Clickmed
programare rapida la medic

Aminoven 15%, solutie perfuzabila

Publicat la data de: 06 Noiembrie 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Aminoven 15%, solutie perfuzabila

Ce este Aminoven 15% si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Aport de aminoacizi in cadrul alimentatiei parenterale. in calitate de componenta a unui regim de alimentatie parenterala, aminoacizii trebuie administrati in asociere cu un substrat energetic adecvat.

Mod de administrare

In perfuzie continua pe vena periferica sau vena centrala. Doza depinde de deficitul de aminoacizi. In alimentatia parenterala nu trebuie depasita doza maxima zilnica de 2 g aminoacizi/kg. Doza zilnica este de 10-20 ml/kg (echivalent cu 1,0-2,0 g aminoacizi/kg). Viteza maxima de perfuzare este de 1,0 ml/kg si ora (echivalent cu 0,1 g aminoacizi/kg si ora). Doza maxima zilnica este de 20 ml/kg (echivalent cu 2,0 g aminoacizi/kg).

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Tulburari ale metabolismului aminoacizilor, acidoza metabolica, insuficienta renala netratata prin hemodializa sau hemofiltrare,insuficienta hepatica severa, hiperhidratare, soc, hipoxie. Pentru alimentatia parenterala la nou-nascuti, sugari si copii, trebuie folosite produse continand aminoacizi cu o formula adaptata necesarului metabolic al copilului.

Atentionari

In timpul tratamentului trebuie monitorizate ionograma si balanta hidrica. Controlul zilnic al zonei in care se efectueaza perfuzia. Este necesara asocierea cu solutii cu aport energetic crescut (carbohidrati, lipide emulsionate), electroliti, vitamine si oligoelemente. Alegerea unei vene periferice sau centrale depinde de osmolaritatea finala a amestecului (valoarea acceptata a osmolaritatii, pentru perfuzarea pe vena periferica, este de 800 mOsm/l, dar variaza considerabil cu varsta, starea generala a pacientului si starea venelor periferice). in cazul hipokaliemiei si/sau hiponatremiei trebuie administrate simultan cantitatile necesare de potasiu si/sau sodiu.

Interactiuni medicamentoase

Pana in prezent, nu se cunosc.
Datorita riscului crescut de contaminare microbiologica si incompatibilitatii, solutiile de aminoacizi nu trebuie amestecate cu alte medicamente.

Sarcina si alaptarea

Nu au fost efectuate studii specifice pentru evaluarea siguranţei administrarii Aminoven 10% in sarcina si alaptare. Totusi, experienţa clinica cu soluţii parenterale de aminoacizi similare nu a evidenţiat riscuri in timpul sarcinii sau alaptarii. inaintea administrarii Aminoven 10% in timpul sarcinii si alaptarii trebuie avut in vedere raportul risc potenţial pentru fat, respectiv sugar/beneficiu terapeutic matern.

Reactii adverse posibile

La doze mari, apar: frisoane, greata, varsaturi si cresterea pierderilor renale de aminoacizi. In supradozaj pot sa apara frisoane, greata, varsaturi si cresterea pierderilor renale de aminoacizi. in acest caz, perfuzia trebuie oprita imediat. Perfuzarea poate fi reluata dupa o perioada de pauza utilizand doze mai mici. O viteza prea mare a perfuzarii poate produce hiperhidratare, modificari hidroelectrolitice si cresterea tensiunii arteriale.

Cum se pastreaza Aminoven 15%

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.
A se pastra in ambalajul secundar.
A nu se congela.
A nu se lasa la indemana copiilor.

Informatii suplimentare

Compozitie

Solutie perfuzabila continand la 1000 ml: Isoleucina 5,20 g;leucina 8,90 g; lizina 11,10g (sub forma de acetat de lizina 15,66 g); metionina 3,80 g; Fenilalanina 5,50 g; treonina 8,60 g; triptofan 1,60 g; valina 5,50 g; arginina 20,00 g; Histidina 7,30 g; Alanina 25,00 g; Glicina 18,50 g; Prolina 17,20 g; Serina 9,60 g; tirozina 0,40 g; taurina 2,00 g; ct. x 1 sau 10 fl. x 500 ml; ct. x 6 fl. x 1000 ml

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Peritonita bacteriana spontana Peritonita bacteriana spontana

    Ce sunt peritonitele Peritonitele sunt inflamatii difuze ale peritoneului (seroasa care acopera viscerele si peretele abdominal). Etiopatogenia lor este foarte diversa, aceasta fiind si un important criteriu de clasificare. Peritonitele bacteriene spontane sunt...citeste mai mult

  • Peelingul chimic Peelingul chimic

    Generalitati Peelingul este o metoda dermato-cosmetica folosita cu scopul de a indeparta celulele moarte de la suprafata pielii in vederea stimularii functiei celor din straturile profunde. Cele mai multe tehnici nu modifica in mod dramatic arhitectura dermului,...citeste mai mult

  • Primul ajutor in cazul febrei la copii Primul ajutor in cazul febrei la copii

    Ce este febra Febra reprezinta cel mai frecvent motiv de prezentare a copilului la camera de garda, insa parintii trebuie sa inteleaga faptul ca febra in sine nu este o boala, ci este un semn ca organismul lupta impotriva unei infectii. Acest raspuns de aparare...citeste mai mult

  • Tratamentul febrei la copii Tratamentul febrei la copii

    Generalitati Febra reprezinta cel mai frecvent motiv de prezentare a copilului la camera de garda, insa parintii trebuie sa inteleaga faptul ca febra in sine nu este o boala, ci este un semn ca organismul lupta impotriva unei infectii. Acest raspuns de aparare este...citeste mai mult

Comunitate

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter