Clickmed
programare rapida la medic

Zolpidem actavis

Publicat la data de: 20 Ianuarie 2010 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Zolpidem actavis

Compozitie
Substanta activa (componenta care determina actiunea medicamentului) este zolpidem tartrat. Fiecare comprimat contine substanta activa 10 mg. Celelalte componente sunt:
- nucleu: lactoza monohidrat, celuloza microcristalina, amidon glicolat de sodiu (tip A), hidroxipropilmetil celuloza, stearat de magneziu.
- Film: hidroxipropilmetilceluloza, dioxid de titan (E 171), polietilenglicol 400.

Actiune terapeutica

Zolpidem Actavis este un medicament pentru somn (hipnotic) care actioneaza asupra creierului pentru a produce somnolenta. El poate fi utilizat pentru tratamentul de scurta durata al insomniei atunci cand aceasta este severa, invalidanta sau determina un disconfort major.

Indicatii
sarcina si alaptarea
Zolpidem Actavis nu trebuie luat in timpul sarcinii, in special in primele trei luni de sarcina. Daca, din motive medicale de urgenta, Zolpidem Actavis comprimate este utilizat in ultima perioada a sarcinii sau in timpul travaliului, nou-nascutul poate prezenta simptome de sevraj, dupa nastere, datorita dependentei fizice. Daca intentionati sa ramaneti gravida sau credeti ca sunteti deja gravida, nu luati Zolpidem Actavis si adresati-va cat mai curand posibil medicului dumneavoastra pentru recomandari. Daca luati Zolpidem Actavis si constatati ca sunteti gravida, adresati-va cat mai curand posibil medicului dumneavoastra pentru recomandari. Zolpidem se regaseste in cantitati mici in laptele matern. De aceea, femeile care alapteaza nu trebuie sa utilizeze acest medicament.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Zolpidem Actavis va poate face sa va simtiti somnoros, produce pierderea capacitatii de concentrare sau a memoriei sau slabiciune musculara. Aceasta senzatie poate fi accentuata atunci cand ati dormit mai putin de 7 - 8 ore, dupa ce ati luat medicamentul. Daca va simtiti afectat nu conduceti vehicule si nu folositi utilaje. Informatii importante privind unele componente ale Zolpidem Actavis Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua Zolpidem Actavis, deoarece acest medicament contine lactoza.

Administrare

Luati intotdeauna Zolpidem Actavis comprimate exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.
Comprimatul trebuie luat cu o cantitate suficienta de lichid, imediat inainte de culcare.
Doza uzuala este:
Adulti:
Doza zilnica recomandata pentru adulti este de un comprimat Zolpidem Actavis 10 mg (echivalent cu 10 mg zolpidem tartrat pe zi).
Pacienti varstnici si cu stare generala alterata
La pacientii varstnici sau cu stare generala alterata este recomandata o doza de 1 comprimat Zolpidem Actavis 5 mg (echivalent cu 5 mg zolpidem tartrat pe zi). Daca efectul sedativ este insuficient si suportati bine medicamentul, medicul dumneavoastra poate decide sa va creasca doza la un comprimat Zolpidem Actavis 10 mg (echivalent cu 10 mg zolpidem tartrat pe zi).
Pacienti cu insuficienta hepatica
La pacientii cu insuficienta hepatica este recomandata o doza de 1 comprimat Zolpidem Actavis 5 mg (echivalent cu 5 mg zolpidem tartrat pe zi). Daca efectul sedativ este insuficient si suportati bine medicamentul, medicul dumneavoastra poate decide sa va creasca doza la un comprimat Zolpidem Actavis 10 mg (echivalent cu 10 mg zolpidem tartrat pe zi).
Doza maxima
Nu trebuie depasita o doza zilnica de un comprimat Zolpidem Actavis 10 mg (echivalent cu 10 mg zolpidem tartrat pe zi).
Copii si adolescenti
Zolpidem Actavis nu trebuie utilizat la copii si adolescenti cu varsta sub 18 ani.

Durata administrarii medicamentului trebuie sa fie cat mai scurta posibil. in general, tratamentul poate dura de la cateva zile pana la 2 saptamani si nu trebuie sa depaseasca 4 saptamani, incluzand si perioada de scadere gradata a dozelor. Medicul dumneavoastra va va stabili o schema de intrerupere a tratamentului, in functie de necesitatile dumneavoastra. in anumite cazuri, poate fi necesara prelungirea tratamentului peste perioada maxima. Medicul dumneavoastra va decide durata tratamentului, dupa re-evaluarea starii dumneavoastra generale.

Contraindicatii
Nu luati Zolpidem Actavis daca:
- sunteti alergic (hipersensibil) la zolpidem sau la oricare dintre celelalte componente ale comprimatului . O reactie alergica poate include o eruptie trecatoare pe piele, mancarimi, dificultati la respiratie sau umflarea fetei, buzelor, gatului sau limbii
- aveti boli severe ale ficatului
- suferiti de probleme de respiratie in timpul somnului (Sindrom de apnee in somn)
- suferiti de slabiciune musculara severa (miastenia gravis)
- aveti tulburari respiratorii severe
- aveti varsta sub 18 ani.


Aveti grija deosebita cand luati Zolpidem Actavis daca:
- sunteti varstnic sau slabit. Daca in timpul noptii va ridicati din pat, aveti grija, deoarece exista un risc crescut de cadere si, ca urmare, de fractura de sold datorita efectului comprimatelor de relaxare musculara
- aveti probleme ale ficatului sau rinichilor
- ati avut in trecut probleme respiratorii. in timp ce luati Zolpidem Actavis respiratia dumneavoastra poate deveni mai slaba
- ati avut in trecut boli mintale, anxietate sau afectiuni psihice. Zolpidem Actavis poate demasca sau agrava simptomele
- aveti sau ati avut in trecut depresie
- aveti sau ati avut vreodata in trecut tendinta la abuz de alcool etilic sau medicamente. Riscul de aparitie a dependentei la Zolpidem Actavis (efectele fizice sau psihice produse de constrangerea de a continua tratamentul cu acest medicament) este crescut la acesti pacienti, in functie de doza administrata si de durata tratamentului. Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra daca va aflati in oricare dintre situatiile mentionate mai sus.

Reactii adverse
Ca toate medicamentele, Zolpidem Actavis poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele. Daca prezentati urmatoarea reactie adversa rara, dar foarte grava, opriti utilizarea Zolpidem Actavis si spuneti-i imediat medicului dumneavoastra sau contactati departamentul de urgenta al celui mai apropiat spital:
O reactie alergica: eruptie trecatoare pe piele, umflarea fetei, buzelor, limbii sau gatului sau dificultati la respiratie sau la inghitire.
- Frecvente – somnolenta aparuta in cursul zilei urmatoare, atenuarea emotiilor, scaderea vigilentei, confuzie, oboseala, durere de cap, vedere dubla, ameteli si tulburari de coordonare, slabiciune musculara.

- Mai putin frecvente– diaree, greata si varsaturi, reactii ale pielii, scaderea libidoului. Pot sa apara neliniste, agitatie, iritabilitate, agresivitate, iluzii (ganduri false), furie, cosmaruri, depresie, halucinatii, psihoze, somnambulism, tulburari de comportament si pierderea memoriei. Atunci cand apar aceste reactii, trebuie sa–i spuneti medicului dumneavoastra si sa intrerupeti tratamentul cu Zolpidem Actavis. Poate sa apara dependenta psihica, ceea ce inseamna ca va ganditi ca nu mai puteti adormi fara sa luati Zolpidem Actavis.

Utilizarea (chiar la doze terapeutice) poate conduce la dezvoltarea dependentei fizice iar intreruperea brusca a tratamentului poate determina simptome de sevraj si reaparitia problemelor.
Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Tulburarile de somn si inaintarea in varsta Tulburarile de somn si inaintarea in...

    Generalitati Sunteti una din miile de persoane trecute de prima tinerete care sunt de parere ca viata la aceasta varsta este mai relaxanta si mai frumoasa, dar v-ar prinde bine un somn bun, ca-n tinerete? Ati observat ca pe masura ce au trecut anii, a scazut si...citeste mai mult

  • Somnifere eliberate cu prescriptie medicala Somnifere eliberate cu prescriptie...

    Generalitati Somniferele sau medicamentele care induc somnul pot fi necesare in cazul in care o persoana atinge un nivel ridicat de stres, cand calatoreste sau in alte situatii in care trebuie sa stea treaza perioade indelungate de timp. Daca o persoana sufera de...citeste mai mult

  • Insomnia Insomnia

    Generalitati In clasificarea internationala a tulburarilor de somn sunt peste 80 de cauze ale insomniei, care au mult peste 80 de tratamente complet dependente de diagnostic sau de cauza insomniei. Un exemplu de cauza a insomniei este apneea obstructiva de somn, boala...citeste mai mult

  • Benzodiazepine Benzodiazepine

    Descriere Tranchilizantele au devenit la noi in tara drogul numarul doi, dupa alcool, probabil datorita faptului ca faciliteaza depasirea situatiilor neplacute si a stresului de la locul de munca sau din mediul familial, amelioreaza senzatiile de frica, de neliniste...citeste mai mult

Comunitate

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter