Clickmed
programare rapida la medic

Sustiva, capsule

Publicat la data de: 28 Aprilie 2010 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Sustiva, capsule

Compozitie
Sustiva este un medicament care contine substanta activa efavirenz. Acest medicament este disponibil sub forma de capsule (galbene si albe: 50 mg; albe: 100 mg; galbene: 200 mg), sub forma de comprimate de culoare galbena, cu aspect de capsula (600 mg), precum si sub forma de solutie orala (30 mg/ml).

Indicatii
Sustiva este un medicament antiviral. Se utilizeaza impreuna cu alte medicamente antivirale pentru a trata adultii si copiii cu varsta de trei ani sau mai mare care sunt infectati cu virusul imunodeficientei umane de tip 1 (hiv 1), un virus care cauzeaza sindromul imunodeficientei autodobandite (sida). Medicamentul se poate elibera numai pe baza de reteta.

Administrare

Tratamentul cu Sustiva trebuie inceput de un medic cu experienta in tratarea infectiei cu virusul hiv. Sustiva trebuie administrat in combinatie cu alte medicamente antivirale. Se recomanda ca Sustiva sa fie administrat pe stomacul gol, preferabil la ora de culcare. La adulti, doza recomandata de Sustiva este de 600 mg, o data pe zi. La pacientii cu varste intre trei si 17 ani, doza depinde de greutatea corporala. Pentru pacientii care nu pot inghiti capsulele sau comprimatele, Sustiva poate fi administrat utilizand solutia orala. Daca pacientul nu tolereaza solutia orala, se poate amesteca continutul capsulelor cu putina mancare (cam doua lingurite). Doza de Sustiva trebuie redusa la pacientii care iau voriconazol (folosit in tratarea micozelor). Pacientii care iau rifampicina (un antibiotic) pot avea nevoie de o doza mai mare de Sustiva. Pentru informatii complete, a se consulta Rezumatul caracteristicilor produsului (care face parte, de asemenea, din EPAR).

Actiune terapeutica
Substanta activa din Sustiva, efavirenzul, este un inhibitor nenucleozidic al reverstranscriptazei (INNRT). Acest inhibitor blocheaza activitatea reverstranscriptazei, o enzima produsa de virusul hiv care ii permite acestuia sa infecteze celulele din organism si sa produca si mai multi virusi. Prin blocarea acestei enzime, Sustiva, administrat in combinatie cu alte medicamente antivirale, reduce cantitatea de HIV din sange si o mentine la un nivel scazut. Sustiva nu vindeca infectia hiv sau sida, dar poate intarzia efectele negative asupra sistemului imunitar si aparitia infectiilor si bolilor asociate cu sida.

Contraindicatii
Sustiva nu trebuie utilizat la persoanele care ar putea fi hipersensibile (alergice) la efavirenz sau la oricare alt ingredient al acestui medicament. Este interzisa administrarea la pacientii cu boli grave ale ficatului sau celor care iau unul din urmatoarele medicamente:
- astemizol, terfenadina (utilizate in mod obisnuit pentru a trata simptomele alergiei - aceste medicamente se pot elibera fara reteta);
- dihidroergotamina, ergotamina, ergonovina, metilergonovina (utilizate pentru a trata cefaleele de tip migrena);
- midazolam, triazolam (utilizate pentru a ameliora anxietatea sau tulburarile de somn); - pimozid (utilizat pentru a trata bolile psihice);
- cisaprida (utilizat pentru a ameliora anumite probleme stomacale);
- bepridil (utilizat pentru a trata angina);
- sunatoare (un preparat vegetal utilizat pentru a trata depresia). De asemenea, sunt necesare masuri de precautie cand Sustiva se administreaza concomitent cu alte medicamente.
Pentru informatii suplimentare, a se consulta prospectul. La fel ca in cazul altor medicamente anti-HIV, pacientii care iau Sustiva pot prezenta risc de lipodistrofie (modificari ale distributiei tesutului adipos in organism), osteonecroza (distrugerea tesutului osos) sau sindromului de reactivare imuna (simptome de infectie cauzate de reactivarea sistemului imunitar). Pacientii cu afectiuni hepatice (inclusiv infectia cu virusul hepatitei B sau C) pot prezenta un risc ridicat de afectiuni hepatice severe in timpul tratamentului cu Sustiva.

Reactii adverse
Cel mai frecvent efect secundar asociat cu Sustiva (observat la mai mult de 1 din 10 pacienti) este eruptia cutanata. De asemenea, Sustiva este asociat cu simptome specifice sistemului nervos, ca de exemplu ameteala, insomnie (tulburari de somn), somnolenta (senzatie de somn), dificultate de concentrare si vise anormale, si cu dereglari psihiatrice, incluzand depresie severa, ganduri de sinucidere, tentative de sinucidere si comportament agresiv, in special in cazul pacientilor cu antecedente de boli psihice. Administrarea Sustiva cu mancare poate duce la o crestere a frecventei efectelor secundare. Pentru lista completa a tuturor efectelor secundare asociate cu Sustiva, a se consulta prospectul.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Capsula endoscopica - generalitati, utilizare, pregatire

    Generalitati Capsula endoscopica este una din cele mai performante metode imagistice care se refera la o relativa invaziune,desi comparativ cu toate metodele cunoscute este de o acuratete si detaliere mult sporita fata de celelalte metode. Metodele imagistice...citeste mai mult

  • Diferenta dintre cafeaua clasica si cea din capsule

    Consumul de cafea Servirea cafelei nu reprezinta doar un simplu obicei, unele persoane facand din acesta chiar un adevarat ritual ce nu trebuie ratat. Astfel, cafeaua poate fi servita sub diferite forme, mai slaba sau mai puternica, fiecare persoana avand propriile...citeste mai mult

  • Opiu

    Descriere Opiul si preparatele pe baza de opiu sunt cunoscute de aproape patru mii de ani, fiind folosite ca unele din cele mai vechi remedii ale durerii. In prezent, preparatele de opiu au o utilizare limitata in terapie, fiind folosite in special ca analgezice si...citeste mai mult

  • Otoscleroza

    Generalitati Otoscleroza reprezinta o crestere osoasa anormala localizata in urechea medie, ce poate duce la hipoacuzie si in final la pierderea completa a auzului. Este o boala cu componenta genetica ce afecteaza metabolismul osos si afecteaza predominant capsula...citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter