Clickmed
programare rapida la medic

Jumex, comprimate

Publicat la data de: 02 Aprilie 2010 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Jumex, comprimate

Ce este Jumex si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Jumex 5 mg apartine unui grup de medicamente numite inhibitori de monoaminooxidaza tip B (IMAO-B). Actioneaza prin cresterea cantitatii de dopamina la nivelul creierului, impiedicand metabolizarea acesteia. Este de aceea utilizat in boala Parkinson, afectiune in care cantitatea de dopamina la nivelul creierului este redusa. Se poate utiliza singur in stadiul de inceput al bolii sau in asociere cu alt antiparkinsonian numit levodopa in stadii mai avansate de boala.

Mod de administrare

Luati intotdeauna Jumex 5 mg exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

in boala Parkinson, doza recomandata este de doua comprimate Jumex 5 mg (10 mg clorhidrat de selegilina) zilnic, dimineata; eventual, aceasta doza poate fi fractionata in 2 prize, administrate dimineata si in prima parte a dupa-amiezei.

Daca selegilina este utilizata in asociere cu levodopa, este posibil ca medicul dumneavoastra sa va reduca doza de levodopa pe care o luati anterior.

Daca luati mai mult Jumex 5 mg decat trebuie

Daca ati luat mai multe comprimate decat v-a fost recomandat, trebuie sa va adresati medicului. Supradozajul se poate manifesta prin somnolenta, ameteli, sincopa, iritabilitate, hiperactivitate, agitatie, halucinatii, hipertensiune arteriala, hipotensiune arteriala, puls rapid si neregulat, deprimare a respiratiei si insuficienta respiratorie. Deoarece nu exista antidot specific, tratamentul este simptomatic.

Daca uitati sa luati Jumex 5 mg

Daca uitati sa luati o doza de Jumex 5 mg luati comprimatul (comprimatele) imediat ce va amintiti. Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata si nu mai mult de 10 mg pe 24 ore.

Daca incetati sa luati Jumex 5 mg

Nu intrerupeti administrarea Jumex 5 mg fara sa discutati cu medicul dumneavoastra. Poate fi necesara ajustarea dozei celorlalte medicamente antiparkinsoniene pe care le luati, mai ales a levodopa, pentru a controla suficient simptomele dumneavoastra.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Nu luati Jumex 5 mg

- daca sunteti alergic (hipersensibil) la clorhidratul de selegilina sau la oricare dintre celelalte componente ale Jumex 5 mg;

- daca utilizati concomitent anumite medicamente antidepresive, simpatomimetice, analgezice puternice cum este petidina (meperidina), tramadol, triptani;

- daca suferiti de boli psihice (psihoza de orice tip);

- daca sunteti gravida sau alaptati.

Precautii

Aveti grija deosebita cand luati Jumex 5 mg

- daca aveti ulcer gastric sau duodenal,

- daca aveti hipotensiune arteriala ortostatica sau hipertensiune arteriala oscilanta,

- daca aveti tulburari ale ritmului cardiac,

- daca aveti dureri severe de inima (angina pectorala severa),

- daca aveti schimbari ale opiniei si gandurilor (psihoza),

- daca aveti o stare de confuzie, dezorientare, vedeti sau auziti lucruri care nu exista (halucinatii), afectarea functiilor cognitive,

- daca aveti functia ficatului sau a rinichilor sever afectata.

Deoarece selegilina creste efectul levodopa, reactiile adverse ale acesteia pot fi accentuate, in special la pacientii tratati cu doze mari de levodopa; medicul va putea dori sa va supravegheze cu atentie. Adaugarea selegilinei la tratamentul cu doze mari de levodopa poate determina miscari involuntare si/sau agitatiei. Aceste reactii adverse dispar, daca se micsoreaza doza de levodopa. Medicul dumneavoastra va putea dori sa micsoreze doza de levodopa in medie cu 30%, daca se asociaza selegilina la schema de tratament.

Daca selegilina este luata in doze care depaseasc dozele recomandate, de 10 mg, exista riscul de crestere a tensiunii arteriale.

Sportivi

Selegilina poate pozitiva testele antidoping.

Interactiuni medicamentoase

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte
medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.

In mod special trebuie sa spuneti medicului dumneavoastra daca urmati tratament cu:

- Simpatomimetice: datorita riscului de hipertensiune arteriala, febra, asocierea selegilinei cu simpatomimetice este contraindicata.

- Analgezice opioide: administrarea selegilinei concomitent cu petidina sau tramadol este contraindicata. Reactiile adverse care pot sa apara sunt grave (coma, instabilitate cardiovasculara, convulsii, deces). Daca urmeaza sa efectuati o interventie chirurgicala, informati medicul anestezist ca urmati tratament cu selegilina.

- Inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei (antidepresive): asocierea cu inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei este contraindicata, datorita riscului de confuzie, hipomanie, halucinatii si episoade maniacale, agitatie, mioclonus, hiperreflexie, incoordonare, frisoane, tremor, convulsii, ataxie, diaforeza, diaree, febra, hipertensiune arteriala, care pot face parte din sindromul serotoninic, hipersudoratie, hipotensiune arteriala, palpitatii, vertij, delir si coma. Fluoxetina nu trebuie utilizata in mai putin de 14 zile de la intreruperea tratamentului cu selegilina. Deoarece fluoxetina are un timp de eliminare din organism foarte lung, este necesar un interval de cel putin 5 saptamani intre intreruperea tratamentului cu fluoxetina si inceperea administrarii Jumex.

- Antidepresive triciclice: la pacientii tratati cu asocierea antidepresive triciclice si selegilina, s-au raportat ocazional fenomene toxice severe la nivelul sistemului nervos central (sindrom serotoninic), uneori asociate cu hipertensiune arteriala, hipotensiune arteriala, diaforeza. De aceea, utilizarea concomitenta a selegilinei si a antidepresivelor triciclice este contraindicata.

- Triptani- risc de hipertensiune arteriala, vasoconstrictie coronariana.

- Inhibitori MAO: administrarea concomitenta a selegilinei si a inhibitorilor MAO poate determina scaderea severa a tensiunii arteriale.

Folosirea Jumex 5 mg impreuna cu alimente si bauturi

In timpul tratamentului cu Jumex administrat in dozele recomandate, nu s-au semnalat reactii hipertensive provocate de alimentele care contin tiramina (nu apare asa-numitul „efect determinat de branzeturi"). De aceea, nu sunt necesare restrictii alimentare.

Cu toate acestea, in cazul asocierii Jumex cu unele medicamente antidepresive (IMAO conventionali sau cu inhibitori MAO-A), se recomanda restrictii alimentare (evitarea alimentelor bogate in tiramina, cum sunt branzeturile invechite si produsele fermentate).

Sarcina si alaptarea

Sarcina

Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.

Datele disponibile cu privire la utilizarea selegilinei la femeile gravide sunt foarte limitate.
Studiile efectuate pe animale nu au indicat efecte directe sau indirecte daunatoare asupra sarcinii, dezvoltarii embrionare/fetale, nasterii sau dezvoltarii postnatale. Ca masura de precautie, administrarea acestui medicament in timpul sarcinii si alaptarii este contraindicata.

Alaptarea

Nu se cunoaste daca selegilina se excreta in laptele uman. Trecerea selegilinei in lapte nu a fost studiata pe animale.

Datele fizico-chimice indica excretia selegilinei in laptele matern si riscul la sugar nu poate fi exclus.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Jumex 5 mg va poate afecta capacitatea de a conduce vehicule si de a folosi utilaje. Informatii importante privind unele componente ale Jumex 5 mg

Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament.

Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Jumex 5 mg poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Frecventa posibilelor reactii adverse prezentate mai jos este definita utilizand urmatoarea conventie:

- foarte frecvente (afecteaza mai mult de 1 utilizator din 10)

- frecvente (afecteaza 1 pana la 10 utilizatori din 100)

- mai putin frecvente (afecteaza 1 pana la 10 utilizatori din 1000)

- rare (afecteaza 1 pana la 10 utilizatori din 10000)

- foarte rare (afecteaza mai putin de 1 utilizator din 10000)

- cu frecventa necunoscuta (frecventa care nu poate fi estimata din datele disponibile).

Atunci cand Jumex este administrat singur, neasociat cu alt medicament pentru tratamentul bolii Parkinson, este, in general, bine tolerat

Reactii adverse frecvente: ameteli, dureri de cap, bradicardie (batai rare ale inimii), greata, cresteri usoare ale valorilor enzimelor hepatice

Reactii adverse mai putin frecvente: tulburari de somn usoare si tranzitorii, tulburari ale ritmului cardiac (tahicardie supraventriculara), uscaciunea gurii, modificari ale dispozitiei

Reactii adverse rare: eruptii la nivelul pielii, hipotensiune arteriala ortostatica (scaderea tensiunii arteriale la ridicarea brusca in picioare)

Reactii adverse cu frecventa necunoscuta: tulburari de vedere, hipersexualitate (activitate sexuala exagerata), retentie urinara

In plus, in cazul tratamentului asociat cu levodopa, poate aparea accentuarea reactiilor adverse ale levodopei: neliniste, hiperchinezie (activitate musculara exagerat crescuta), miscari anormale, agitatie, confuzie, halucinatii, hipotensiune arteriala ortostatica, tulburari de ritm cardiac, somnolenta, oboseala, greata, ameteli. Asocierea tratamentului cu selegilina la tratamentul cu levodopa poate permite o micsorare suplimentara a dozei de levodopa (chiar cu 30%).

Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Cum se pastreaza Jumex

A nu se lasa la indemana si vederea copiilor. A se pastra la temperaturi sub 30 grade Celsius, in ambalajul original.

Nu utilizati Jumex 5 mg dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj dupa "EXP:". Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informatii suplimentare

Compozitie

- Substanta activa este clorhidratul de selegilina. Un comprimat contine clorhidrat de selegilina 5 mg.

- Celelalte componente sunt talc, stearat de magneziu, povidona K25, amidon de porumb, lactoza.

Ambalaj

Jumex 5 mg se prezinta sub forma de comprimate albe sau aproape albe, plate, inscriptionate cu „JU" pe una din fete.

Cutie cu 5 blistere din Al / Al a cate 10 comprimate.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata

Chinoin Private Co. Ltd. To utca 1-5, 1045 Budapest, Ungaria

Fabricantul

Chinoin Private Co. Ltd.
Levai utca 5, 2112 Veresegyhaz,
Ungaria

Acest prospect a fost aprobat in Iunie 2012

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Sindromul Piriformis Sindromul Piriformis

    Generalitati Sindromul Piriformis este o afectiune neuromusculara rara, care determina comprimarea nervului sciatic de catre muschiul piriformis. Muschiul piriformis are forma alungita si este localizat intre fese langa partea de sus a articulatiei soldului. Acest...citeste mai mult

  • Metronidazolul si sarcina Metronidazolul si sarcina

    Generalitati Articolul ne vorbeste despre riscurile expunerii la metronidazol in timpul sarcinii. Fiecare sarcina comporta un risc de 3-5% de a naste un copil cu malformatii congenitale. Aceste informatii nu vor inlocui sfaturile si recomandarile medicului...citeste mai mult

  • Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere Anticonceptionalele si efectele...

    Generalitati Anticonceptionalele intra in categoria metodelor contraceptive si reprezinta forma farmaceutica a acestora ce sunt administrate sub forma de pilule sau tablete (comprimate) ori chiar si in forma de unguente sau creme. Anticonceptionalele reprezinta o...citeste mai mult

  • Stenoza spinala cervicala Stenoza spinala cervicala

    Generalitati Stenoza spinala cervicala este o afectiune degenerativa in care spatiul canalului spinal este ingustat determinand compresie pe maduva spinarii sau radacinile nervoase adiacente. Canalul spinal este aria delimitata de interiorul vertebrelor in care se...citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter