Clickmed
programare rapida la medic

Kefungin, comprimate

Publicat la data de: 21 Ianuarie 2010 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Kefungin, comprimate

Ce este Kefungin si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Produsul este indicat in:
- tratamentul infectiilor pielii, parului si unghiilor induse de dermatofiti si/sau levuri (dermatofitoze, onicomicoze, pitiriazis versicolor si capitis, foliculita produsa de Pityrosporum, candidoza mucocutanata cronica) ce nu pot fi tratate local;
- tratamentul micozelor tractului gastro-intestinal;
- tratamentul candidozei vaginale cronice care nu raspunde la tratament local;
- tratamentul infectiilor fungice sistemice, candidoza sistemica, paracoccidioidomicoza, coccidioidomicoza, histoplasmoza si blastomicoza;
- tratamentul profilactic la pacienti cu imunodeficienta (congenitala sau secundara unor boli si/sau tratamente).

Mod de administrare

Tratament curativ
Adulti:
in tratamentul infectiilor pielii, gastro-intestinale si sistemice, doza zilnica recomandata este de 200 mg ketoconazol (1 comprimat Kefungin), administrata in timpul mesei. Daca nu se obtin rezultate terapeutice adecvat, doza zilnica recomandata poate fi marita la 400 mg ketoconazol (2 comprimate Kefungin).

In tratamentul candidozelor vaginale, doza zilnica recomandata este de 400 mg ketoconazol (2 comprimate Kefungin), administrata in priza unica in timpul mesei.

Copii:
La copii cu greutate sub 30 kg, doza zilnica recomandata este de 4-7 mg ketoconazol/kg.
La copii cu greutate peste 30 kg, se recomanda adminstrarea acelorasi doze ca la adulti.
Tratament profilactic (pacienti cu imunodeficienta)

Adulti:
Doza zilnica recomandata este de 400 mg ketoconazol (2 comprimate Kefungin).

Copii:
Doza zilnica recomandata este de 4-8 mg ketoconazol/kg.

Durata normala a tratamentului:
- candidoze vaginale: 5 zile;
- micoze ale pielii produse de dermatofiti: aproximativ 4 saptamani;
- pitiriazis versicolor: 10 zile;
- candidoze orale si ale pielii: 2-3 saptamani;
- infectii ale parului: 1-2 luni;
- infectii ale unghiilor: 6-12 luni, in functie de viteza de crestere a unghiei (este necesara cresterea completa a unghiei afectate);
- candidoze sistemice: 1-2 luni;
- paracoccidioidomicoza, coccidioidomicoza, histoplasmoza: 3-6 luni.

In general, tratamentul trebuie efectuat fara intrerupere, cel putin o saptamana dupa disparitia simptomelor si dupa negativarea culturilor.

Ketoconazolul se administreaza in timpul meselor pentru a asigura o absorbtie buna.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Hipersensibilitate la ketoconazol si/sau antimicotice din grupa imidazolilor, sau la oricare dintre excipientii produsului.

Afectiuni hepatice acute sau cronice.
Galactozemie congenitala, sindrom de malabsorbtie a glucozei si galactozei sau deficit de lactaza.

Administrarea in asociere cu: astemizol, terfenadina, mizolastina, cisaprida, bepridil, pimozide, triazolam, midazolam, simvastatina, cerivastatina, atorvastatina, nevirapina, tacrolimus, tolterodina, lercanidipina, ebastina, halofantrina si etanol.

Precautii

Daca este necesara administrarea la femei de varsta fertila, trebuie exclusa, prin mijloace diagnostice, prezenta sarcinii si trebuie realizata contraceptia prin mijloace adecvate.
Produsul contine lactoza, de aceea este contraindicata administrarea acestuia la pacientii cu galactozemie congenitala, sindrom de malabsorbtie a glucozei si galactozei sau deficit de lactaza.

La voluntarii ce au primit doze zilnice maxime de ketoconazol s-a observat, la efectuarea testului cu ACTH, o diminuare a raspunsului secretor de cortizol. De accea se recomnada monitorizarea atenta a functiei suprarenaliene la pacientii cu insuficienta suprarenaliana sau cu afectare suprarenaliana si la pacientii aflati in conditii de stres prelungit (interventii chirurgicale majore, terapie intensiva etc.)

Interactiuni medicamentoase

Antihistaminice H1 lipsite de efect sedativ (astemizol, terfenadina): risc crescut de producere a aritmiilor ventriculare, mai ales a torsadei varfurilor.

Mizolastina: risc de producere a aritmilor ventriculare, mai ales a torsadei varfurilor.

Cisaprida, bepridil, pimozide: risc crescut de producere a aritmiilor ventriculare, mai ales a torsadei varfurilor.

Nevirapina: pe de o parte, cresterea concentratiilor plasmatice ale nevirapinei si pe de alta parte, scaderea concentratiilor plasmatice ale ketoconazolului.

Triazolam, midazolam: cresterea concentratiilor plasmatice de benzodiazepina si potentarea efectului sedativ.

Simvastatina, cerivastatina, atorvastatina (inhibitori ai HMG Co-A reductazei) : risc crescut de producere a reactiilor adverse (dependente de doza) cum ar fi rabdomioliza.
Tacrolimus: cresterea concentratiilor plasmatice ale tacrolimusului.

Etanol: potentarea efectelor consumului de etanol (senzatie de caldura, roseata, varsaturi, tahicardie). in timpul tratamentului cu ketoconazol trebuie evitate consumarea bauturilor ce contin etanol sau utilizarea medicamentelor ce contin etanol.

Tolterodina: cresterea concentratiilor plasmatice ale tolterodinei cu riscul produceri supradozajului.

Lercanidipina: risc crescut de producere a reactiilor adverse.

Ebastina: risc crescut de producere a aritmiilor ventriculare mai ales la pacientii cu predispozitie (sindrom de QT lung congenital).

Halofantrina: risc crescut de producere a aritmiilor ventriculare, mai ales a torsadei varfurilor.

Busulfan: s-a abservat cresterea riscului relativ de aparitie a bolii venoocluzive hepatice la copil, ca urmare a administrarii asociate de ketoconazol si doze mari de busulfan.

Ciclosporina: risc de crestere a concentratiilor plasmatice de imunosupresor si a creatininemiei.

Didanozina (comprimate): scaderea absobtiei digestive a ketoconazolului.

Izoniazida: scaderea concentratiilor plasmatice ale ketoconazolului.

Rifampicina: scaderea concentratiilor plasmatice si a eficacitatii celor 2 antiinfectioase.

Saruri, oxizi si hidroxizi de magneziu, aluminiu si calciu (administrate pe cale orala): scaderea absorbtiei digestive a ketoconazolului.

Sildenafil: cresterea concentratiilor plasmatice de sildenafil, cu riscul de aparitie a hipotensiunii arteriale.

Antihistaminice H2: scaderea absorbtiei digestive a antimicoticului.

Inhibitorii pompei de potoni: scaderea absorbtiei digestive a antimicoticului.

Zolpidem: cresterea moderata a efectului sedativ.

Atentionari speciale

Afectare hepatica
In cursul tratamentului cu ketoconazol s-a semnalat aparitia afectarii hepatice, cu sau fara manifestari clinice. Perioada de timp de la inceperea tratamentului in care aceasta a aparut a variat de la cateva zile pana la 24 saptamani. Este posibil ca aceasta afectare sa fie de natura imuno-alergica, manifestarile fiind, de cele mai multe ori, de tip citolitic si, mai rar, de tip colestatic. In cazuri izolate s-au observat cresteri moderate ale valorilor concentratiilor plasmatice ale transaminazelor si ale fosfatazei alcaline.

In majoritatea cazurilor afectarea hepatica a fost de intensitate moderata si a disparut in mai putin de 2 luni de la intreruperea tratamentului. Totusi au fost semnalate si cazuri care au evoluat cu deces. In aceste cazuri, factorii agravanti au fost: intarzierea diagnosticarii afectarii hepatice si intreruperii tratamentului, administrarea anterioara de griseofulvina sau a altor medicamente hepatotoxice.

Este important ca pacientul aflat sub tratament cronic sa cunoasca simptomele afectarii hepatice: febra, prurit, fatigabilitate, dureri abdominale, greata, varsaturi, urina hipercroma, scaun decolorat, icter. in cazul aparitiei acestor simptome tratamentul trebuie intrerupt si trebuie determinate valorile concentratiilor plasmatice ale transaminazelor si ale fosfatazei alcaline.

Testele functionale hepatice se efectueaza inainte de inceperea tratamentului, se repeta la 2 saptamani de la inceperea acestuia si apoi lunar, in cazul tratamentelor efectuate pe o perioada de timp mai mare de 1 luna. Cand acestea confirma prezenta afectarii hepatice, tratamentul trebuie intrerupt.

Sarcina si alaptarea

Pana in prezent nu exista date suficiente cu privire la riscurile la care este expus fatul ca urmare a administrarii produsului la om, in perioada de sarcina. De aceea nu se recomanda utilizarea produsului la gravide, decat in cazul in care beneficiul matern depaseste riscul fetal.

Ketoconazolul este excretat in laptele matern. In cazul admnistrarii de cisaprida la noul nascut sau la sugar, este contraindicata administrarea de ketoconazol la mama, ca masura de precautie, datorita riscului potential de producere a unei interactiuni medicamentoase la copil (torsada varfurilor).

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Produsul nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reactii adverse posibile

Frecvente: Tulburari gastro-intestinale: greata, varsaturi, dureri abdominale, diaree.

Mai putin frecvente: Cefalee, vertij.
Cresteri izolate ale valorilor concentratiilor plasmatice ale enzimelor hepatice.
Dismenoree
Prurit, eruptii cutanate, urticarie, reactii alergice de tip anafilactic.

Foarte rare: Trombocitopenie, leuconeutropenie.
Alopecie
Impotenta, scadere a libidoului, ginecomastie si oligospermie (mai ales in cazul administrarii unor doze mari).

La administrarea dozei terapeutice zilnice de 200 mg ketoconazol poate sa apara o scadere tranzitorie a concentratiilor plasmatice ale testosteronului. Acestea se normalizeaza dupa 24 ore de la administrare. In cursul tratamentelor prelungite, cu doza zilnica de 200 mg ketoconazol, concentratiile plasmatice de testosteron nu sunt modificate in mod semnificativ.
Cresterea presiunii intracraniene, reversibila dupa intreruperea tratamentului (mai ales edem papilar, bombarea fontanelei).
Hepatotoxicitate.

Supradozaj

In cazul producerii unui supradozaj, pacientul trebuie internat in spital, i se efectueaza lavaj gastric, daca este cooperant, in caz contrar, se administreaza diuretice osmotice.

Cum se pastreaza Kefungin

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.
A se pastra la temperaturi sub 25 grade Celsius, in ambalajul original.
A nu se lasa la indemana copiilor.

Informatii suplimentare

Compozitie

Un comprimat contine ketoconazol 200 mg si excipienti: lactoza cu 3,5% polivinilpirolidona (Ludipress LCE), amidon de porumb, celuloza microcristalina, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu.
Grupa farmacoterapeutica: antimicotice sistemice (excl. griseofulvina), derivati de imidazol, ketoconazolum

Ambalaj

Cutie cu 1 blister din Al/PVC a 10 comprimate.

Fabricant

S.C. Antibiotice S.A., Romania

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata

S.C. Antibiotice S.A.
Str. Valea Lupului nr. 1, 707410 Iasi, Romania

Data ultimei verificari a prospectului - Iunie 2006

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Sindromul Piriformis Sindromul Piriformis

    Generalitati Sindromul Piriformis este o afectiune neuromusculara rara, care determina comprimarea nervului sciatic de catre muschiul piriformis. Muschiul piriformis are forma alungita si este localizat intre fese langa partea de sus a articulatiei soldului. Acest...citeste mai mult

  • Metronidazolul si sarcina Metronidazolul si sarcina

    Generalitati Articolul ne vorbeste despre riscurile expunerii la metronidazol in timpul sarcinii. Fiecare sarcina comporta un risc de 3-5% de a naste un copil cu malformatii congenitale. Aceste informatii nu vor inlocui sfaturile si recomandarile medicului...citeste mai mult

  • Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere Anticonceptionalele si efectele...

    Generalitati Anticonceptionalele intra in categoria metodelor contraceptive si reprezinta forma farmaceutica a acestora ce sunt administrate sub forma de pilule sau tablete (comprimate) ori chiar si in forma de unguente sau creme. Anticonceptionalele reprezinta o...citeste mai mult

  • Stenoza spinala cervicala Stenoza spinala cervicala

    Generalitati Stenoza spinala cervicala este o afectiune degenerativa in care spatiul canalului spinal este ingustat determinand compresie pe maduva spinarii sau radacinile nervoase adiacente. Canalul spinal este aria delimitata de interiorul vertebrelor in care se...citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter