Clickmed
programare rapida la medic

Synflorix, suspensie injectabila

Publicat la data de: 28 Aprilie 2010 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Synflorix, suspensie injectabila

Compozitie
Synflorix este un vaccin. Este o suspensie injectabila care contine parti din bacteria streptococcus pneumoniae (S. pneumoniae).

Indicatii
Synflorix se utilizeaza pentru vaccinarea sugarilor si copiilor cu varste cuprinse intre 6 saptamani si 2 ani impotriva bolii invazive si a otitei medii acute (infectie a urechii medii) cauzate de S. pneumoniae. boala invaziva se produce atunci cand bacteria se raspandeste in tot organismul, cauzand infectii grave cum ar fi septicemia (infectie in sange), meningita (infectie la nivelul membranelor creierului si al coloanei vertebrale) si pneumonia (infectie la plamani). Medicamentul se elibereaza numai pe baza de reteta.

Administrare
Schema de vaccinare a Synflorix depinde de varsta copilului si trebuie sa se bazeze pe recomandari oficiale.
- Copiilor cu varste cuprinse intre sase saptamani si sase luni li se administreaza 3 doze la interval de cel putin o luna una de cealalta. Se recomanda administrarea unei a patra doze ca „rapel” la cel putin 6 luni de la cea de-a treia doza, de preferinta atunci cand copilul are intre 12 si 15 luni.
- Copiilor cu varste cuprinse intre sapte si 11 luni li se administreaza doua doze la interval de cel putin o luna una de cealalta. Se recomanda administrarea unei a treia doze ca „rapel” la cel putin doua luni de la a doua doza, in al doilea an de viata al copilului.
- Copiilor cu varste cuprinse intre 12 si 23 de luni li se administreaza doua doze la un interval de cel putin doua luni una de cealalta. Necesitatea unei doze de rapel la aceasta varsta nu a fost determinata. Vaccinul se administreaza prin injectie la nivelul coapsei in cazul sugarilor sau la nivelul bratului in cazul copiilor. Se recomanda ca toti copiii care primesc prima doza de Synflorix sa parcurga intregul program de vaccinare

Actiune terapeutica
Vaccinurile actioneaza „invatand” sistemul imunitar (sistemul natural de aparare al organismului) cum sa se apere singur de boli. Cand o persoana este vaccinata, sistemul imunitar recunoaste elementele bacteriei continute in vaccin ca fiind „straine” si produce anticorpi impotriva lor. Sistemul imunitar va putea produce mai repede anticorpi cand este expus din nou bacteriei. Aceasta ajuta la protejarea impotriva bolii. Synflorix contine cantitati mici de polizaharide (un tip de zahar) extrase din „capsula” care inveleste bacteria S. pneumoniae. Aceste polizaharide sunt purificate, apoi „conjugate” (atasate) cu un suport pentru a putea fi recunoscute de sistemul imunitar. De asemenea, vaccinul este „adsorbit” (fixat) pe un compus de aluminiu pentru a stimula un raspuns mai bun. Synflorix contine polizaharide de la 10 tipuri diferite de S. pneumoniae (serotipurile 1, 4, 5, 6B, 7F, 9V, 14, 18C, 19F si 23F). in Europa, se estimeaza ca acestea sunt responsabile pentru aproximativ 56 pana la 90% dintre cazurile de boala invaziva la copiii sub cinci ani.

Contraindicatii
Synflorix nu trebuie administrat copiilor care pot prezenta hipersensibilitate (alergie) la substantele active sau la oricare dintre celelalte ingrediente. Copiii care au febra puternica nu trebuie vaccinati inainte de recuperare, insa pot primi vaccinul daca au o infectie usoara cum ar fi o raceala. Similar tuturor vaccinurilor, in cazul in care Synflorix este utilizat la copii nascuti foarte prematur, exista riscul ca acestia sa prezinte apnee (pauze scurte de respiratie). Respiratia lor trebuie tinuta sub observatie pana la trei zile de la vaccinare.

Reactii adverse
Cele mai frecvente efecte secundare asociate cu Synflorix (observate la mai mult de un pacient din 10) sunt durere, inrosire si umflatura la locul de administrare a injectiei, somnolenta, lipsa poftei de mancare, febra si iritabilitate. Pentru lista completa a tuturor efectelor secundare raportate ale Synflorix, consultati prospectul.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Preparatele injectabile cu botox

    Generalitati Botoxul este un binecunoscut brand pentru un medicament ce contine toxina botulinica de tip A. Toxina este produsa de o bacterie care provoaca intoxicatia alimentara numita botulism. Cand este injectat in doze mici, controlate, botoxul nu va...citeste mai mult

  • Contraceptivele injectabile

    Generalitati Contraceptivele injectabile devin o metoda anticonceptionala din ce in ce mai des folosita in intreaga lume. Desi la inceput (anii 1970-1980) era destul de controversata, in prezent se estimeaza ca peste 3% din femeile din Marea Britanie o folosesc....citeste mai mult

  • Celulele stem si incontinenta urinara

    Generalitati Studii recente si trialuri clinice au demonstrat rolul benefic pe care celulele stem il au in ameliorarea simptomatologiei pacientilor suferinzi de incontinenta urinara. Metoda de tratament folosind injectarea celulelor stem implica recoltarea de...citeste mai mult

  • Diabetul si scaderea in greutate: cea mai buna solutie

    Generalitati Pentru persoanele care sufera de diabet, scaderea in greutate poate insemna renuntarea la injectiile cu insulina si la alte medicamente. Construirea unui plan bun de pierdere in greutate pentru o persoana cu diabet se va face impreuna cu un expert. Nu...citeste mai mult

Gasesti in Comunitate

  • Singulair sau montelukast teva?

    buna ziua, am doi copii 1,6 ani respectiv 3 ani ! ambii au tratament cu singulair! vreau sa va intreb daca pot inlocui singulair cu montelukast teva? avand in vedere diferenta mare de pret :120 lei , respectiv 0 lei! va multumesc!

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter