Clickmed
programare rapida la medic

Biohept, sirop

Publicat la data de: 03 Decembrie 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Biohept, sirop

Ce este Biohept si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Rinita alergica si vasomotorie, prurit din cadrul afectiunilor de tip dermatita de contact si alte dermatoze alergice pruriginoase, prurit din varicela, urticarie, conjunctivita, alergii medicamentoase,
reactii alergice locale usoare la intepaturi de insecte,
cefalee vasculara si migrena; hipermotilitate intestinala prin sindrom carcinoid gastric secretor de serotonina si histamina.

Mod de administrare

Luati intotdeauna Biohept exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Tratamentul afectiunilor alergice si pruritului

Doza trebuie stabilita individual. Efectul unei doze dureaza 4-6 ore. Pentru a obtine continuitatea efectului, doza zilnica trebuie administrata fractionat, de regula de 3 ori pe zi.

Adulti

Doza recomandata este de 4-20 mg clorhidrat de ciproheptadina (10-50 ml sirop) pe zi, majoritatea pacientilor necesitand 12-16 mg clorhidrat de ciproheptadina (30-40 ml sirop) pe zi. Se recomanda initierea tratamentului cu 4 mg clorhidrat de ciproheptadina (10 ml sirop) de 3 ori pe zi. Doza va fi ajustata ulterior in functie de greutatea corporala si de raspunsul pacientului pana la maximum 20 mg clorhidrat de ciproheptadina (50 ml sirop) pe zi.

Copii cu varsta cuprinsa intre 7 si 14 ani

Doza recomandata este de 4 mg clorhidrat de ciproheptadina (10 ml sirop) de 3 ori pe zi, in functie de greutatea corporala si de raspunsul pacientului. Daca este necesara o doza suplimentara, aceasta va fi administrata seara, la culcare.

Doza maxima este de 16 mg clorhidrat de ciproheptadina (40 ml sirop) pe zi.

Copii cu varsta cuprinsa intre 2 si 6 ani

Doza initiala este de 2 mg clorhidrat de ciproheptadina (5 ml sirop) de 2-3 ori pe zi; ulterior doza va fi ajustata in functie de greutatea corporala si de raspunsul pacientului. Daca este necesara o doza suplimentara, aceasta va fi administrata seara la culcare. Doza maxima este de 12 mg clorhidrat de ciproheptadina (30 ml sirop) pe zi.

Tratamentul cefaleei vasculare si migrenei

Doza initiala este de 4 mg clorhidrat de ciproheptadina (10 ml sirop), repetata, daca este necesar, dupa o jumatate de ora. Obisnuit, ameliorarea cefaleei se obtine dupa administrarea a 8 mg clorhidrat de ciproheptadina (20 ml sirop), doza care nu trebuie repetata in decurs de 4-6 ore. Doza de intretinere recomandata este de 4 mg la intervale de 4-6 ore.

Varstnici

Clorhidratul de ciproheptadina nu trebuie utilizat la varstnici cu stari debilitante. Pacientii varstnici prezinta risc crescut de ameteli, somnolenta si hipotensiune arteriala.

Pacientii cu insuficienta hepatica: la acesti pacienti este posibila o scadere a metabolizarii substantei active, de aceea poate fi necesara scaderea dozei.

Pacientii cu insuficienta renala: eliminarea substantei active este in principal renala, de aceea poate fi luata in considerare scaderea dozei la acesti pacienti.

Daca utilizati mai mult decat trebuie din Biohept

Supradozajul intentionat sau accidental cu antihistaminice poate determina sedare, somnolenta, coma, stare de excitatie sau convulsii. Poate fi fatal in special la sugari si copii. Efectele anticolinergice (de tip atropinic) sunt predominante in cazul supradozajului cu clorhidrat de ciproheptadina de exemplu: uscaciunea gurii, pupile dilatate, fixe, inrosirea brusca a fetei) ca si simptomele gastrointestinale.

Daca uitati sa utilizati Biohept

Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.

Daca incetati sa utilizati Biohept

Utilizat Biohept atat timp cat v-a recomandat medical dumneavoastra. In cazul in care intrerupeti tratamentul, nu se atinge efectul therapeutic dorit.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest produs, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Nu utilizati Biohept:

- daca sunteti alergic (hipersensibil) la ciproheptadina, alte fenotiazine sau la oricare dintre celelalte componente ale Biohept
- daca aveti glaucom cu unghi inchis
- in caz de retentie urinara legata de tulburari uretroprostatice, adenom de prostata
- daca aveti ulcer peptic stenozant, obstructie piloro-duodenala
- in cazul asocierii cu inhibitori ai monoaminooxidazei (IMAO)
- in cazul consumului concomitent de alcool etilic sau utilizare de medicamente care contin alcool etilic
- la copii cu varsta sub 2 ani
- la pacienti varstnici, debilitati.

Precautii

Aveti grija deosebita cand utilizati Biohept

- tinand cont de efectul sedativ, caracteristic la initierea tratamentului, este recomandabila administrarea primei doze dupa masa de seara.

Dupa un tratament pe termen lung cu antihistaminice, exista posibilitatea aparitiei afectiunilor hematopoietice (leucopenie, agranulocitoza, trombocitopenie, anemie hemolitica). De aceea, la pacientii care prezinta febra inexplicabila, dureri faringiene, afectiuni ale mucoasei bucale, aspect palid al fetei, icter, echimoza, sangerari anormale sau care nu pot fi oprite, trebuie efectuata hemograma. Tratamentul trebuie oprit daca apar anomalii severe.

La copiii cu varsta peste 2 ani sunt necesare masuri de precautie, deoarece acesti pacienti sunt mai sensibili la aparitia reactiilor adverse. Rar a fost semnalata aparitia starii de agitatie.

Datorita efectelor anticolinergice administrarea de clorhidrat de ciproheptadina necesita masuri speciale de precautie in cazul pacientilor cu:

-istoric de astm bronsic,

-hipertensiune intraoculara,

-hipertiroidism,

-afectiuni cardiovasculare,

-hipertensiune arteriala.

Administrarea Biohept poate fi periculoasa la pacientii cu: afectiuni hepatice, alcoolism, epilepsie, leziuni cerebrale sau cu alte afectiuni ale SNC (sistem nervos central).

Tratamentul pe termen lung (de exemplu peste o saptamana) la copii poate fi efectuat doar dupa evaluarea raportului risc - beneficiu.

Medicamentul trebuie utilizat cu precautie la pacientii cu insuficienta renala severa.

Interactiuni medicamentoase

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.

Asocieri contraindicate:

-alcool etilic, deoarece creste efectul sedativ al antihistaminicelor blocante H1; este necesara evitarea consumului de bauturi alcoolice si administrarea medicamentelor care contin alcool etilic. -inhibitori ai monoaminooxidazei

Asocieri care necesita prudenta:

-alte deprimante ale sistemului nervos central: antidepresive sedative, barbiturice, alte hipnotice, analgezice opioide, neuroleptice, anxiolitice, clonidina si medicamente inrudite; asocierea cu ciproheptadina creste riscul deprimarii nervos centrale;

-atropina si alte substante cu actiune parasimpatolitica (antidepresive triciclice, antiparkinsoniene anticolinergice centrale, antispastice neurotrope, disopiramida, neuroleptice fenotiazinice), datorita aditiei reactiilor adverse atropinice, cum sunt retentia urinara, constipatia si uscaciunea gurii.

Utilizarea Biohept cu alimente si bauturi

Alcoolul poate spori efectele deprimante nervos centrale ale antihistaminicelor (sedarea). Pacientii trebuie avertizati sa nu consume bauturi alcoolice in timpul tratamentului cu clorhidrat de ciproheptadina.

Sarcina si alaptarea

Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.

Nu exista suficiente date privind siguranta administrarii clorhidratului de ciproheptadina in timpul sarcinii sau alaptarii. De aceea este contraindicata administrarea acestuia la aceasta categorie de pacienti.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

In timpul tratamentului cu clorhidrat de ciproheptadina consumul de bauturi alcoolice este interzis.

La inceputul tratamentului cu clorhidrat de ciproheptadina este posibil ca unii pacienti sa aiba stari de ameteala, somnolenta sau stare de stupoare. De aceea, pacientii trebuie avertizati sa nu conduca vehicule, sa nu foloseasca utilaje, sau sa desfasoare activitati cu grad mare de periculozitate, in timpul fazei initiale a tratamentului. Mai tarziu, in timpul tratamentului, durata si amploarea acestor restrictii pot fi determinate individual.

Informatii importante privind unele componente ale Biohept

Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament. 5 ml sirop contin 2 g zahar

La doze care contin peste 5 g zahar pe zi, acest lucru trebuie avut in vedere la pacientii cu diabet zaharat.

Medicamentul contine p-hidroxibenzoat de metil si poate provoca reactii alergice (chiar intarziate).

Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Biohept poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele. In timpul tratamentului cu clorhidrat de ciproheptadina pot apare urmatoarele reactii adverse:

Tulburari ale sistemului nervos: cele mai frecvente sunt starile de somnolenta; acestea, de obicei, sunt tranzitorii, cedand dupa 3-4 zile de tratament; rareori este necesara intreruperea tratamentului in aceste cazuri; alte reactii adverse: sedare, tinitus, ameteli, confuzii, tulburari de coordonare, ataxie, tulburari de acomodare (midriaza), diplopie, halucinatii vizuale, agitatie, tremor, iritabilitate, insomnie, parestezie, nevrita, dureri de cap, slabiciune.

Tulburari ale sistemului imunitar: pot apare eritem, purpura, urticarie, edeme. Rar este posibila aparitia edemului Quincke sau a socului anafilactic.

Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat: roseata, eruptii cutanate, fotosensibilitate.

Tulburari hematologice si limfatice: anemie hemolitica, leucopenie, agranulocitoza, trombocitopenie.

Tulburari cardiace: hipotensiune arteriala, palpitatii, tahicardie, extrasistole.

Tulburari respiratorii, toracice si mediastinale: cresterea vascozitatii secretiilor bronsice, dispnee, congestie nazala

Tulburari gastro-intestinale: uscarea gurii, greata, varsaturi, disconfort epigastric, diaree sau constipatie, colestaza, hepatita, icter.

Tulburari renale si ale cailor urinare: nevoia frecventa de a urina, greutate in golirea vezicii urinare, retentie urinara.

Tulburari metabolice si de nutritie: pacientii care urmeaza un tratament cu ciproheptadina prezinta frecvent cresteri ale greutatii.

Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Cum se pastreaza Biohept

A nu se lasa la indemana si vederea copiilor. A se pastra la temperaturi sub 25 grade Celsius, in ambalajul original

Nu utilizati Biohept dupa data de expirare inscrisa pe eticheta si pe cutie dupa EXP. A se utiliza in maximum 30 zile, dupa prima deschidere a flaconului. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informatii suplimentare

Compozitie

Substanta activa este clorhidratul de ciproheptadina anhidru 2 mg in 5 ml sirop
Celelalte componente sunt: zahar, glicerol, p-hidroxibenzoat de metil, acid citric monohidrat, fosfat disodic dodecahidrat, aroma de caise, apa purificata

Ambalaj

Biohept este un lichid siropos, limpede, slab galbui, cu miros caracteristic de caise.

Cutie cu un flacon din sticla bruna a 100 ml si o masura dozatoare cu gradatii de la 2,5 la 20 ml

Fabricant

SC. BIOFARM SA. Str. Logofat Tautu, nr. 99, sector 3, Bucuresti, Romania.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata

SC. BIOFARM SA. Str. Logofat Tautu, nr. 99, sector 3, Bucuresti, Romania.

Acest prospect a fost aprobat in Septembrie 2007

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Suplimente pentru un sistem imunitar puternic Suplimente pentru un sistem imunitar...

    Generalitati Suplimentele alimentare sunt medicamente naturale care vin in ajutorul formarii de energie. Acestea se gasesc sub forma de tablete, sirop, baton etc. si furnizeaza organismului substante nutritive necesare dietei zilnice. Tratamentele de profilaxie cu...citeste mai mult

  • Ceapa - 100% sanatate naturala Ceapa - 100% sanatate naturala

    Generalitati Ceapa, alimentul atat de folosit de fiecare dintre noi la gatit, are si nenumarate proprietati terapeutice. Nu vom insista in acest articol pe calitatile culinare ale cepei, ci vom incerca sa detaliem la ce este ea utila ca tratament naturist. Ceapa este...citeste mai mult

  • Mierea de albine Mierea de albine

    Generalitati Mierea este un aliment dulce, lichid siropos produs natural de catre albine ca hrana pentru ele insele. Culoarea aurie si gustul delicios sunt inconfundabile. Dupa ce albinele culeg nectarul de la o floare, il amesteca cu produse chimice din saliva lor...citeste mai mult

  • Indulcitorii naturali - care sunt cele mai bune optiuni? Indulcitorii naturali - care sunt...

    Cei mai folositi indulcitori naturali Indulcitorii naturali provin direct din flori si plante, cu foarte putine procese de prelucrare. Cateva exemple sunt reprezentate de stevie, fructul calugarului si siropul de yacon. Multe persoane se distanteaza de zaharul de...citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter