul canalului spinal este ingustat determinand compresie pe maduva spinarii sau radacinile nervoase adiacente. Canalul spinal este aria delimitata de interiorul vertebrelor in care se...citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter