Clickmed
programare rapida la medic

Dilatan, 20 mg comprimate filmate

Publicat la data de: 07 Ianuarie 2010 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Dilatan, 20 mg comprimate filmate

Ce este Dilatan, comprimate filmate si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Acest medicament este destinat utilizarii la adulti, in asociere cu alte medicamente pentru tratamentul anginei pectorale (durere in piept cauzata de boala coronariana).

Mod de administrare

Utilizati intotdeauna acest medicament exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra sau farmacistul. Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Doza recomandata de Dilatan 20 mg este un comprimat de trei ori pe zi, in timpul meselor.

Daca aveti probleme cu rinichii sau daca aveti varsta peste 75 de ani, medicul dumneavoastra va poate modifica doza recomandata.

Daca ati utilizat mai mult Dilatan decat trebuie

Daca ati utilizat in mod accidental mai multe comprimate din Dilatan decat vi s-a recomandat, adresati-va imediat medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Daca ati uitat sa utilizati Dilatan

Luati doza urmatoare conform schemei obisnuite. Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.

Daca incetati sa utilizati Dilatan

Adresati-va mai intai medicului dumneavoastra.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Nu utilizati Dilatan

- daca sunteti alergic la trimetazidina sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament

- daca aveti boala Parkinson: boala a creierului care afecteaza miscarile (tremuraturi, pozitie rigida, miscari incetinite si mers tarsait si dezechilibrat)

- daca aveti probleme severe ale rinichilor.

Precautii

Aveti grija deosebita cand utilizati Dilatan

Inainte sa utilizati Dilatan, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Acest medicament nu constituie un tratament curativ pentru crizele de angina pectorala si nici nu este indicat ca tratament initial pentru angina instabila sau infarctul miocardic acut.

In cazul crizelor de angina pectorala, adresati-va medicului dumneavoastra. Poate fi necesara efectuarea unor teste, iar tratamentul dumneavoastra poate fi modificat.

Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului daca aveti vreo nelamurire.

Acest medicament poate provoca sau inrautati simptome cum sunt: tremuraturi, pozitie rigida, miscari incetinite, mers tarsait si dezechilibrat, in special la pacientii varstnici; aceste simptome trebuie investigate si raportate medicului dumneavoastra, care poate sa reevalueze tratamentul.

Copii si adolescenti

Interactiuni medicamentoase

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre medicamentele eliberate fara prescriptie medicala.

Pana in prezent, nu au fost raportate interactiuni cu alte medicamente.

Sarcina si alaptarea

Este de preferat sa nu utilizati acest medicament in timpul sarcinii. Daca descoperiti ca sunteti gravida in timp ce utilizati acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra, deoarece numai acesta poate aprecia necesitatea continuarii tratamentului.

In absenta datelor privind eliminarea medicamentului in lapte, nu este recomandata alaptarea in timpul tratamentului.

Daca sunteti gravida sau daca alaptati sau daca credeti ca sunteti gravida sau doriti sa aveti un copil, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Acest medicament va poate face sa va simtiti ametit si somnolent, ceea ce va poate afecta capacitatea de a conduce vehicule si de a folosi utilaje.

Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Frecvente (pot afecta pana la 1 din 10 persoane)

Ameteli, durere de cap, dureri abdominale, diaree, indigestie, greata, varsaturi, eruptii trecatoare pe piele, mancarimi, urticarie si senzatie de slabiciune.

Rare (pot afecta pana la 1 din 1000 persoane)

Batai rapide sau neregulate ale inimii (numite si palpitatii), batai suplimentare ale inimii, batai accelerate ale inimii, scadere brusca a tensiunii arteriale la ridicarea in picioare care poate produce ameteli, senzatie de confuzie sau lesin, stare generala de rau, ameteli, caderi, inrosire trecatoare la nivelul fetei si gatului.

Cu frecventa necunoscuta (frecventa nu poate fi estimata din datele disponibile): Simptome extrapiramidale (miscari neobisnuite, inclusiv tremuraturi si scuturare a mainilor si degetelor, miscari de rasucire a corpului, mers tarsait, intepenire a mainilor si picioarelor), de obicei reversibile dupa intreruperea tratamentului.

Tulburari ale somnului (dificultati de adormire, somnolenta), constipatie, eruptii generalizate grave pe piele (pielea devine rosie si apar vezicule), umflare a fetei, buzelor, gurii, limbii sau gatului care poate provoca dificultati la inghitire sau la respiratie.

Scadere severa a numarului de celule albe din sange, care face mai posibile infectiile, reducere a trombocitelor din sange, fapt care determina cresterea riscului de sangerare sau invinetire. O boala a ficatului (greata, varsaturi, pierdere a poftei de mancare, senzatie generala de rau, febra, mancarimi, ingalbenire a pielii si a albului ochilor, materii fecale deschise la culoare, urina inchisa la culoare).

Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect.

Cum se pastreaza Dilatan, comprimate filmate

A nu se lasa la vederea si indemana copiilor.

Nu utilizati Dilatan dupa data de expirare inscrisa pe cutie dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

Nu aruncati niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informatii suplimentare

Compozitie

- Substanta activa este diclorhidratul de trimetazidina. Un comprimat filmat contine diclorhidrat de trimetazidina 20 mg

- Celelalte) componente sunt: - nucleu: manitol (E 421), celuloza microcristalina (PH 102), amidon de porumb, povidona (K30), dioxid de siliciu coloidal anhidru, acid stearic, stearat de magneziu; film: Opadry II HP 85F24190 pink [alcool polivinilic partial hidrolizat, dioxid de titan (E 171), macrogol, talc, Ponceau 4R (E 124), galben amurg FCF (E 110), galben de chinolina (E 104)]

Ambalaj

Dilatan se prezinta sub forma de comprimate filmate. Este disponibil in cutii cu 3 blistere din folie PVC-

PVDC/Al a cate 10 comprimate filmate

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si fabricantul

Terapia SA

Str. Fabricii nr. 124, Cluj-Napoca, Romania

Acest prospect a fost revizuit in Septembrie 2012

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Imunofix – un produs nou pentru imunitate, de la o companie cu traditie in sanatate Imunofix – un produs nou pentru...

    In anul in care implineste 65 de ani de activitate neintrerupta , Antibiotice vine in sprijinul romanilor si a sanatatii acestora lansand Imunofix, un supliment alimentar din gama Nutriensa. Imunofix este un produs destinat sustinerii sistemului imunitar, cu un rol...citeste mai mult

  • Sindromul Piriformis Sindromul Piriformis

    Generalitati Sindromul Piriformis este o afectiune neuromusculara rara, care determina comprimarea nervului sciatic de catre muschiul piriformis. Muschiul piriformis are forma alungita si este localizat intre fese langa partea de sus a articulatiei soldului. Acest...citeste mai mult

  • Metronidazolul si sarcina Metronidazolul si sarcina

    Generalitati Articolul ne vorbeste despre riscurile expunerii la metronidazol in timpul sarcinii. Fiecare sarcina comporta un risc de 3-5% de a naste un copil cu malformatii congenitale. Aceste informatii nu vor inlocui sfaturile si recomandarile medicului...citeste mai mult

  • Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere Anticonceptionalele si efectele...

    Generalitati Anticonceptionalele intra in categoria metodelor contraceptive si reprezinta forma farmaceutica a acestora ce sunt administrate sub forma de pilule sau tablete (comprimate) ori chiar si in forma de unguente sau creme. Anticonceptionalele reprezinta o...citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter