Clickmed
programare rapida la medic

Rasilez hct, comprimate

Publicat la data de: 23 Martie 2010 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Rasilez hct, comprimate

Compozitie
Rasilez HCT este un medicament care contine substantele active aliskiren si hidroclorotiazida. Este disponibil sub forma de comprimate ovale (albe: 150 mg aliskiren si 12,5 mg hidroclorotiazida; galben pal: 150 mg aliskiren si 25 mg hidroclorotiazida; violet pal: 300 mg aliskiren si 12,5 mg hidroclorotiazida; galben deschis: 300 mg aliskiren si 25 mg hidroclorotiazida).

Indicatii
Rasilez HCT se utilizeaza in tratamentul hipertensiunii esentiale (tensiune arteriala mare) la adulti. Prin „esentiala” se intelege ca nu poate fi descoperita nicio cauza specifica pentru hipertensiune. Rasilez HCT se administreaza pacientilor a caror tensiune arteriala nu este controlata adecvat prin monoterapie cu aliskiren sau cu hidroclorotiazida. De asemenea, se poate administra pacientilor a caror tensiune arteriala este controlata in mod adecvat cu aliskiren si hidroclorotiazida, administrate sub forma de comprimate separate, pentru a inlocui aceleasi doze ale celor doua substante active. Medicamentul se poate elibera numai pe baza de reteta.

Administrare
Doza recomandata de Rasilez HCT este de un comprimat pe zi. Se recomanda administrarea medicamentului cu o masa usoara, de preferinta in acelasi moment al zilei, insa nu trebuie consumat suc de grepfrut impreuna cu Rasilez HCT. Doza depinde de dozele de aliskiren si/sau hidroclorotiazida administrate anterior pacientului. S-ar putea ca pacientilor carora li se administra anterior numai aliskiren sau hidroclorotiazida sa fie nevoie sa li se administreze cele doua substante sub forma de comprimate separate si sa li se ajusteze dozele inainte de a trece la Rasilez HCT. Dupa doua pana la patru saptamani de la inceperea tratamentului cu Rasilez HCT, doza poate fi crescuta la pacientii a caror tensiune arteriala ramane necontrolata. La pacientii a caror tensiune arteriala este deja controlata in mod adecvat cu cele doua substante active, doza de Rasilez HCT trebuie sa contina aceleasi doze de aliskiren si hidroclorotiazida pe care le lua anterior pacientul. Rasilez HCT se utilizeaza cu precautie la pacientii care sufera de afectiuni hepatice si nu trebuie utilizat la pacientii cu afectiuni hepatice sau renale severe.

Actiune terapeutica

Rasilez HCT contine doua substante active, aliskiren si hidroclorotiazida. Aliskiren este un inhibitor al reninei. Acesta blocheaza activitatea unei enzime umane numite renina, care este implicata in producerea unei substante, numita angiotensina I, in organism. Angiotensina I este transformata in hormonul angiotensina II, care este un vasoconstrictor puternic (o substanta care ingusteaza vasele sanguine). Prin blocarea producerii de angiotensina I, atat concentratiile de angiotensina I, cat si cele de angiotensina II scad. Aceasta duce la vasodilatatie (largirea vaselor sanguine) si, prin urmare, tensiunea arteriala scade. hidroclorotiazida este un diuretic, acesta reprezentand un alt tip de tratament pentru hipertensiune. Ea actioneaza prin cresterea volumului de urina, ceea ce conduce la reducerea cantitatii de fluid din sange si la scaderea tensiunii arteriale. Combinatia celor doua substante active are un efect aditiv, reducand tensiunea arteriala mai mult decat oricare din cele doua medicamente administrate in monoterapie. Prin reducerea tensiunii arteriale, se reduce riscul de leziuni cauzate de tensiunea arteriala mare, cum ar fi accidentul vascular cerebral.

Contraindicatii
Rasilez HCT nu se administreaza persoanelor care pot prezenta hipersensibilitate (alergie) la aliskiren, hidroclorotiazida, la oricare alt ingredient care intra in compozitia medicamentului sau la sulfonamide. Medicamentul nu trebuie utilizat pacientilor care au avut edem angioneurotic (umflatura subcutanata) la administrarea de aliskiren, care au afectiuni renale sau hepatice severe, a caror nivel de potasiu din sange este prea scazut sau a caror nivel de calciu din sange este prea ridicat. Medicamentul nu trebuie administrat impreuna cu ciclosporina (un medicament care reduce activitatea sistemului imunitar) sau cu alte medicamente care pot incetini descompunerea aliskiren in organism, cum ar fi chinidina (utilizat pentru corectarea batailor neregulate ale inimii) sau verapamil (utilizat pentru tratarea afectiunilor cardiace). Rasilez HCT nu trebuie administrat femeilor insarcinate dupa a treia luna de sarcina sau celor care alapteaza. Nu se recomanda utilizarea medicamentului in primele trei luni de sarcina.

Reactii adverse
Cel mai frecvent efect secundar asociat cu Rasilez HCT (observat la 1 pana la 10 pacienti din 100) este diareea. Pentru lista completa a tuturor efectelor secundare raportate asociate cu Rasilez HCT, a se consulta prospectul.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Sindromul Piriformis

    Generalitati Sindromul Piriformis este o afectiune neuromusculara rara, care determina comprimarea nervului sciatic de catre muschiul piriformis. Muschiul piriformis are forma alungita si este localizat intre fese langa partea de sus a articulatiei soldului. Acest...citeste mai mult

  • Metronidazolul si sarcina

    Generalitati Articolul ne vorbeste despre riscurile expunerii la metronidazol in timpul sarcinii. Fiecare sarcina comporta un risc de 3-5% de a naste un copil cu malformatii congenitale. Aceste informatii nu vor inlocui sfaturile si recomandarile medicului...citeste mai mult

  • Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere

    Generalitati Anticonceptionalele intra in categoria metodelor contraceptive si reprezinta forma farmaceutica a acestora ce sunt administrate sub forma de pilule sau tablete (comprimate) ori chiar si in forma de unguente sau creme. Anticonceptionalele reprezinta o...citeste mai mult

  • Stenoza spinala cervicala

    Generalitati Stenoza spinala cervicala este o afectiune degenerativa in care spatiul canalului spinal este ingustat determinand compresie pe maduva spinarii sau radacinile nervoase adiacente. Canalul spinal este aria delimitata de interiorul vertebrelor in care se...citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter