Clickmed
programare rapida la medic

Cantgrip, vaccin antigripal

Publicat la data de: 11 Ianuarie 2010 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Cantgrip, vaccin antigripal

Ce este Cantgrip si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Cantgrip este un vaccin pentru prevenirea gripei pandemice.
Gripa pandemica este un tip de gripa care apare la fiecare cateva decenii si care se extinde rapid in lume. simptomele gripei pandemice sunt asemanatoare cu cele ale gripei „obisnuite”, dar pot fi mai grave. Cand o persoana este vaccinata cu Cantgrip, sistemul imunitar (sistemul natural de aparare al organismului) va produce substante proprii (anticorpi) pentru apararea impotriva bolii. Niciuna dintre componentele vaccinului nu poate produce gripa.

Mod de administrare

Medicul dumneavoastra sau asistenta medicala (asistentul medical) va vor administra vaccinul conform recomandarilor oficiale.
Vaccinul va fi injectat intr-un muschi (de regula in partea superioara a bratului).
Adulti, adolescenti cu varsta peste 16 ani si varstnici cu varsta peste 60 de ani.
Va fi administrata o doza (0,5 ml) de vaccin.

Copii si adolescenti cu varsta cuprinsa intre 10 si 15 ani.
in prezent, nu este recomandata vaccinarea la aceasta grupa de varsta.

Copii cu varsta cuprinsa intre 3 si 9 ani.
in prezent, nu este recomandata vaccinarea la aceasta grupa de varsta.

Copii cu varsta cuprinsa intre 6 luni si 3 ani.
in prezent, nu este recomandata vaccinarea la aceasta grupa de varsta.

Copii cu varsta sub 6 luni.
in prezent, nu este recomandata vaccinarea la aceasta grupa de varsta.

Cantgrip se administreaza intr-o singura doza.

Daca vi se administreaza mai mult decat trebuie din Cantgrip
Avand in vedere faptul ca acest vaccin va va fi administrat de catre medicul dumneavoastra sau asistenta medicala (asistentul medical) este putin probabil sa vi se administreze o doza mai mare decat cea recomandata. Pana in prezent, nu s-a raportat nici un caz de supradozaj.
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest produs, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Pentru a fi sigur ca administrarea Cantgrip este adecvata pentru dumneavoastra, este important sa spuneti medicului dumneavoastra sau asistentei medicale (asistentului medical) daca vreuna din situatiile de mai jos este valabila in cazul dumneavoastra.

Nu vi se va administra Cantgrip:
- daca ati avut anterior o reactie alergica instalata brusc care v-a pus viata in pericol, la oricare dintre componentele continute in Cantgrip (acestea sunt prezentate la sfarsitul prospectului) sau la oricare dintre substantele care pot fi prezente in cantitati minine, cum sunt: proteine de ou si pui, ovalbumina, formaldehida, neomicina (antibiotic) sau zahar.

Semnele unei reactii alergice pot include aparitia unei eruptii insotite de mancarime la nivelul pielii, dificultati la respiratie si umflare a fetei sau a limbii. Totusi, in cazul unei pandemii, administrarea vaccinului poate fi oportuna, cu conditia sa fie disponibil imediat un tratament medical corespunzator, in cazul aparitiei unei reactii alergice.

Aveti grija deosebita cand utilizati Cantgrip:
- daca ati avut orice reactie alergica, alta decat o reactie alergica instalata brusc, care poate pune viata in pericol, la oricare dintre componentele vaccinului, la tiomersal, oua si proteine de pui, ovalbumina, neomicina (antibiotic) sau zahar.
- daca aveti o infectie severa insotita de febra mare (peste 38 grade C). in acest caz, vaccinarea va fi amanata pana cand va simtiti mai bine. O infectie minora, de exemplu o raceala, nu ar trebui sa constituie o problema, dar medicul dumneavoastra sau asistenta medicala (asistentul medical) va vor spune daca puteti fi vaccinat cu Cantgrip.
- daca trebuie sa faceti un test de sange, pentru a se cauta dovezi ale infectiei cu anumite virusuri. in primele cateva saptamani dupa vaccinarea cu Cantgrip, rezultatele acestor teste ar putea sa nu fie corecte. Spuneti medicului care v-a recomandat efectuarea acestor teste ca vi s-a administrat recent Cantgrip.

Daca oricare dintre aceste situatii este valabila in cazul dumneavoastra, SPUNETI MEDICULUI DUMNEAVOASTRA SAU ASISTENTEI MEDICALE (ASISTENTULUI MEDICAL), deoarece vaccinarea ar putea fi nerecomandata sau ar putea fi necesar sa fie amanata. Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau asistentei medicale (asistentului medical) daca aveti o problema legata de sangerare sau daca va invinetiti usor.

Precautii

Acest vaccin contine tiomersal, ca si conservant, si este posibil sa aveti o reactie alergica la acesta.
Spuneti medicului dumneavoastra daca aveti orice alergie cunoscuta.

Interactiuni medicamentoase

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau asistentei medicale (asistentului medical) daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala sau daca vi s-a administrat recent oricare alt vaccin.
Nu exista informatii cu privire la administrarea vaccinului Cantgrip in acelasi timp cu alte vaccinuri. Totusi, daca acest lucru nu poate fi evitat, vaccinurile trebuie injectate in membre diferite. in aceste cazuri, trebuie sa fiti avertizat ca reactiile adverse pot fi mai intense.

Sarcina si alaptarea

Spuneti medicului dumneavoastra daca sunteti gravida, credeti ca sunteti gravida sau daca vreti sa ramaneti gravida. Medicul dumneavoastra va stabili daca vi se poate administra Cantgrip.
Pana in prezent, nu exista date disponibile cu privire la utilizarea Cantgrip in timpul sarcinii. Datele obtinute de la gravidele vaccinate cu diferite vaccinuri sezoniere inactivate, nu sugereaza malformatii sau toxicitate fetala sau neonatala.
Cantgrip poate fi utilizat in timpul alaptarii.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Unele dintre reactiile mentionate „Reactii adverse posibile” pot influenta capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Nu conduceti vehicule si nu folositi utilaje daca prezentati simptome cum sunt ameteli sau oboseala.

Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Cantgrip poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
Ca urmare a vaccinarii pot sa apara reactii alergice, care pot conduce in cazuri rare la soc. Medicii sunt avertizati cu privire la aceasta posibilitate si au disponibil tratamentul de urgenta, care trebuie utilizat in asemenea situatii.
In studiile clinice cu Cantgrip, majoritatea reactiilor adverse au fost de intensitate usoara si au avut o durata scurta. Reactiile adverse sunt, in general, similare cu cele observate dupa administrarea vaccinului gripal sezonier.

Frecventa reactiilor adverse posibile prezentate mai jos este definita utilizand urmatoarea conventie:
- Foarte frecvente (afecteaza mai mult de 1 utilizator din 10)
- Frecvente (afecteaza 1 pana la 10 utilizatori din 100)
- Mai putin frecvente (afecteaza 1 pana la 10 utilizatori din 1000)
- Rare (afecteaza 1 pana la 10 utilizatori din 10000)
- Foarte rare (afecteaza mai putin de 1 utilizator din 10000)
- Reactiile adverse prezentate mai jos au aparut la administrarea Cantgrip in timpul studiului clinic efectuat la adulti, incluzand varstnici:

Foarte frecvente
- Durere la locul injectarii

Frecvente
- Durere de cap
- Oboseala
- Febra 3
- dureri musculare sau articulare
- Frison, raceala, simptome asemanatoare gripei
- Ameteli
- Umflare la nivelul ochiului

De obicei, aceste reactii adverse dispar in 1-2 zile, fara tratament. Daca persista, ADRESATI-VA MEDICULUI.

Reactiile adverse prezentate mai jos au aparut in zilele sau saptamanile de dupa vaccinarea cu vaccinuri administrate in fiecare an pentru a preveni gripa. Aceste reactii adverse pot sa apara si in cazul administrarii Cantgrip.

1. Reactii generalizate pe piele, incluzand urticarie (eruptii trecatoare pe piele)
2. reactii alergice care, daca nu sunt tratate, pot duce la soc. Medicii sunt avertizati de aceasta posibilitate si au disponibil tratament medical de urgenta, pentru utilizare in aceste cazuri.
3. angioedem (umflare a fetei, limbii, buzelor sau gatului)
4. Durere severa ascutita sau pulsatila de-a lungul unuia sau mai multor nervi
5. Senzatie de amorteala si furnicaturi la nivelul membrelor
6. Scadere a numarului de trombocite din sange, care poate duce la sangerari sau vanatai
7. vasculita (inflamatie a vaselor de sange care poate determina eruptii trecatoare pe piele, dureri de articulatii si probleme ale rinichilor)
8. Tulburari neurologice cum sunt encefalomielita (inflamatie a sistemului nervos central), nevrita (inflamatie a nervilor) si un tip de paralizie denumit Sindrom Guillain-Barre.

Daca apare oricare dintre aceste reactii adverse, va rugam sa-i spuneti imediat medicului dumneavoastra sau asistentei medicale (asistentului medical). Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra.

Informatii suplimentare

Compozitie

- Substanta activa:
Antigen de virus gripal*, inactivat, echivalent urmatoarei tulpini:
Tulpina similara cu A/California/7/2009 (H1N1) (X-179A).......15 μg HA**, Per doza de 0,5 ml
*cultivat pe oua de gaina, provenite din colectivitati de gaini sanatoase
**hemaglutinina

- Celelalte componente sunt: tiomersal si solutie tampon salina care contine: clorura de sodiu, fosfat monoacid de sodiu dihidrat, fosfat monopotasic, apa pentru preparate injectabile.

Acest vaccin corespunde cu recomandarile OMS si deciziei UE pentru pandemia de gripa.

Ambalaj

Cantgrip este o suspensie injectabila care se prezinta sub forma unui lichid usor opalescent.
Cantgrip este disponibil in:
- Cutii cu o fiola monodoza din sticla incolora a 0,5 ml suspensie injectabila.
- Cutii cu 50 fiole monodoza din sticla incolora a cate 0,5 ml suspensie injectabila.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Raspunsuri la intrebarile legate de vaccinul antigripal Raspunsuri la intrebarile legate de...

    Generalitati Majoritatea oamenilor gasesc diverse scuze pentru a refuza vaccinul antigripal precum: am avut gripa si nu a fost atat de grav, vaccinul antigripal ma imbolnaveste de gripa, in vaccinul antigripal exista niveluri toxice de mercur. Persoanele care...citeste mai mult

  • Vaccinul antigripal: mituri Vaccinul antigripal: mituri

    Gripa este o boala infectioasa acuta a cailor respiratorii, foarte contagioasa, cauzata de virusul gripal A sau B, care apare in izbucniri epidemice de severitate variata, aproape in fiecare iarna. Infectia gripala poate afecta orice persoana, insa riscul de a dezvolta...citeste mai mult

  • Vaccinarea antigripala (vaccinare neinclusa in programul national de imunizari) Vaccinarea antigripala (vaccinare...

    Generalitati Vaccinarea antigripala nu face parte din programul national de imunizari. Vaccinul contine doua tulpini de virus A si una de virus B, recomandate de OMS ca fiind circulante in sezonul respectiv. Vaccinarea se practica preferabil in presezon epidemic...citeste mai mult

  • Vaccinul antigripal. Afla cum te protejezi de gripa sezoniera Vaccinul antigripal. Afla cum te...

    Generalitati Vaccinarea profilactica anuala reprezinta cea mai eficienta metoda de imunizare impotriva virusului gripal. Gripa este mai des intalnita in intervalul noiembrie – februarie, intrucat sistemul imunitar este mai sensibil in timpul sezonului rece. De...citeste mai mult

Comunitate

  • VACCINUL GRIPAL A H1 N 1

    Buna ziua,as dori sa ma lamuriti si pe mine in legatura cu acest vaccin , nu stiu daca este bine sa il facem sau nu, se aud atatea barfe incat nu stii ce sa mai crezi, este bine sau nu? Va multumesc!

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter