Clickmed
programare rapida la medic

Finasteride, comprimate filmate

Publicat la data de: 30 Decembrie 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Finasteride, comprimate filmate

Ce este Finasteride si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Substanta activa din Finasteride Teva este finasterida, care apartine clasei de medicamente denumite inhibitori de 5-alfa reductaza. Ele actioneaza prin scaderea dimensiunii prostatei la barbati.

Finasteride Teva este utilizat in tratamentul si preventia cresterii de volum cu caracter benign a tesutului prostatei (hiperplazie benigna de prostata - HBP). Acesta determina scaderea dimensiunilor prostatei marite de volum, ameliorarea debitului urinar si a simptomelor determinate de HBP si scade riscul aparitiei de retentie acuta de urina si necesitatea interventiei chirurgicale.

Mod de administrare

Luati intotdeauna Finasteride Teva exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Daca nu sunteti sigur trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul.

Doza uzuala este de 1 comprimat pe zi (echivalent a 5 mg finasterida).

Comprimatele filmate pot fi luate pe stomacul gol sau in timpul mesei. Comprimatul trebuie inghitit intreg si nu trebuie rupt sau zdrobit.

Desi poate fi observata o ameliorare rapida a simptomelor, tratamentul trebuie administrat cel putin sase luni pentru a se putea evalua daca a fost obtinut un raspuns benefic.

Medicul dumneavoastra va va spune cat timp ar trebui sa continuati sa luati Finasteride Teva. Nu intrerupeti tratamentul mai devreme, deoarece simptomele pot reapare.

Pacienti cu insuficienta hepatica

Nu exista experienta privind utilizarea Finasteride Teva la pacientii cu scaderea functie hepatica.

Pacienti cu insuficienta renala

Nu sunt necesare modificari ale dozei. Nu a fost studiata administrarea Finasteride Teva la pacientii care trec printr-un proces de epurare a sangelui cu ajutorul unui rinichi artificial (hemodializa).

Pacienti varstnici

Nu este necesara ajustarea dozei.

Daca aveti impresia ca efectul Finasteride Teva este prea puternic sau prea slab anuntati medicul sau farmacistul.

Daca utilizati mai mult decat trebuie din Finasteride Teva

Daca luati mai mult decat trebuie din Finasteride Teva sau daca a fost utilizat accidental de catre copii atunci trebuie sa il anuntati imediat pe medicul dumneavoastra.

Daca uitati sa utilizati Finasteride Teva

Daca uitati sa luati o doza de Finasteride Teva, puteti sa o luati imediat ce va amintiti, cu exceptia cazului in care este aproape momentul pentru administrarea urmatoarei doze, caz in care ar trebui sa continuati tratamentul asa cum v-a fost prescris medicamentul dumneavoastra. Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest produs, adresati-va medicului dumneavoastra.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Nu utilizati Finasteride Teva

- daca sunteti alergic (hipersensibil) la finasterida sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament.

- daca sunteti gravida sau este posibil sa fiti gravida. Finasteride Teva nu este indicat pentru utilizare la femei. Este necesara precautie la femeile care sunt sau pot deveni gravide care ar putea intra in contact cu comprimatele Finasteride Teva.

Finasteride Teva nu este recomandat pentru utilizare la copii.

Daca aveti nelamuriri, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari.

Precautii

Aveti grija deosebita cand utilizati Finasteride Teva

- daca aveti un volum rezidual mare de urina si/sau debitul urinar scazut sever. Daca acesta este si cazul dumneavoastra trebuie sa fiti monitorizati cu atentie pentru ingustarea tractului urinar.

- daca aveti o afectare a functiei hepatice. Concentratia de finasterida din sange poate creste la acesti pacienti.

daca partenera dumneavoastra sexuala este gravida sau este posibil sa fie gravida, trebuie sa evitati contactul acesteia cu sperma dumneavoastra deoarece aceasta poate contine o cantitate mica din medicament.

Adresati-va medicului dumneavoastra daca va aflati sau v-ati aflati intr-una din situatiile mentionate mai sus.

Trebuie sa anuntati imediat medicului dumneavoastra cu privire la orice modificare aparuta la nivelul sanilor, cum sunt noduli, durere sau secretie de la nivelul sanului, deoarece acestea pot fi semnele unei afectiuni grave, cum este cancerul de san.

O examinare clinica (inclusiv tuseu rectal) si o determinare a antigenului prostatic specific (PSA) din sange trebuie efectuate inaintea initierii tratamentului cu finasterida cat si pe durata acestuia.

Interactiuni medicamentoase

Nu au fost identificate interactiuni medicamentoase semnificative.

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.

Sarcina si alaptarea

Finasteride Teva este destinat exclusiv barbatilor.

Femeile gravide sau care pot deveni gravide nu trebuie sa intre in contact cu comprimate sfaramate sau rupte de Finasteride Teva. Daca finasterida este absorbita prin piele sau inghitita de catre o femeie gravida cu un fat de sex masculin, copilul se poate naste cu malformatii ale organelor genitale externe. Comprimatele de finasterida sunt acoperite cu o pelicula pentru a proteja impotriva contactului cu substanta activa, atata vreme cat comprimatele nu sunt divizate sau zdrobite.

Atunci cand partenera sexuala a pacientului este gravida sau poate deveni gravida, pacientul trebuie fie sa evite sa isi expuna partenera la contactul cu sperma (de exemplu prin folosirea unui prezervativ), fie sa intrerupa tratamentul cu finasterida.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Nu exista date care sa sugereze ca Finasteride Teva afecteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Informatii importante privind unele componente ale Finasteride Teva

Acest medicament contine lactoza monohidrat. Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament.

Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Finasterid SANDOZ 5 mg comprimate filmate pot avea unele reactii adverse.
Reactiile adverse care apar frecvent includ:
- impotenta (incapacitate de erectie)
- reducerea apetitului sexual
- probleme de ejaculare (de exemplu, cantitate redusa de sperma)

Reactiile adverse care apar rar includ:
- reactii alergice, cum sunt: eruptie cutanata sau umflarea fetei si buzelor
- umflarea si/sau sensibilitatea sanilor
- dureri testiculare.

Daca prezentati oricare dintre reactiile mentionate sau orice alte reactii nedorite, care credeti ca ar putea fi provocate de Finasterid SANDOZ 5 mg comprimate filmate, contactati medicul sau farmacistul.

Cum se pastreaza Finasteride

A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.

Nu utilizati Finasteride Teva dupa data de expirare inscrisa pe cutie si pe blister. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective. A nu se pastra la temperaturi peste 30 grade Celsius.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informatii suplimentare

Compozitie

- Substanta activa este finasterida. Fiecare comprimat filmat contine 5 mg de finasterida.

- Celelalte componente sunt: lactoza monohidrat, celuloza microcristalina, amidon glicolat de sodiu (tip A), amidon pregelatinizat, povidona K30, stearat de magneziu, laurilsulfat de sodiu, Opadry Blue [hipromeloza (E 464), dioxid de titan (E 171), macrogol 6000, macrogol 400, Indigo carmin-lac de aluminiu (E 132)].

Ambalaj

- Finasteride Teva se prezinta sub forma de comprimate in forma de capsula, de culoare albastra, , marcate cu "FNT5" pe o fata.

- Finasteride Teva este disponibil in cutii cu 14, 15, 20, 28, 30, 50, 50 x 1 (ambalaj pentru uz spitalicesc), 56, 60, 84, 90, 98, 100 sau 120 de comprimate.

Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata

Teva Pharmaceuticals S.R.L.

Str. Domnita Ruxandra nr. 12, parter, sector 2, Bucuresti Romania

Telefon: 021 230 65 24 Fax: 021 230 65 23

Fabricantii

TEVA UK Ltd

Brampton Road, Hampden Park, Eastbourne East Sussex, BN22 9AG, Marea Britanie

PHARMACHEMIE B.V.

Swensweg 5, Postbus 552, 2003 RN, Haarlem, Olanda TEVA Sante SA

Rue Bellocier, 89107 Sens, Franta

TEVA Pharmaceuticals Works Private Limited Company Pallagi ut 13, 4042 Debrecen, Ungaria

Acest prospect a fost aprobat in Iunie 2006

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Imunofix – un produs nou pentru imunitate, de la o companie cu traditie in sanatate

    In anul in care implineste 65 de ani de activitate neintrerupta , Antibiotice vine in sprijinul romanilor si a sanatatii acestora lansand Imunofix, un supliment alimentar din gama Nutriensa. Imunofix este un produs destinat sustinerii sistemului imunitar, cu un rol...citeste mai mult

  • Sindromul Piriformis

    Generalitati Sindromul Piriformis este o afectiune neuromusculara rara, care determina comprimarea nervului sciatic de catre muschiul piriformis. Muschiul piriformis are forma alungita si este localizat intre fese langa partea de sus a articulatiei soldului. Acest...citeste mai mult

  • Metronidazolul si sarcina

    Generalitati Articolul ne vorbeste despre riscurile expunerii la metronidazol in timpul sarcinii. Fiecare sarcina comporta un risc de 3-5% de a naste un copil cu malformatii congenitale. Aceste informatii nu vor inlocui sfaturile si recomandarile medicului...citeste mai mult

  • Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere

    Generalitati Anticonceptionalele intra in categoria metodelor contraceptive si reprezinta forma farmaceutica a acestora ce sunt administrate sub forma de pilule sau tablete (comprimate) ori chiar si in forma de unguente sau creme. Anticonceptionalele reprezinta o...citeste mai mult

Gasesti in Comunitate

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter