Clickmed
programare rapida la medic

Ciprozone forte, comprimate filmate

Publicat la data de: 03 Noiembrie 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Ciprozone forte, comprimate filmate

Ce este Ciprozone Forte si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

- infectii necomplicate si complicate produse de microorganisme sensibile la ciprofloxacina:
- infectii respiratorii (nu este de prima alegere in cazul pneumoniilor pneumococice);
- infectii ORL – otite acute, sinuzite, mastoidite;
- infectii oculare;
- infectii renale si ale cailor urinare;
- infectii genitale – anexita, prostatita, sancru, gonoree;
- infectii ale tractului gastrointestinal, infectii biliare, peritonite;
- infectii ale pielii si tesuturilor moi;
- infectii ale oaselor si articulatiilor,
- septicemii;
- pacienti imunodeprimati: tratamentul siprofilaxia infectiilor; decontaminare intestinala selectiva la pacienti imunodeprimati.

Mod de administrare

Dozele uzuale la adulti se stabilesc in functie de gravitatea si localizarea infectiei. Infectii renale si ale cailor urinare
Usoare/Moderate: 250 mg la fiecare 12 ore, timp de 7 zile
Severe: 500 mg la fiecare 12 ore, timp de 14 zile

Infectii ale pielii si tesuturilor moi
Usoare/Moderate: 500 mg la fiecare 12 ore. timp de 7 zile
Severe: 750. mg la fiecare 12 ore, timp de 14 zile

Infectii osoase si articulare
Usoare/Moderate: 500 mg la fiecare 12 ore. timp de 4 saptamani
Severe: 750 mg la fiecare 12 ore, timp de 6 saptamani

Diaree infeciioasa: 500 mg la fiecare 12 ore, timp de 7 zile
Febra tifoida: 500 mg la fiecare 12 ore, timp de 14 zile

Pneumonie cu microorganisme gram-negativ
*500 mg la fiecare 12 ore, timp de 7 zile
*750 mg la fiecare 12 ore, timp de 14 zile
*500 mg la fiecare 12 ore, timp tie 7 zile
*500 mg la fiecare 12 ore, timp de 3 zile sau
*750-1000 mg (doza unica) 500 mg (doza unica).

La pacientii cu insuficienta renala doza va fi calculata de catre medic.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Hipersensibilitate la ciprofloxacina sau la alte fluorochinolone; hipersensibilitate la oricare dintre componentii produselor.

Precautii

Deoarece ciprofloxacina poate produce fbtosensibilizare, pacientii aflati sub tratament cu ciprofloxacina trebuie sa evite expunerea directa si in exces la soare sau la razele ultraviolete. Terapia trebuie intrerupta daca apar semne de fbtosensibilizare. Ciprofloxacina trebuie folosita cu prudenta la pacientii cu epilepsie sau cu tulburari preexistente ale sistemului nervos central (de exemplu prezenta unor afectiuni care scad pragul convulsivant, convulsii in antecedente, insuficienta circulatorie cerebrala, ictus, tulburari psihice).

Pacientii cu hipersensibilitate la un tip de fluorochinolona sau la alti derivati de chinolona inruditi chimic, pot prezenta hipersensibilitate si la ciprofloxacina.

Este posibila aparitia colitei pseudomembranoase in timpul sau dupa terminarea tratamentului cu ciprofloxacina. Daca in timpul tratamentului pacientul prezinta diaree severa si persistenta sunt necesare intreruperea administrarii ciprofloxacinei si instituirea tratamentului adecvat.

Interactiuni medicamentoase

Administrarea concomitenta a ciprofloxacinei si teofilinei poate determina cresterea concentratiilor plasmatice ale teofilinei, cu accentuarea reactiilor adverse ale acesteia; daca folosirea concomitenta a celor doua medicamente nu se poate evita, trebuie monitorizata concentratia plasmatica a teofilinei si doza de teofilina trebuie redusa in mod corespunzator. Administrarea concomitenta a ciprofloxacinei cu antiacide continand magneziu, calciu sau aluminiu, saruri de zinc.

-produse care contin fer, reduce absorbtia intestinala a ciprofloxacinei. In consecinta, se recomanda evitarea acestei asocieri; daca nu este posibil, ciprofloxacina trebuie sa fie administrata cu cel putin 1-2 ore inainte sau la cel putin 4 ore dupa aceste produse.

Ciprofloxacina potenteaza efectele anticoagulante ale warfarinei.

Probenecidul scade excretia renala a ciprofloxacinei. Administrarea simultana a ciprofloxacinei si probenecidului creste concentratia piasmatica a ciprofloxacinei.

Antiinflamatoarele nesteroidiene cresc efectele chinolonelor la nivelul sistemului nervos central. Antineoplazicele si imunosupresoarele scad absorbtia ciprofloxacinei administrata pe cale orala. Sucralfatul elibereaza in stomac ioni de aluminiu, scazand astfel absorbtia ciprofloxacinei.

Sarcina si alaptarea

Ciprofloxacina traverseaza bariera placentara. Nu au fost realizate studii adecvate, bine controlate la om. Deoarece in studiile la animalele de laborator s-a demonstrat ca ciprofloxacina produce artropatii, utilizarea sa nu este recomandata in timpul sarcinii. Ciprofloxacina este excretata in laptele matern. Deoarece la animalele de laborator s-a demonstrat ca fluorochinolonele produc leziuni permanente ale cartilajelor articulare, in functie de importanta tratamentului pentru mama se recomanda fie intreruperea alaptarii, fie intreruperea tratamentului.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Ciprofloxacina poate sa scada viteza de reactie, afectsnd astfel capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje, in special in asociere cu alcoolul etilic.

Reactii adverse posibile

Tract gastro-intestinal: greata varsaturi, dureri abdominale.
Piele: prurit, reactii de fotosensibilitate, vasculita. eruptii cutanate, eritem, reactii alergice.
Sistem nervos central: ameteli, fenomene psihotice, insomnie, tremor, convulsii, parestezii, iritabili tate.
Rinichi: insuficienta renala acuta, secundara nefritei interstitiale.
Sistem musculo-scheletic: tendinite (predominant achilotendinite), ruptura partiala sau completa a tendoaneior (predominant tendonul lui Ahile); agravarea miasteniei gravis.
Alte reactii adverse: vedere incetosata, eozinofilie, leucopenie, trombocitopenie, mialgii si ginecomastie.
Supradozaj:

Deoarece nu exista un antidot specific pentru supradozajul cu ciprofloxacina, tratamentul trebuie sa fie simptomatic si de sustinere. El poate include:
- inducerea varsaturilor sau efectuarea lavajului gastric;
- asigurarea unei hidratari adecvate;
- terapie de sustinere.

Informatii suplimentare

Compozitie

Un comprimat filmat contine ciprofloxacina 500 mg sub forma de dortiidrat de ciprofloxacina 596,39 mg si excipienti:
* nucleu – celuloza microcristalina, amidon de porumb, stearat de magneziu, talc purificat, dioxid de siliciu coloidal, amidonglicolat de sodiu.
* film – hidroxipropilmetilceluloza, macrogol 400, dioxid de titan (E171), talc purificat.

Ambalaj

Cutie cu un blister a 10 comprimate filmate.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Imunofix – un produs nou pentru imunitate, de la o companie cu traditie in sanatate

    In anul in care implineste 65 de ani de activitate neintrerupta , Antibiotice vine in sprijinul romanilor si a sanatatii acestora lansand Imunofix, un supliment alimentar din gama Nutriensa. Imunofix este un produs destinat sustinerii sistemului imunitar, cu un rol...citeste mai mult

  • Slabeste cu antrenamentul de forta

    Toata lumea spune ca antrenamentul cu greutati te ajuta sa ai muschi mai mari si mai puternici, iar cel cardio este bun daca vrei sa slabesti. Desi perfect adevarat, lucrurile nu sunt chiar atat de rigide. Daca esti ca mine – un impatimit al fiarelor, care nu prea...citeste mai mult

  • Remedii la domiciliu pentru tratarea raguselii

    Generalitati Raguseala este un termen general care descrie modificarile anormale de voce si ingrosarea acesteia si este cauzata de iritarea corzilor vocale. Raguseala poate fi de mai multe forme, implicand inclusiv dificultatile de respiratie, fortarea vocii...citeste mai mult

  • Stenoza spinala cervicala

    Generalitati Stenoza spinala cervicala este o afectiune degenerativa in care spatiul canalului spinal este ingustat determinand compresie pe maduva spinarii sau radacinile nervoase adiacente. Canalul spinal este aria delimitata de interiorul vertebrelor in care se...citeste mai mult

Gasesti in Comunitate

  • Prevenirea infectiilor urinare

    ma numesc geta am 36 de ani in legatura cu racelile urinare eu am fost racita am luat ceva antibioticc citozon parca acum ma simt bine dar inainte si cand paseam ma deranja dureriile am primit tratament pt o saptamana 7zile acum mam oprit deoarece am avut ovulatia . credeti ca pot ramane...

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter