Clickmed
programare rapida la medic

Thalidomide celgene, capsule

Publicat la data de: 03 Mai 2010 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Thalidomide celgene, capsule

Compozitie
Thalidomide Celgene este un medicament care contine substanta activa talidomida. Este disponibil sub forma de capsule (50 mg).

Indicatii
Thalidomide Celgene se utilizeaza pentru tratarea mielomului multiplu (un cancer al maduvei osoase) in asociere cu melfalanul si prednisonul (medicamente anticanceroase) la pacientii netratati anterior pentru mielom multiplu. Medicamentul se utilizeaza la pacientii cu varsta peste 65 de ani sau la pacientii mai tineri care nu pot primi tratament cu doze mari de chimioterapice (tratamente anticanceroase). Thalidomide Celgene trebuie prescris si eliberat in conformitate cu un program special conceput pentru prevenirea expunerii fatului la acest medicament. Deoarece numarul pacientilor cu mielom multiplu este scazut, boala este considerata „rara”, iar Thalidomide Celgene a fost desemnat „medicament orfan” (un medicament folosit in boli rar intalnite) la data de 20 noiembrie 2001. Medicamentul se poate elibera numai pe baza de reteta.

Administrare
Tratamentul cu Thalidomide Celgene trebuie inceput si monitorizat de catre un medic calificat in utilizarea medicamentelor imunomodulatoare sau a medicamentelor anticanceroase. De asemenea, medicul trebuie sa inteleaga riscurile talidomidei si modalitatile de monitorizare a utilizarii medicamentului. Doza recomandata de Thalidomide Celgene este de patru capsule pe zi, administrate in acelasi timp, preferabil inainte de culcare. Capsulele se pot administra cu sau fara alimente. Thalidomide Celgene se poate utiliza timp de maxim 12 cicluri de tratament, fiecare ciclu avand o durata de sase saptamani. Medicul poate amana, reduce sau intrerupe dozele, daca pacientul prezinta anumite efecte secundare, inclusiv formarea cheagurilor de sange, afectiuni ale nervilor, eruptii cutanate, scaderea ritmului cardiac, lesin sau somnolenta. De asemenea, fiecare pacient trebuie sa primeasca un anticoagulant (medicament care previne formarea cheagurilor de sange), cel putin in primele cinci luni de tratament, dupa evaluarea atenta a riscului existent pentru fiecare pacient. Pacientii cu afectiuni renale sau hepatice severe trebuie urmariti cu atentie in ceea ce priveste efectele secundare. Nu se recomanda utilizarea Thalidomide Celgene la pacienti cu varsta sub 18 ani deoarece nu exista informatii privind siguranta si eficacitatea medicamentului la aceasta grupa de varsta.

Actiune terapeutica
Se presupune ca substanta activa continuta de Thalidomide Celgene, talidomida, blocheaza dezvoltarea celulelor canceroase si, prin stimularea anumitor celule specifice ale sistemului imunitar (mecanismul de aparare al organismului), ataca celulele canceroase. Acest lucru ajuta la reducerea progresiei mielomului multiplu.

Contraindicatii
Talidomida este un „teratogen” uman puternic, ceea ce inseamna ca are efecte nocive asupra fatului, producand anomalii la nastere severe si care pun in pericol viata. Conditiile stricte de prevenire a sarcinilor si a expunerii fatului la talidomida trebuie indeplinite de toti barbatii si toate femeile care iau acest medicament. Thalidomide Celgene nu trebuie folosit niciodata la urmatoarele grupe: - femei insarcinate; - femei de varsta fertila, cu exceptia celor care iau toate masurile necesare pentru a se asigura ca nu sunt insarcinate inainte de inceperea tratamentului si nu raman insarcinate in timpul sau la scurt timp dupa tratament; - pacientii care nu sunt capabili sa respecte sau sa se supuna cerintei de a utiliza metode contraceptive. De asemenea, Thalidomide Celgene nu se administreaza persoanelor care pot prezenta hipersensibilitate (alergie) la talidomida sau la oricare alt ingredient al acestui medicament. Pentru lista completa de restrictii, a se consulta prospectul.

Reactii adverse
Efectele secundare au aparut la majoritatea pacientilor care au primit talidomida. Cele mai frecvente efecte secundare (observate la mai mult de 1 din 10 pacienti) sunt neutropenia (scaderea numarului de neutrofile, un tip de globule albe), leucopenia (scaderea numarului de leucocite, alt tip de globule albe), anemia (scaderea numarului de globule rosii), limfopenia (scaderea numarului de limfocite, alt tip de globule albe), trombocitopenia (scaderea numarului de trombocite), neuropatia periferica (afectiune a nervilor care produce furnicaturi, durere si amorteala la nivelul mainilor si picioarelor), tremor (tremuraturi), ameteala, parestezii (senzatii neobisnuite de intepaturi), disestezie (scaderea sensibilitatii la atingere), somnolenta, constipatie si edeme periferice (umflare, de obicei la nivelul picioarelor). Pentru lista completa a tuturor efectelor secundare raportate asociate cu Thalidomide Celgene, a se consulta prospectul.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Capsula endoscopica - generalitati, utilizare, pregatire

    Generalitati Capsula endoscopica este una din cele mai performante metode imagistice care se refera la o relativa invaziune,desi comparativ cu toate metodele cunoscute este de o acuratete si detaliere mult sporita fata de celelalte metode. Metodele imagistice...citeste mai mult

  • Diferenta dintre cafeaua clasica si cea din capsule

    Consumul de cafea Servirea cafelei nu reprezinta doar un simplu obicei, unele persoane facand din acesta chiar un adevarat ritual ce nu trebuie ratat. Astfel, cafeaua poate fi servita sub diferite forme, mai slaba sau mai puternica, fiecare persoana avand propriile...citeste mai mult

  • Opiu

    Descriere Opiul si preparatele pe baza de opiu sunt cunoscute de aproape patru mii de ani, fiind folosite ca unele din cele mai vechi remedii ale durerii. In prezent, preparatele de opiu au o utilizare limitata in terapie, fiind folosite in special ca analgezice si...citeste mai mult

  • Otoscleroza

    Generalitati Otoscleroza reprezinta o crestere osoasa anormala localizata in urechea medie, ce poate duce la hipoacuzie si in final la pierderea completa a auzului. Este o boala cu componenta genetica ce afecteaza metabolismul osos si afecteaza predominant capsula...citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter