Clickmed
programare rapida la medic

Indater, comprimate filmate cu eliberare prelungita

Publicat la data de: 16 Ianuarie 2010 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Indater, comprimate filmate cu eliberare prelungita

Ce este Indater si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Hipertensiune arteriala esentiala.

Mod de administrare

Doza zilnica recomandata este de 1,5 mg indapamida (1 comprimat filmat cu eliberare prelungita Indater SR 1,5 mg), de preferat dimineata.

Doze mai mari nu cresc eficacitatea antihipertensiva a indapamidei, dar pot creste efectul saluretic.

Dozele fiecarui medicament antihipertensiv trebuie stabilite cu precautie, mai ales la inceputul tratamentului.

Comprimatele filmate cu eliberare prelungita Indater SR 1,5 mg se administreaza pe cale orala.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Hipersensibilitate la indapamida, alte sulfonamide sau la oricare dintre excipientii produsului.

Insuficienta renala severa.

Encefalopatie hepatica sau insuficienta hepatica severa.

Hipokaliemie.

Precautii

Concentratia plasmatica a sodiului trebuie masurata inaintea inceperii tratamentului, apoi la intervale de timp regulate. Orice tratament diuretic poate determina hiponatremie, uneori cu consecinte importante. Scaderea concentratiei plasmatice a sodiului poate fi initial asimptomatica, de aceea monitorizarea periodica, chiar mai frecventa in cazul pacientilor varstnici sau cu ciroza hepatica, este obligatorie.

Diureticele tiazidice si inrudite pot sa scada excretia urinara de calciu si pot determina o crestere usoara si tranzitorie a calcemiei. Hipercalcemia persistenta si marcata se poate datora unui hiperparatiroidism nediagnosticat. Tratamentul cu diuretice tiazidice trebuie intrerupt inainte de investigarea functiei paratiroidiene.

Interactiuni medicamentoase

Asocieri nerecomandate:

Asocierea indapamidei cu litiul este nerecomandata deoarece determina cresterea litemiei cu risc de efecte toxice, ca si in cazul unui regim desodat (scade excretia urinara de litiu). Daca totusi este necesara administrarea diureticelor la pacienti tratati cu litiu, se impune monitorizarea litemiei si ajustarea dozelor.

Tratamentul concomitent cu medicamente care pot determina torsada varfurilor - altele decat antiaritmicele - (astemizol, bepridil, eritromicina iv, halofantrina, pentamidina, sultoprida, terfenadina, vincamina) - poate determina torsada varfurilor; hipokaliemia, bradicardia si preexistenta intervalului QT alungit sunt factori favorizanti.

Asocieri care necesita precautie:

Asocierea cu antiinflamatoare nesteroidiene AINS (sistemice) sau salicilati in doze mari impune prudenta deoarece acestea pot sa scada eficacitatea antihipertensiva a indapamidei.

De asemenea, la pacientii deshidratati, asocierea indapamidei cu AINS poate determina insuficienta renala acuta (prin scaderea filtrarii glomerulare). Se recomanda hidratarea pacientului si monitorizarea functiei renale inaintea inceperii tratamentului.

Asocierea cu alte hipokaliemiante: amfotericina B (i.v.), gluco- si mineralocorticoizi (sistemici), tetracosactida, laxative stimulante - creste riscul hipokaliemiei prin efect aditiv.

Se recomanda monitorizarea kaliemiei si corectarea acesteia. Aceste masuri se iau in considerare mai ales in cazul tratamentului digitalic concomitent.

Se recomanda administrarea altor tipuri de laxative.

Tratamentul concomitent cu baclofen necesita atentie deoarece potenteaza efectul antihipertensiv. La initierea tratamentului se recomanda hidratarea pacientului si monitorizarea functiei renale.

Asocierea cu digitalice impune prudenta deoarece hipopotasemia favorizeaza efectele toxice ale digitalicelor. La acesti pacienti se recomanda monitorizarea kaliemiei, EKG-ului si daca este necesar, reevaluarea atitudinii terapeutice.

Asocieri de care trebuie tinut cont:

Asocierea cu diuretice care economisesc potasiu (amilorid, spironolactona, triamteren), desi indicata in anumite cazuri, necesita prudenta deoarece, chiar la dozele recomandate nu exclude aparitia hipopotasemiei sau, la pacientii diabetici sau cu insuficienta renala, a hiperpotasemiei. Se recomanda monitorizarea potasemiei, EKG-ului, eventual reevaluarea tratamentului.

Tratamentul concomitent cu inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (IECA) prezinta risc de hipotensiune arteriala la prima doza si/sau insuficienta renala acuta, daca se incepe tratamentul cu un IECA in prezenta depletiei de natriu (in special la pacientii cu stenoza de artera renala).

Asocierea cu medicamente antiaritmice care determina torsada varfurilor - antiaritmice din grupa I a (chinidina, hidrochinidina, disopiramida), amiodarona, bretilium, sotalol - creste riscul torsadei varfurilor (hipokaliemia, bradicardia si preexistenta un interval QT lung sunt factori predispozanti). Se recomanda prevenirea hipokaliemiei si, daca este necesar, corectarea ei, precum si monitorizarea intervalului QT. In cazul aparitiei torsadei varfurilor, nu se recomanda administrarea de medicamente antiaritmice (control prin pace-maker).

Metformina poate favoriza aparitia acidozei lactice in prezenta insuficientei renale functionale determinata de administrarea de diuretice, in special de diuretice de ansa.

Nu se recomanda administrarea metforminei cand creatininemia depaseste 1,5 mg% (135 micromoli/l) la barbati si 1,2 mg% (110 micromoli/l) la femei.

Administrarea substantelor de contrast iodate impune prudenta la pacientii tratati cu diuretice datorita riscului de insuficienta renala acuta, in special cand sunt administrate doze mari de substante de contrast iodate. Inaintea administrarii acestora se recomanda rehidratarea pacientului.

Tratamentul concomitent cu antidepresive triciclice, neuroleptice, necesita atentie deoarece acestea potenteaza efectul antihipertensiv al indapamidei si creste riscul hipotensiunii arteriale ortostatice (prin efect aditiv).

Administrarea de calciu sau saruri de calciu la pacientii tratati cu diuretice creste riscul de hipercalcemie.

Asocierea cu ciclosporina poate determina cresterea creatininemiei fara modificarea concentratiei plasmatice a ciclosporinei, chiar in absenta depletiei de apa si sodiu.

Administrarea sistemica a corticosteroizilor scade efectul antihipertensiv al indapamidei (prin favorizarea retentiei hidrosaline).

Atentionari speciale

Depletia de kaliu cu hipokaliemie este unul din riscurile majore ale tratamentului cu diuretice tiazidice si inrudite cu acestea. Riscul de instalare a hipokaliemiei (

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Somnifere eliberate cu prescriptie medicala

    Generalitati Somniferele sau medicamentele care induc somnul pot fi necesare in cazul in care o persoana atinge un nivel ridicat de stres, cand calatoreste sau in alte situatii in care trebuie sa stea treaza perioade indelungate de timp. Daca o persoana sufera de...citeste mai mult

  • Consecintele unei supradoze de aspirina

    Generalitati Aspirina este al treilea nume pentru acidul acetilsalicilic, substanta utilizata frecvent in medicamentele recomandate pentru ameliorarea durerilor. Medicamentele sunt folosite din cele mai vechi timpuri, mai exact inca din vremea medicului grec...citeste mai mult

  • Intoxicatia cu paracetamol

    Generalitati Paracetamolul (acetaminofen) este unul din cele mai utilizate antipiretice (substante care combat febra) si antialgice (contra durerii) si se gaseste in compozitia a peste 100 de produse farmaceutice disponibile fara reteta medicala (apartin clasei de...citeste mai mult

  • Sindromul neuroleptic malign

    Generalitati Sindromul neuroleptic malign reprezintao urgenta neurologica amenintatoare de viata, manifestata ca o reactie secundara la administrarea de neuroleptice (antipsihotice). Are un tablou clinic distinctiv prin modificarea rapida a statusului mental,...citeste mai mult

Gasesti in Comunitate

  • INLOCUIRE MEDICAMENT

    Nu am gasit momentan TERTENSIF SR Pot inlocui cu INDAPAMID si de cat sa fie doza ??? Va multumesc!

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter