Clickmed
programare rapida la medic

Abaktal, comprimate filmate

Publicat la data de: 07 Martie 2010 | Actualizat la data de: 23 Aprilie 2021

Informatii prospect Abaktal, comprimate filmate

Ce este Abaktal si pentru ce se utilizeaza

Indicatii:
Abaktal comprimate filmate este un medicament ce contine ca substanta activa pefloxacina – o substanta din grupul chinolonelor utilizata pentru tratamentul unor infecții determinate de microorganisme sensibile la pefloxacina.

Medicul dumneavoastra va poate prescrie Abaktal pentru tratamentul:
-infectiilor tractului urinar (inclusiv prostatite);
-infectiilor tractului respirator (exacerbari acute ale bronsitelor cronice, exacerbari ale fibrozei chistice, pneumonie nosocomiala);
-infectiilor ORL (sinuzita cronica, otita externa maligna);
-infectiilor abdominale şi hepatobiliare;
-infectiilor severe bacteriene gastrointestinale;
-infectiilor cu Salmonella (in stadiul de purtator);
-infecţiilor oaselor și articulatiilor (osteomielite determinate de microorganisme Gram-negative);
-infectiilor pielii si tesuturilor moi determinate de stafilococi rezistenti la peniciline;
-septicemiei si endocarditei;
-meningitei (daca microorganismul este sensibil doar la pefloxacina);
-gonoreei.

Mod de administrare

Luati intotdeauna Abaktal comprimate filmate exact asa cum v-a indicat medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.
La adulti, doza uzuala este de 800 mg pe zi. Abaktal comprimate filmate se administreaza cate 1 comprimat filmat (400 mg) de 2 ori pe zi (la fiecare 12 ore).

In infectiile tractului urinar se poate administra 1 comprimat filmat o data la 24 ore, deoarece pefloxacina realizeaza concentratii mari in urina. Pentru tratamentul gonoreei fara complicatii, este suficienta o singura doza de 800 mg pefloxacina, atat la pacientii de sex masculin cat si feminin. Pentru a evita aparitia tulburarilor gastrointestinale pefloxacina se administreaza impreuna cu alimente. Doza zilnica maxima este de 1200 mg.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Nu luati Abaktal daca:

-sunteți hipersensibil (alergic) la pefloxacina sau alte medicamente din grupul chinolonelor sau la oricare dintre excipientii din compozitia medicamentului;
-daca aveti antecedente de afectiuni ale tendoanelor (tendinita) care a fost asociata cu tratamentul cu un medicament chinolonic;
-daca aveti sau ati avut in trecut convulsii (epilepsie);
-daca sunteti insarcinata;
-daca alaptati.

Administrarea Abaktal este contraindicata la copii si adolescenti in perioada de crestere ca urmare a riscului de afectiuni severe ale articulatiilor, in special ale articulatiilor mari.
Nu luati acest medicament daca va aflati in oricare dintre situatiile enumerate mai sus. Daca nu sunteti sigur, discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul inainte sa luati Abaktal.

Atentionari

Inainte sa utilizati acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului daca:

-aveti insuficienta hepatica;
-aveti varsta de 60 de ani sau peste;
-utilizati corticosteroizi, denumiti uneori steroizi;
-aveti antecedente de afectiuni ale tendoanelor (tendinita);
-ati avut vreodata o criza convulsiva (convulsie);
-ati avut afectiuni ale sistemului nervos central;
-aveti diabet zaharat;
-aveti o afectiune cunoscuta sub denumirea de „deficit de glucozo-6-fosfat dehidrogenaza”. Sunteti mai predispus la aparitia unor probleme grave de sange atunci cand utilizati acest medicament;
-ati avut vreodata probleme de sanatate mintala;
-ati avut vreodata probleme cu inima: este necesara precautie atunci cand utilizati acest fel de medicamente, daca v-ati nascut cu sau aveti istoric in familie de prelungire a intervalului QT (observata pe ECG, o inregistrare a activitatii electrice a inimii);
-daca trebuie sa efectuati teste de laborator (pefloxacina poate influenta rezultatele unor teste);
-daca aveti porfirie.

In timpul administrarii pefloxacinei trebuie evitata expunerea la soare sau la alte surse de raze ultraviolete deoarece pot aparea reactii de fotosensibilitate.
Daca nu sunteţi sigur ca va aflati in oricare dintre situatiile enumerate mai sus, discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul inainte sa utilizati Abaktal comprimate filmate.

Interactiuni medicamentoase

Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati, ati luat recent sau s-ar putea sa luati orice alte medicamente inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.
Aceasta este necesar deoarece Abaktal poate afecta modul in care actioneaza alte medicamente. De asemenea, alte medicamente pot afecta modul in care actioneaza Abaktal.

In special spuneti medicului dumneavoastra daca luati sau urmeaza sa luati urmatoarele medicamente:
-corticosteroizi;
-teofilina;
-medicamente care contin saruri de fier sau antiacide cu continut de magneziu sau aluminiu;
-medicamente care contin substante tampon continand magneziu sau aluminiu;
-anticoagulente orale.

Sarcina si alaptarea

Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament. Spuneti medicului dumneavoastra daca sunteti gravida, incercati sa ramaneti gravida sau alaptati.

Sarcina
Administrarea medicamentelor ce contin pefloxacina nu este recomandata la femeile insarcinate.

Alaptarea
Pefloxacina se excreta in laptele matern in cantitate considerabila. Datorita riscului potential de leziuni ale articulatiilor, alaptarea trebuie intrerupta in timpul tratamentului cu Abaktal.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Deoarece pefloxacina poate provoca reactii adverse la nivelul sistemului nervos central acestea pot influenţa negativ capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
Abaktal contine lactoza. Daca aveti o afectiune ereditara rara de intoleranta la galactoza, deficit de lactaza Lapp sau sindrom de malabsorbție la glucoza-galactoza nu trebuie sa utilizati acest medicament.

Reactii adverse posibile


Ca toate medicamentele, Abaktal comprimate filmate poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele. Opriti administrarea Abakta si adresati-va imediat la medic sau unei asistente medicale, daca observati urmatoarele reactii adverse grave:


Rare (pot afecta pana la 1 din 1000 persoane)
-Diaree apoasa, care poate conţine sange, posibil insotita de crampe la nivelul stomacului si temperatura crescuta. Acestea pot fi semne ale unei probleme severe la nivelul intestinului.

Foarte rare (pot afecta pana la 1 din 10.000 persoane):

Insuficienta renala acuta.

Cu frecventa necunoscuta (frecventa nu poate fi estimata din datele disponibile):

Hipersensibilitate (alergie) / reactii anafilactice (reacție alergica), de exemplu soc anafilactic (reactii alergice la pacientii atopici). Semnele pot include: erupţie p epiele, dificultati la inghitire sau la respiratie, umflare a buzelor, fetei, gatului sau limbii.

Angioedem (edem Quincke), de exemplu, umflături ale fetei, gatului, gurii, buzelor si/sau limbii;

Scadere a numarului de celule rosii din sange (anemie): aceasta poate sa va faca pielea palida sau galbena din cauza distrugerii celulelor rosii din sange; scadere a numarului tuturor tipurilor de celule din sange (pancitopenie).

Crize convulsive (convulsii).

Eruptie generalizata cu vezicule si exfoliere a pielii, mai ales in jurul gurii, nasului, ochilor si organelor genitale (sindrom Stevens-Johnson), precum si o forma mai severa cu exfolierea generalizata a pielii (mai mult de 30% din suprafata corporala –necroliza epidermica toxica).

Durere si inflamare a tendoanelor sau ligamentelor, care poate duce la ruptura. Tendonul lui Ahile este afectat de cele mai multe ori.

Agravarea simptomelor miasteniei gravis (slabiciune musculara), o boala rara a sistemului nervos.


Alte reacţii adverse
Reactii adverse frecvente (pot afecta pana la 1 din 10 persoane):
insomnie (probleme cu somnul), gastralgie (durere de stomac), greața (senzatie de rau), voma, urticarie, artralgie (durere articulara), mialgie (durere musculara).

Reactii adverse mai putin frecvente (pot afecta pana la 1 din 100 persoane):
eozinofilie (creșterea numarului de globule albe specializate), ameteli, dureri de cap, diaree, fotosensibilitate (crestere a sensibilitatii pielii dumneavoastra la soare si la lumina ultravioleta).

Reacții adverse rare (pot afecta pana la 1 din 1000 persoane):

Trombocitopenie (aparitie cu usurinta de vanatai sau sangerare, din cauza scaderii numarului de plachete din sange), vedere sau auzire a unor lucruri care nu exista în realitate (halucinații), iritabilitate, cresterea valorilor transaminazelor, fosfatazei alcaline, valorilor bilirubinemiei, eritem (inrosie a pielii), prurit (mancarime).

Reactii adverse cu frecvenţa necunoscuta (frecventa nu poate fi estimata din datele disponibile):
Leucopenie (scaderea numarului de celule albe din sange (leucocite), confuzie, dezorientare, presiune la nivelul creierului (presiune intracraniana, in special la pacientii tineri, dupa utilizarea prelungita a pefloxacinei, cu o evolutie favorabila in majoritatea cazurilor, dupa intreruperea administrarii si tratament adecvat), mioclonie (tulburarea de miscare periodica a membrelor), cosmaruri, parestezie (senzatie de amorteala si furnicaturi), neuropatie periferica senzoriala sau senzorio-motorie, agravarea miasteniei, pierderea tranzitorie a vederii, purpura vasculara, eritem multiform (eruptie cutanata, inrosire a pielii, vezibule la nivelul buzelor, ochilor si gurii, descuamarea pielii), epansament articular.

Cum se pastreaza Abaktal

Abaktal se pastreaza la loc uscat, ferit de lumina la temperaturi sub 25 grade Celsius.
Nu lasati acest medicament la indemana si vederea copiilor.
Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare inscrisa pe cutie. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere.
Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare.
Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informatii suplimentare

Compozitie

Substanta activa: pefloxacina sub forma de mesilat de pefloxacina dihidrat.

Celelalte componente sunt:siliciu coloidal anhidru, amidon de porumb, lactoza monohidrat, stearat de magneziu, povidona, amidon glicolat de sodiu, talc, hipromeloza, macrogol 4000, talc dioxid de titan E 171, ceara de carnauba.

Ambalaj

Abaktal se prezinta sub forma de comprimate filmate oblongi, de culoare alba sau slab galbena, biconvexe. Abaktal comprimate filmate este disponibil in cutii de carton ce conțin 1 blister a cate 10 comprimate filmate si prospectul pentru pacient.

Fabricantul

Lek Pharmaceuticals d.d.,
Verovškova 57,1526 Ljubljana,
Slovenia

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Imunofix – un produs nou pentru imunitate, de la o companie cu traditie in sanatate Imunofix – un produs nou pentru...

    In anul in care implineste 65 de ani de activitate neintrerupta , Antibiotice vine in sprijinul romanilor si a sanatatii acestora lansand Imunofix, un supliment alimentar din gama Nutriensa. Imunofix este un produs destinat sustinerii sistemului imunitar, cu un rol...citeste mai mult

  • Sindromul Piriformis Sindromul Piriformis

    Generalitati Sindromul Piriformis este o afectiune neuromusculara rara, care determina comprimarea nervului sciatic de catre muschiul piriformis. Muschiul piriformis are forma alungita si este localizat intre fese langa partea de sus a articulatiei soldului. Acest...citeste mai mult

  • Metronidazolul si sarcina Metronidazolul si sarcina

    Generalitati Articolul ne vorbeste despre riscurile expunerii la metronidazol in timpul sarcinii. Fiecare sarcina comporta un risc de 3-5% de a naste un copil cu malformatii congenitale. Aceste informatii nu vor inlocui sfaturile si recomandarile medicului...citeste mai mult

  • Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere Anticonceptionalele si efectele...

    Generalitati Anticonceptionalele intra in categoria metodelor contraceptive si reprezinta forma farmaceutica a acestora ce sunt administrate sub forma de pilule sau tablete (comprimate) ori chiar si in forma de unguente sau creme. Anticonceptionalele reprezinta o...citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter