Clickmed
programare rapida la medic

Ranitidin, comprimate

Publicat la data de: 22 Martie 2010 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Ranitidin, comprimate

Forma de prezentare:
Comprimate 150 mg; cutie 2 blist. 10 cpr.


Indicatii:
Curativ: ulcer duodenal, ulcer gastric benign, inclusiv cel indus de AINS; ulcer postoperator; esofagita de reflux; sindrom Zollinger-Ellison; dispepsie cronica episodica. Profilactic: ulcer de stres, recurente hemoragice dupa boala ulceroasa; prevenirea ulcerului dupa tratamentul cu AINS (inclusiv aspirina), in special la bolnavii cu boala ulceroasa in antecedente.


Doze si recomandari:
Administrare orala: Ulcer duodenal si ulcer gastric benign: 150 mg de 2 ori pe zi sau 300 mg seara, 4-8 saptamni. Ulcere induse de AINS: 150 mg de 2 ori pe zi sau 300 mg seara, 8-12 sapt. Profilaxie: 150 mg de 2 ori pe zi, administrare concomitenta cu AINS. Ulcer postoperator: 150 mg de doua ori pe zi, timp de 4 saptamani. Sindrom Zollinger-Ellison: initial 150 mg de 3 ori pe zi. Dispepsie cronica episodica: 150 mg de 2 ori pe zi, cel putin 6 saptamani. Profilaxia hemoragiilor datorate ulcerelor de stres: 150 mg de 2 ori pe zi. insuficienta renala severa 150 mg. Adm. injectabil: intravenos lent (peste 2 minute), 50 mg/20 ml, la 6-8 ore; perfuzie 25 mg/ora timp de 2 ore, perfuzia repetandu-se la 6-8 ore;50 mg, la 6-8 ore.


Contraindicatii:
Hipersensibilitate.


Atentionari:
Excluderea posibilitatii existentei unei afectiuni gastrice maligne inaintea inceperii tratamentului, deoarece ranitidina poate masca simptomatologia carcinomului gastric. Prudenta in insuficienta renala severa, pacientii cu fenilcetonurie. Ranitidina se evita la pacientii cu porfirie acuta in antecedente. Sarcina si alaptare.


Reactii adverse:
Ocazional hepatita (cu sau fara icter), pancreatita acuta. Modificari ale tabloului sanguin (leucopenie, trombocitopenie) reversibile, rar granulocitoza si pancitopenie, uneori asociata cu hipoplazie sau aplazie medulara. Reactii de hipersensibilitate (urticarie, edem angioneurotic, febra, bronhospasm, hipertensiune arteriala, soc anafilactic, dureri toracice). Rare cazuri de confuzie mentala, depresie si halucinatii reversibile mai ales la pacientii in varsta si cu boli severe. Au fost raportate tulburari de vedere, cu precadere modificari de acomodare, eruptii cutanate.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Sindromul Piriformis

    Generalitati Sindromul Piriformis este o afectiune neuromusculara rara, care determina comprimarea nervului sciatic de catre muschiul piriformis. Muschiul piriformis are forma alungita si este localizat intre fese langa partea de sus a articulatiei soldului. Acest...citeste mai mult

  • Metronidazolul si sarcina

    Generalitati Articolul ne vorbeste despre riscurile expunerii la metronidazol in timpul sarcinii. Fiecare sarcina comporta un risc de 3-5% de a naste un copil cu malformatii congenitale. Aceste informatii nu vor inlocui sfaturile si recomandarile medicului...citeste mai mult

  • Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere

    Generalitati Anticonceptionalele intra in categoria metodelor contraceptive si reprezinta forma farmaceutica a acestora ce sunt administrate sub forma de pilule sau tablete (comprimate) ori chiar si in forma de unguente sau creme. Anticonceptionalele reprezinta o...citeste mai mult

  • Stenoza spinala cervicala

    Generalitati Stenoza spinala cervicala este o afectiune degenerativa in care spatiul canalului spinal este ingustat determinand compresie pe maduva spinarii sau radacinile nervoase adiacente. Canalul spinal este aria delimitata de interiorul vertebrelor in care se...citeste mai mult

Gasesti in Comunitate

  • Ranitidina in sindromul vestibular periferic drept?

    Am fost la neurolog si am fost diagnosticat cu sindrom vestibular periferic drept si sindrom cefalalgic. Mi a fost prescris pe langa betaserc si flamexin, RANITIDINA, care, citind prospectul este indicata in tratamentul afectiunilor gastrointestinale. Sa iau si ranitidina?

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter