Clickmed
programare rapida la medic

Tamiflu

Publicat la data de: 14 Decembrie 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Tamiflu

Indicatii
- tamiflu apartine unui grup de medicamente numite “inhibitori de neuraminidaza”. Aceste medicamente previn raspandirea virusului gripal in organism si ajuta astfel la usurarea sau prevenirea simptomelor care apar la infectia cu virus gripal.
- Gripa este o infectie provocata de virusul gripal. Semnele (simptomele) gripei includ instalarea brusca a febrei (mai mare de 37,8oC), tuse, nas infundat sau curgerea nasului, dureri de cap, dureri musculare si frecvent oboseala extrema. Aceste simptome pot fi, de asemenea, provocate si de alte infectii in afara de gripa. infectia gripala reala apare numai in timpul izbucnirilor (epidemiilor) anuale, atunci cand virusii gripali sunt raspanditi in comunitatea locala. in afara perioadelor de epidemie, aceste simptome sunt in principal provocate de alte tipuri de infectii si boli.

Administrare
Luati intotdeauna tamiflu exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur. Utilizati tamiflu cat mai repede dupa ce ati primit prescriptia medicala pentru ca acest lucru va ajuta la incetinirea raspandirii virusului gripal in organism. inghititi capsulele Tamiflu intregi, cu apa. Nu sfaramati sau nu mestecati capsulele de Tamiflu.

tratament
Adolescenti (cu varsta de la 13 la 17 ani) si adulti: Pentru tratarea gripei, luati o capsula cat mai repede dupa ce ati primit prescriptia medicala si apoi luati cate o capsula de 2 ori pe zi (de obicei, este convenabil sa administrati o capsula dimineata si o capsula seara, timp de 5 zile). Este important sa terminati acest ciclu de 5 zile, chiar daca incepeti sa va simtiti bine mai repede. Capsulele de 30 mg si 45 mg pot fi utilizate de adulti si adolescenti ca o alternativa la capsulele de 75 mg. sugarii cu varsta de 1 an si mai mare si copiii cu varsta de la 2 la 12 ani: se utilizeaza tamiflu suspensie orala sau capsule de 30 mg si 45 mg. copiii cu greutatea mai mare de 40 kg si care pot inghiti capsule, pot lua tamiflu 75 mg capsule, de doua ori pe zi, timp de 5 zile

Prevenire
Tamiflu poate fi utilizat si pentru prevenirea gripei urmare a contactului cu o persoana infectata, cum sunt membrii familiei. adolescenti (cu varsta de la 13 la 17 ani) si adulti: Atunci cand este utilizat pentru prevenirea gripei, dupa contactul cu o persoana infectata, cum sunt membrii familiei, trebuie administrata o capsula Tamiflu o data pe zi, timp de 10 zile. Cel mai bine este sa administrati aceasta doza dimineata la micul dejun. Sugarii cu varsta de 1 an si mai mare si copiii cu varsta de la 2 la 12 ani: se utilizeaza Tamiflu suspensie orala sau capsule de 30 mg si 45 mg. Copiii cu greutatea mai mare de 40 kg si care pot inghiti capsule, pot lua o capsula de 75 mg Tamiflu o data pe zi, timp de 10 zile. Medicul dumneavoastra va va recomanda perioada in care veti continua sa utilizati Tamiflu, daca acesta este prescris pentru prevenirea gripei.

Contraindicatii
Nu luati Tamiflu
- daca sunteti alergic (hipersensibil) la oseltamivir sau la oricare dintre celelalte componente ale Tamiflu.
Aveti grija deosebita cand utilizati Tamifluinainte de a lua Tamiflu asigurati-va ca medicul dumneavoastra stie daca:
- sunteti alergic la alte medicamente
- aveti probleme cu rinichii.


Interactiuni cu vaccinul gripal
Tamiflu nu este un inlocuitor al vaccinului gripal. Tamiflu nu modifica eficacitatea vaccinului gripal. Chiar daca ati fost vaccinat impotriva gripei, Tamiflu va poate fi prescris de catre medicul dumneavoastra.
Utilizarea Tamiflu impreuna cu alimente si bauturi inghititi Tamiflu cu apa. Tamiflu poate fi luat cu sau fara alimente, desi se recomanda administrarea Tamiflu cu alimente pentru a reduce posibilitatea de a va simti rau (greata sau varsaturi).

Sarcina si alaptarea
Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament. Nu se cunosc posibilele efecte ale Tamiflu asupra fatului. Trebuie sa spuneti medicului dumneavoastra daca sunteti gravida, banuiti ca sunteti gravida sau incercati sa ramaneti gravida, astfel incat medicul sa poata decide daca Tamiflu este potrivit pentru dumneavoastra.
Efectele asupra sugarilor nu sunt cunoscute. Trebuie sa spuneti medicului dumneavoastra daca alaptati, astfel incat medicul sa poata decide daca Tamiflu este potrivit pentru dumneavoastra.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Tamiflu nu are efect asupra capacitatii dumneavoastra de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reactii adverse

Ca toate medicamentele, Tamiflu poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele. Cele mai frecvente reactii adverse ale Tamiflu sunt greata, varsaturile, diareea, durerile de stomac si de cap. Aceste reactii adverse apar mai ales numai dupa prima doza de medicament si de obicei dispar pe masura ce tratamentul continua. Frecventa acestor reactii este redusa daca medicamentul este administrat odata cu alimentele.

Compozitie
Substanta activa este fosfat de oseltamivir (75 mg oseltamivir in fiecare capsula). Celelalte componente sunt:
- continutul capsulei: amidon pregelatinizat, talc, povidona, croscarmeloza sodica si stearil fumarat sodic
- capsula: gelatina, oxid galben de fer (E 172), oxid rosu de fer (E 172), oxid negru de fer (E 172) si dioxid de titan (E 171)
cerneala de inscriptionare: shellac (E904), dioxid de titan (E 171) si indigo carmin (E 132).

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si producatorul
Roche Registration Limited

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Copilul este bolnav. Se poate duce la scoala sau nu? Copilul este bolnav. Se poate duce la...

    Copilul tau s-a imbolnavit? Este permis sa mearga la scoala sau se recomanda sa stea acasa? Iata care este sfatul expertilor. Nasul infundat. O usoara tuse. Copilul tau iti spune ca nu se simte bine. Ar trebui sa stea acasa, sa mearga la scoala sau ar...citeste mai mult

  • Gripa Aviara Gripa Aviara

    Generalitati Este iminenta o epidemie la nivel global de gripa aviara? Pe scurt: probabil ca nu. Dar exista o serie de necunoscute implicate in aceasta problema, care fac imposibila o predictie destul de exacta. Epidemia de gripa aviara probabil va...citeste mai mult

  • 10 sfaturi practice pentru ameliorarea simptomelor racelii 10 sfaturi practice pentru...

    Generalitati Daca si anul acesta ati cazut “victima” racelii, iar de Sarbatori mai degraba v-au stat aproape servetelele, ceaiul cald si vitamina C decat prietenii, specialistii doresc sa va atraga atentia asupra a doua aspecte foarte importante. 1....citeste mai mult

  • Sinuzita (Infectia sinusurilor) Sinuzita (Infectia sinusurilor)

    Generalitati Infectia sinusala sau sinuzita, consta dintr-o reactie inflamatorie a sinusurilor si meaturilor nazale (orificii la nivelul vestibulului nazal ce comunica cu sinusurile). Infectia sinusurilor poate determina cefalee (durere de cap) sau presiune la nivelul...citeste mai mult

Comunitate

  • despre Vaccinul contra AH1N1

    Zece minciuni sfruntate ce sunt vehiculate in mod obsesiv de mijloacele mass-media despre gripa porcina si vaccinurile impotriva virusului H1N1 Motto: "Reporterii sunt intocmai ca niste papusi. Ei doar raspund intotdeauna la comenzile acelora care, din umbra, trag sforile" - Lyndon Johnson,...

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter