Clickmed
programare rapida la medic

Tandemact, comprimate

Publicat la data de: 28 Aprilie 2010 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Tandemact, comprimate

Compozitie
Tandemact este un medicament care contine doua substante active, pioglitazona si glimepirida. Este disponibil sub forma de comprimate albe, rotunde (30 mg pioglitazona si 2 sau 4 mg glimepirida sau 45 mg pioglitazona si 4 mg glimepirida).

Indicatii
Tandemact se utilizeaza pentru tratarea pacientilor adulti care sufera de diabet de tip 2 (cunoscut, de asemenea, ca diabet non-insulinodependent). Este utilizat la pacientii carora metformina (un tip de medicament antidiabetic) le este contraindicata si care sunt deja tratati cu o combinatie de comprimate care contin cele doua substante active, pioglitazona si glimepirida. Medicamentul se poate elibera numai pe baza de reteta.

Administrare

Doza obisnuita de Tandemact este de un comprimat pe zi, luata chiar inainte de prima masa a zilei sau in timpul acesteia. Comprimatul trebuie inghitit intreg cu putina apa. Pacientii carora li se administreaza pioglitazona in asociere cu un alt medicament din aceeasi clasa cu glimepirida (adica o alta sulfoniluree) trebuie sa fi trecut mai intai de la aceasta alta sulfoniluree la glimepirida, inainte de a incepe tratamentul cu Tandemact. Este posibil ca pacientii care prezinta hipoglicemie (cantitate redusa de zahar in sange) in timpul administrarii de Tandemact sa necesite administrarea unei doze mai reduse de medicament sau sa revina la administrarea de comprimate separate. Tandemact nu poate fi administrat pacientilor care prezinta afectiuni renale severe sau pacientilor cu afectiuni hepatice.

Actiune terapeutica

Diabetul de tip 2 este o afectiune in care pancreasul nu produce suficienta insulina pentru a controla nivelul de glucoza (zahar) din sange sau cand organismul nu poate utiliza in mod eficient insulina. Tandemact contine doua substante active, fiecare avand un mod diferit de actiune. Pioglitazona face ca celulele (adipoase, musculare si hepatice) sa fie mai sensibile la insulina, ceea ce inseamna ca organismul utilizeaza mai eficient insulina pe care o produce. Glimepirida este o sulfoniluree: aceasta stimuleaza pancreasul sa produca mai multa insulina. Ca rezultat al actiunii ambelor substante active, nivelul de glucoza din sange este redus si aceasta ajuta la controlul diabetului de tip 2.

Contraindicatii
Tandemact nu trebuie utilizat de catre persoanele care pot fi hipersensibile (alergice) la pioglitazona, glimepirida sau oricare dintre celelalte ingrediente, sau la alte sulfoniluree sau sulfonamide. Nu trebuie utilizat la pacientii care prezinta insuficienta cardiaca, afectiuni hepatice sau afectiuni renale grave. Nu trebuie utilizat la pacientii cu diabet de tip 1 (diabet insulinodependent), pacientii care prezinta complicatii diabetice (cetoacidoza diabetica sau coma diabetica) sau la femeile insarcinate sau care alapteaza. Este posibil sa fie necesara ajustarea dozelor de Tandemact atunci cand este administrat concomitent cu alte medicamente. Lista completa a acestor medicamente este disponibila in Rezumatul caracteristicilor produsului care face parte, de asemenea, din EPAR.

Reactii adverse

Cele mai frecvente efecte secundare asociate cu Tandemact (observate la 1 – 10 pacienti din 100) sunt cresterea in greutate, ameteala, flatulenta (gaze) si edemul (umflare). Pentru lista completa a tuturor efectelor secundare raportate cu Tandemact, a se consulta prospectul.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Sindromul Piriformis

    Generalitati Sindromul Piriformis este o afectiune neuromusculara rara, care determina comprimarea nervului sciatic de catre muschiul piriformis. Muschiul piriformis are forma alungita si este localizat intre fese langa partea de sus a articulatiei soldului. Acest...citeste mai mult

  • Metronidazolul si sarcina

    Generalitati Articolul ne vorbeste despre riscurile expunerii la metronidazol in timpul sarcinii. Fiecare sarcina comporta un risc de 3-5% de a naste un copil cu malformatii congenitale. Aceste informatii nu vor inlocui sfaturile si recomandarile medicului...citeste mai mult

  • Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere

    Generalitati Anticonceptionalele intra in categoria metodelor contraceptive si reprezinta forma farmaceutica a acestora ce sunt administrate sub forma de pilule sau tablete (comprimate) ori chiar si in forma de unguente sau creme. Anticonceptionalele reprezinta o...citeste mai mult

  • Stenoza spinala cervicala

    Generalitati Stenoza spinala cervicala este o afectiune degenerativa in care spatiul canalului spinal este ingustat determinand compresie pe maduva spinarii sau radacinile nervoase adiacente. Canalul spinal este aria delimitata de interiorul vertebrelor in care se...citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter