Clickmed
programare rapida la medic

Coaprovel, comprimate filmate

Publicat la data de: 11 Noiembrie 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Coaprovel, comprimate filmate

Ce este CoAprovel si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

CoAprovel este o asociere a doua substante active, irbesartan si hidroclorotiazida.

Un comprimat de CoAprovel 300/12,5 mg contine irbesartan 300 mg si hidroclorotiazida 12,5 mg.

CoAprovel comprimate este conditionat in cutii cu blistere a cate 14, 28, 56 sau 98 comprimate. De asemenea, pentru spitale sunt disponibile cutii cu 56 comprimate in blistere perforate unidoza. Este posibil sa nu se comercializeze toate marimile de ambalaj.

Irbesartanul apartine grupei de medicamente denumite antagonisti ai receptorilor angiotensinei II. Angiotensina II este o substanta produsa in organism, care se leaga pe receptorii din vasele sanguine, producand ingustarea vaselor. Aceasta are ca rezultat o crestere a tensiunii arteriale. Irbesartanul impiedica legarea angiotensinei II pe acesti receptori si determina relaxarea vaselor sanguine, cu scaderea tensiunii arteriale.

Hidroclorotiazida apartine unui grup de medicamente (denumite diuretice tiazidice) care determina cresterea eliminarii de urina si prin aceasta scad tensiunea arteriala.

Cele doua substante active din CoAprovel actioneaza impreuna in sensul scaderii tensiunii arteriale, permitand o scadere mai marcata decat cea obtinuta prin administrarea fiecareia separat.

CoAprovel se utilizeaza pentru tratamentul hipertensiunii arteriale (tensiunii arteriale crescute), atunci cand se considera adecvata asocierea a doua substante active. De obicei, aceasta se intampla in cazurile in care tratamentul cu o singura substanta activa nu va controleaza in mod adecvat tensiunea arteriala.

Medicul dumneavoastra v-a masurat tensiunea arteriala si a gasit ca este peste limitele normale pentru varsta dumneavoastra. Tensiunea arteriala crescuta, daca nu este tratata, poate afecta vasele sanguine din mai multe organe, cum sunt inima, rinichii, creierul si ochii. in unele situatii, aceste leziuni pot duce la accidente coronariene, la insuficienta cardiaca sau renala, la accident vascular cerebral sau la orbire. De obicei, nu exista simptome ale cresterii tensiunii arteriale inainte ca leziunile sa apara. De aceea, masurarea tensiunii arteriale este necesara, pentru a verifica daca aceasta se situeaza sau nu in limitele normale.

Tensiunea arteriala crescuta poate fi tratata si controlata cu medicamente de tipul CoAprovel. Medicul dumneavoastra va poate recomanda, de asemenea, sa va schimbati stilul de viata pentru a ajuta la scaderea tensiunii arteriale crescute (scaderea in greutate, oprirea fumatului, reducerea consumului de alcool si restrictia cantitatii de sare din alimentatie). Medicul dumneavoastra va poate incuraja, totodata, sa practicati regulat exercitiul fizic usor (nu obositor), cum ar fi mersul pe jos si inotul.
Luati intotdeauna CoAprovel exact asa cum v-a recomandat medicul dumneavoastra. Daca aveti nelamuriri, verificati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul.

De obicei, medicul dumneavoastra va va recomanda CoAprovel daca nu a obtinut o scadere corespunzatoare a tensiunii dumneavoastra arteriale cu tratamentul pe care l-ati urmat anterior. Medicul dumneavoastra va va instrui cum trebuie sa inlocuiti tratamentul anterior cu CoAprovel.

Mod de administrare

Doza uzuala de CoAprovel este de un comprimat o data pe zi. Efectul maxim de scadere a tensiunii arteriale se obtine la 6-8 saptamani de la inceperea tratamentului. Daca aveti impresia ca efectul comprimatelor CoAprovel este prea puternic sau prea slab, discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul.

CoAprovel poate fi luat cu sau fara alimente. Comprimatele trebuie inghitite cu putina apa. Trebuie sa incercati sa luati doza dumneavoastra zilnica la aproximativ aceeasi ora in fiecare zi. Este important sa continuati sa luati CoAprovel, cu exceptia cazului in care medicul decide intreruperea tratamentului.

CoAprovel nu trebuie administrat copiilor (sub 18 ani).

Daca ati luat mai mult CoAprovel decat trebuia:

Daca ati luat accidental prea multe comprimate sau daca un copil a inghitit accidental CoAprovel, adresati-va imediat medicului dumneavoastra.

Daca ati uitat sa luati CoAprovel:

Daca uitati sa luati o doza zilnica, luati urmatoarea doza ca de obicei. Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza pe care ati uitat sa o luati.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Nu utilizati CoAprovel:

- daca sunteti alergic la irbesartan si hidroclorotiazida sau la unul dintre componentele continute de CoAprovel sau la medicamente derivate de sulfonamida;
- daca sunteti in trimestrul doi sau trei de sarcina;
- daca alaptati;
- daca suferiti de afectiuni hepatice sau renale severe (intrebati medicul dumneavoastra daca aveti nelamuriri);
- daca aveti dificultati la urinare;
- daca suferiti de o afectiune asociata cu hipercalcemie (cresterea calciului din sange) sau hipokaliemie (scaderea potasiului din sange).

Precautii

Luati precautii speciale cu CoAprovel:

- daca suferiti de varsaturi sau diaree excesive;
- daca suferiti de afectiuni renale, inclusiv daca ati avut un transplant de rinichi;
- daca suferiti de afectiuni cardiace;
- daca suferiti de afectiuni hepatice;
- daca suferiti de diabet zaharat;
- daca suferiti de lupus eritematos (denumit si lupus sau LES).

De asemenea, trebuie sa il informati pe medicul dumneavoastra:

- daca urmati o dieta hiposodata (cu restrictie de sare);
- daca prezentati manifestari cum sunt sete anormala, uscaciunea gurii, slabiciune generala, somnolenta, dureri sau crampe musculare, greata, varsaturi sau batai anormal de rapide ale inimii, care pot indica un efect exagerat al hidroclorotiazidei (continuta de CoAprovel);
- daca urmeaza sa suferiti o interventie chirurgicala sau sa vi se administreze anestezice.

Hidroclorotiazida continuta de acest medicament poate pozitiva testele anti-doping.

Interactiuni medicamentoase

Trebuie sa informati medicul dumneavoastra sau farmacistul despre orice medicament pe care il utilizati sau l-ati utilizat recent, inclusiv despre medicamentele obtinute fara prescriptie medicala.

Diureticele, cum este hidroclorotiazida continuta de CoAprovel, pot interactiona cu alte medicamente. Medicamentele continand litiu nu trebuie administrate in asociere cu CoAprovel fara o supraveghere atenta a medicului dumneavoastra. Pot fi necesare precautii speciale (de exemplu, analize sanguine), daca utilizati suplimente de potasiu, inlocuitori de sare continand potasiu, medicamente care economisesc potasiul, alte diuretice, unele laxative, medicamente pentru tratamentul crizei de guta, suplimente terapeutice de vitamina D, medicamente care controleaza ritmul cardiac sau medicamente pentru diabet zaharat (antidiabetice orale sau insulina). De asemenea, este important ca medicul dumneavoastra sa stie daca utilizati alte medicamente pentru scaderea tensiunii arteriale, steroizi, medicamente pentru tratamentul cancerului, medicamente pentru calmarea durerilor sau pentru tratamentul artritei.

Sarcina si alaptarea

Sarcina

Informati-l pe medicul dumneavoastra, inainte de a lua CoAprovel, daca sunteti insarcinata sau credeti ca ati putea fi insarcinata sau daca planificati o sarcina. Este preferabil sa nu utilizati CoAprovel in timpul primului trimestru de sarcina. Daca ramaneti insarcinata in timpul tratamentului cu CoAprovel, adresati-va fara intarziere medicului dumneavoastra. CoAprovel nu trebuie utilizat in trimestrele doi sau trei de sarcina si nici in perioada alaptarii. Inainte de o sarcina planificata, va trebui sa treceti la un tratament alternativ adecvat.

Alaptarea

CoAprovel nu trebuie utilizat in perioada alaptarii.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Este putin probabil ca medicamentul CoAprovel sa afecteze capacitatea dumneavoastra de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Cu toate acestea, in cursul tratamentului hipertensiunii arteriale, pot sa apara, ocazional, stari de ameteala sau slabiciune. Daca aveti astfel de stari, trebuie sa-l informati pe medicul dumneavoastra.

Reactii adverse posibile

Toate medicamentele pot provoca reactii adverse.

Daca apar reactii adverse, este probabil ca ele sa fie usoare si trecatoare. Totusi, anumite reactii pot fi grave si pot necesita supraveghere medicala.

In studiile clinice, reactiile adverse cel mai frecvent raportate sunt: greata/varsaturi, necesitate anormala de urinare, oboseala, ameteala (inclusiv atunci cand treceti din pozitia culcat sau sezand la pozitia in picioare). Urmatoarele reactii adverse au fost raportate mai putin frecvent: diaree, scaderea tensiunii arteriale, slabiciune, accelerarea batailor inimii, inrosirea fetei, edeme si tulburari ale activitatii sexuale.

In plus, medicul dumneavoastra poate identifica schimbari anormale in compozitia sangelui dumneavoastra (scaderea concentratiei potasiului si sodiului, cresterea concentratiilor de azot ureic, creatinina si creatin-kinaza din sange).

Dupa lansarea pe piata a CoAprovel, reactiile adverse raportate ocazional sunt: dureri de cap, zgomote in urechi, tuse, modificari ale gustului, indigestie, dureri articulare si musculare, tulburari ale functiei hepatice si afectarea functiei renale.

La fel ca in cazul altor medicamente similare, la pacientii care au utilizat irbesartan au fost raportate cazuri rare de reactii alergice cutanate (eruptie, urticarie), precum si umflarea fetei, a buzelor si/sau a limbii. in cazul in care credeti ca apare o astfel de reactie sau daca respirati cu greutate, intrerupeti administrarea CoAprovel si adresati-va imediat medicului dumneavoastra.

Ca pentru orice asociere a doua substante active, nu pot fi excluse reactiile adverse induse de fiecare componenta individuala. in plus fata de reactiile adverse enumerate mai sus, la pacientii tratati numai cu irbesartan a fost raportata durere in piept.

Cealalta componenta a CoAprovel (hidroclorotiazida) a fost asociata rareori cu unele reactii adverse mai severe, care au afectat mai ales sangele, pielea sau rinichii. Cu toate ca nu au fost observate astfel de efecte la CoAprovel, aparitia unor reactii adverse de acest tip nu poate fi exclusa.

Este cunoscut faptul ca reactiile adverse asociate hidroclorotiazidei se pot intensifica la doze mai mari de hidroclorotiazida.

Daca in timpul tratamentului cu CoAprovel observati orice reactie adversa, trebuie sa va adresati medicului dumneavoastra sau farmacistului si sa le cereti sfatul.

Cum se pastreaza CoAprovel

A nu se lasa la indemana si la vederea copiilor.

A se pastra la temperaturi sub 30 grade Celsius.

A se pastra in ambalajul original.

Nu folositi comprimatele dupa data de expirare inscrisa pe cutie si pe blister. Scoateti comprimatele din blister numai atunci cand sunteti gata sa le luati.

Informatii suplimentare

Compozitie

Fiecare comprimat contine irbesartan 150 mg si hidroclorotiazida 12,5 mg.
Excipient: lactoza monohidrat 26,65 mg pe comprimat.

Ambalaj

Comprimate de culoarea piersicii, biconvexe, de forma ovala, avand o inima gravata pe o fata si numarul 2775 inscriptionat pe cealalta fata.

Fabricanti

Laboratorios Cinfa S.A.
Manufacturing site 1:Olaz –Chipi, 10
Poligono Areta
31620 Huarte (Pamplona)
Spania

Manufacturing site 2:
Avda de Roncesvalle no 1
Poligono Olloki
31699 Olloki (Navarra)
Spania

LABORATORIOS LICONSA S.A.
Avda. Miralcampo, no 7
Poligono Industrial Miralcampo
19200 AZUQUECA DE HENARES (Guadalajara)

Spania

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Imunofix – un produs nou pentru imunitate, de la o companie cu traditie in sanatate

    In anul in care implineste 65 de ani de activitate neintrerupta , Antibiotice vine in sprijinul romanilor si a sanatatii acestora lansand Imunofix, un supliment alimentar din gama Nutriensa. Imunofix este un produs destinat sustinerii sistemului imunitar, cu un rol...citeste mai mult

  • Sindromul Piriformis

    Generalitati Sindromul Piriformis este o afectiune neuromusculara rara, care determina comprimarea nervului sciatic de catre muschiul piriformis. Muschiul piriformis are forma alungita si este localizat intre fese langa partea de sus a articulatiei soldului. Acest...citeste mai mult

  • Metronidazolul si sarcina

    Generalitati Articolul ne vorbeste despre riscurile expunerii la metronidazol in timpul sarcinii. Fiecare sarcina comporta un risc de 3-5% de a naste un copil cu malformatii congenitale. Aceste informatii nu vor inlocui sfaturile si recomandarile medicului...citeste mai mult

  • Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere

    Generalitati Anticonceptionalele intra in categoria metodelor contraceptive si reprezinta forma farmaceutica a acestora ce sunt administrate sub forma de pilule sau tablete (comprimate) ori chiar si in forma de unguente sau creme. Anticonceptionalele reprezinta o...citeste mai mult

Gasesti in Comunitate

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter