Clickmed
programare rapida la medic

Protopic, unguent

Publicat la data de: 22 Martie 2010 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Protopic, unguent

Indicatii
Protopic este utilizat pentru tratarea dermatitei atopice moderate pana la severa (eczema, o eruptie cutanata de culoare rosie, insotita de mancarime). „Atopic” inseamna ca dermatita este asociata unei alergii. Protopic este utilizat la pacientii cu varsta de doi ani sau mai mare care nu raspund bine la sau nu tolereaza tratamente conventionale, cum ar fi aplicarea locala de corticosteroizi. Protopic poate fi utilizat in tratamentul initial al bolii. Medicamentul poate fi utilizat, de asemenea, ca tratament „de intretinere” pentru prevenirea acutizarii neasteptate a bolii sau pentru prelungirea perioadei in care pacientii nu prezinta acutizari ale bolii. In cadrul tratamentului de intretinere, medicamentul este utilizat la pacientii care, de obicei, prezinta patru sau mai multe acutizari neasteptate ale bolii pe an si care au raspuns la tratamentul initial cu Protopic utilizat de doua ori pe zi pe o perioada de pana la sase saptamani.
Medicamentul se poate elibera numai pe baza de reteta.

Doze si mod de administrare
Protopic trebuie prescris de un medic cu experienta in diagnosticarea si tratarea dermatitei atopice. Protopic poate fi utilizat in tratamentul pe termen scurt sau in tratamentul intermitent pe termen lung, insa nu trebuie utilizat in mod continuu. Unguentul trebuie aplicat pe piele in strat subtire. Atunci cand este utilizat in tratamentul initial, Protopic trebuie administrat la prima aparitie a simptomelor. Fiecare zona afectata se trateaza cu Protopic pana cand pielea nu mai prezinta niciun semn al bolii. In general, se observa o imbunatatire in termen de o saptamana de la inceperea tratamentului. Daca nu exista nicio imbunatatire dupa doua saptamani, medicul trebuie sa ia in considerare alte optiuni de tratament. Copii trebuie sa utilizeze Protopic 0,03% de doua ori pe zi timp de pana la trei saptamani inainte de a reduce frecventa la o data pe zi. La adulti, tratamentul incepe cu Protopic 0,1% de doua ori pe zi, insa trebuie redus printr-o aplicare mai putin frecventa sau prin utilizarea unei concentratii mai mici, pe masura ce se vindeca afectiunea. Atunci cand este utilizat ca tratament de intretinere, Protopic trebuie aplicat de doua ori de saptamana, pe zonele pielii afectate frecvent de boala. Copii trebuie sa utilizeze Protopic 0,03%, iar adultii trebuie sa utilizeze Protopic 0,1%. Daca apar indicii privind o acutizare neasteptata a bolii, trebuie reluat tratamentul de doua ori pe zi ca mai sus. Medicul trebuie sa analizeze necesitatea continuarii tratamentului de intretinere dupa un an. La copii, aceasta analiza trebuie sa includa suspendarea tratamentului pentru a permite medicului sa evalueze daca este necesara continuarea tratarii bolii.

Actiune terapeutica
Modul exact in care actioneaza Protopic in cazul dermatitei atopice nu este inca pe deplin inteles. Substanta activa din Protopic, tacrolimus, este un imunomodulator. Aceasta inseamna ca actioneaza asupra sistemului imunitar (mecanismul natural de aparare al organismului). Tacrolimus este utilizat de la mijlocul anilor 1990 pentru a contribui la prevenirea respingerii la pacientii cu transplant (atunci cand sistemul imunitar ataca organul transplantat). In dermatita atopica, o suprareactie a sistemului imunitar al pielii provoaca o inflamare a pielii (mancarime, culoare rosiatica si uscaciune). Tacrolimus reduce activitatea sistemului imunitar, contribuind la ameliorarea inflamarii pielii si a mancarimii.

Contraindicatii
Protopic nu se administreaza persoanelor care pot prezenta hipersensibilitate (alergie) la macrolide, tacrolimus sau la oricare alt ingredient al acestui medicament. Medicii trebuie sa fie in permanenta constienti de faptul ca un numar foarte mic de pacienti care au utilizat medicamentul au dezvoltat cancer (cancer de piele sau limfom). Asocierea cu Protopic nu a fost demonstrata. Cu toate acestea, medicii trebuie sa se asigure ca medicamentul este utilizat in mod adecvat.

Reactii adverse
Cele mai frecvente efecte secundare asociate cu Protopic (observate la mai mult de 1 pacient din 10) sunt senzatia de arsura si mancarime la locul aplicarii. Pentru lista completa a tuturor efectelor secundare raportate asociate cu Protopic, a se consulta prospectul.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Alegerea cremei hidratante potrivite pentru ten Alegerea cremei hidratante potrivite...

    Generalitati Ar putea sa para destul de simplu sa va achizitionati o crema hidratanta, dar cand va veti plimba printre rafturile magazinelor v-ati putea afla in dificultate. Exista creme hidratante pentru ten, corp, lotiuni sau unguente pentru pielea uscata,...citeste mai mult

  • Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere Anticonceptionalele si efectele...

    Generalitati Anticonceptionalele intra in categoria metodelor contraceptive si reprezinta forma farmaceutica a acestora ce sunt administrate sub forma de pilule sau tablete (comprimate) ori chiar si in forma de unguente sau creme. Anticonceptionalele reprezinta o...citeste mai mult

  • Conjunctivita - cauze, simptome, tratament Conjunctivita - cauze, simptome,...

    Ce este conjunctivita Conjunctivita este o inflamatie a mucoasei pleoapelor (tesutul subtire situat pe fata posterioara a pleoapelor si pe suprafata globului ocular, cu rol in apararea si mentinerea umeda a ochilor). Cauzele aparitiei conjunctivitei Cauzele...citeste mai mult

  • Abcesele cutanate: tipuri, cauze si tratament Abcesele cutanate: tipuri, cauze si...

    Generalitati Abcesele cutanate sunt infectii localizate sub forma unor mici umflaturi pe suprafata tesutului cutanat sau in tesuturile moi de sub piele, aparute sub actiunea unor agenti parazitari sau microbieni. Masa sensibila formata se inroseste si este calda...citeste mai mult

Comunitate

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter