Clickmed
programare rapida la medic

Nymusa

Publicat la data de: 12 Martie 2010 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Nymusa

Compozitie
Nymusa este o solutie perfuzabila (picurare in vena) care contine substanta activa citrat de cafeina (20 mg/ml). Solutia se poate, de asemenea, administra pe cale orala.

Indicatii

Nymusa se utilizeaza pentru tratamentul apneei primare la nou-nascuti prematuri. Apneea la nounascuti inseamna incetarea respiratiei timp de mai mult de 20 de secunde. Primara inseamna ca apneea nu are nicio cauza evidenta. Medicamentul se poate elibera numai pe baza de reteta. Deoarece numarul de pacienti cu apnee primara a nou-nascutilor prematuri este scazut, boala este considerata „rara”, iar Nymusa a fost clasificat drept „medicament orfan” (un medicament utilizat in boli rare) la 17 februarie 2003.

Administrare
Tratamentul cu Nymusa trebuie initiat doar sub supravegherea unui medic cu experienta in tratarea nou-nascutilor care necesita terapie intensiva. tratamentul cu acest medicament trebuie administrat numai intr-o unitate de terapie intensiva pentru nou-nascuti, care sa aiba dotari adecvate pentru monitorizarea bebelusului. Tratamentul este initiat cu o doza de 20 mg per kilogram de greutate corporala administrat o singura data prin perfuzie lenta cu durata de 30 de minute. Dupa 24 de ore, se pot administra zilnic „doze de intretinere” de 5 mg per kg de greutate corporala prin perfuzie lenta cu durata de 10 minute sau pe cale orala printr-o sonda nazogastrica (un tub introdus prin nas care ajunge in stomac). Cand se considera necesar, medicul poate monitoriza nivelul de cafeina din sangele nou-nascutului si poate ajusta doza in mod corespunzator. Medicul va inceta tratamentul cu Nymusa cand nou-nascutul prezinta o perioada de cinci pana la sapte zile consecutive fara crize de apnee.

Actiune terapeutica
Apneea la nou-nascuti prematuri se datoreaza faptului ca centrii respiratori de la nivelul creierului bebelusului nu sunt complet dezvoltati. Substanta activa din Nymusa, citratul de cafeina, este un stimulant al sistemului nervos. Citratul de cafeina este un „antagonist” al adenozinei, o substanta care blocheaza activitatea anumitor parti ale creierului, inclusiv a partii responsabile pentru controlul respiratiei. Citratul de cafeina actioneaza in apnee prin blocarea receptorilor de care se leaga, in mod normal, adenozina. Acest lucru reduce efectul adenozinei, stimuland creierul sa reia respira

Contraindicatii
Nymusa nu trebuie utilizat la nou-nascuti care pot fi hipersensibili (alergici) la citratul de cafeina sau la oricare dintre celelalte componente.

Reactii adverse

Cele mai frecvente reactii adverse la citratul de cafeina (observate la 1 pana la 10 pacienti din 100) includ flebita la locul administrarii perfuziei (inflamatie a unei vene) si inflamatie la locul administrarii perfuziei. Pentru lista tuturor reactiilor adverse raportate la citratul de cafeina, a se vedea Prospectul.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter