Clickmed
programare rapida la medic

Alpha d3, capsule

Publicat la data de: 24 Octombrie 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Alpha d3, capsule

Ce este Alpha D3 si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Tratament curativ al osteodistrofiei renale la pacienti cu insuficienta renala in stadiu de uremie, adulti si copii, inainte de inceperea dializei - clearance al creatininei mai mic de 30 ml/min si 1,73 m2. tratament preventiv al osteodistrofiei renale la copii si adulti cu insuficienta renala, nedializati, numai in caz de hiperparatiroidism diagnosticat si doar dupa corectarea hiperfosfatemiei. Rahitism pseudocarential. Rahitism si osteomalacie prin hipofosfatemie vitamino-rezistente, in asociere cu fosfati si vitamina D. Hipoparatiroidism si pseudohipoparatiroidism. Prevenirea hipocalcemiei post-paratiroidectomie in cazul hiperparatiroidismului primar sau tertiar. Osteoporoza.

Mod de administrare

Nu este recomadat copiilor cu greutatea sub 20 kg.

Osteodistrofie renala:
Doza recomandata pentru tratamentul curativ la adult este de 1-2 mg alfacalcidol pe zi. Se recomanda inceperea tratamentului cu 0,5-1 mg alfacalcidol pe zi la adulti si copii cu greutate peste 20 kg. Ulterior, doza se va ajusta pentru a mentine un raport fosfo-calcic normal.
Doza recomandata pentru tratamentul preventiv este de 0,5-1 (ig alfacalcidol pe zi la adult si copii cu greutate mai mare de 20 kg.

Rahitism pseudocarential:
Se recomanda initierea tratamentului cu doze de 2-4 mg alfacalcidol pe zi; pentru tratamentul de intretinere se administreaza 0,75-2 mg alfacalcidol pe zi.
In formele cu alopecie se adminstreaza 5-8 mg alfacalcidol pe zi, in asociere cu fosfati.

Rahitism si osteomalacic prin hipofosfatemie vitamino-rezistente:
Doza recomandata este de 1-6 mg alfacalcidol pe zi, in asociere cu fosfati.
Hipoparatiroidism si pseudohipoparatiroidism:
Doza recomandata la adulti si la copii cu greutate peste 20 kg este de 1-3 mg alfacalcidol pe zi.

Osteoporoza:
Doza recomandata este de 0,5 mg alfacalcidol pe zi.
in functie de raspunsul biochimic, doza initiala va fi ajustata pentru a evita hipercalcemia. Calciul plasmatic va fi determinat initial saptamanal. Doza de Alpha D3 poate fi marita la nevoie, prin cresteri de 0,25-0,50 mg alfacalcidol pe zi. Cei mai multi pacienti rapund la doze de 1-3 mg alfacalcidol zi
Dupa stabilirea dozei, calcemia poate fi masurata o data la 2-4 saptamani.
Capsulele se vor inghiti cu putina apa, fara a le mesteca, suge sau sfarama.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Hipercalcemie (mai mare de 2,6 mmol/l); hiperfosfatemie (cu exceptia celei din hipoparatiroidism); hipermagneziemie; hipersensibilitate la vitamine D sau la oricare dintre componentele produsului.

Precautii

Hiperparatiroidismul autonom (primar sau tertiar) si osteomalacia prin intoxicatie cu aluminiu nu sunt indicatii ale tratamentului cu alfacalcidol. Tratamentul trebuie supravegheat prin urmarirea calcemiei si fosfatemiei, precum si a calciuriei, cel putin o data la 3 luni. Se va prescrie alfacalcidol numai atunci cand exista facilitati pentru monitorizarea calcemiei si a altor parametri biochimici. Se urmaresc creatinina, magneziul, fosfataza alcalina si calciuria la pacientii care nu fac dializa. Trebuie evitata aparitia hipercalcemiei, hiperfosfatemiei si hipercalciuriei. Produsul se va administra cu prudenta la pacientii cu litiaza renala. Prudenta in sarcina si alaptare.

Interactiuni medicamentoase

Pacientii care primesc tratament digitalic concomitant cu alfaclcidol trebuie supravegheati, deoarece hipercalcemia poate provoca aritmii.

Pacientii care primesc tratament cu barbiturice sau alte anticonvulsivante cu actiune inductoare enzimatica pot necesita o doza mai mare de alfacalcidol pentru a produce efectul dorit. Absorbtia alfacalcidolului poate fi scazuta de administrarea concomitenta de colestiramina, colestipol, sucralfat sau a unor cantitati mari de antiacide – compusi de aluminiu. Este necesara prudenta daca se administreaza antiacide sau a laxative care contin magneziu la pacientii dializati cronic, care primesc alfacalcidol, deoarece poate sa apara hipermagnezemie.

La pacientii care primesc diuretice tiazidice concomitant cu alfacalcidol, creste riscul de hipercalcemie.

Nu se vor administra vitamina D si derivati in timpul tratamentului cu alfacalcidol, din cauza posibilitatii sumarii efectelor si a riscului crescut de hipercalcemie.

Sarcina si alaptarea

Sarcina:
Studiile efectuate la animalele de laborator nu au demonstrat ca alfacalcidolul prezinta toxicitate materna sau fetala.
Absenta datelor complete privind efectele la femeia gravida. Produsul se va administra in timpul sarcinii numai daca este necesar, dupa evaluarea raportului beneficiu matern/risc potential fetal.

Alaptare:
Desi nu a fost clar stabilit, concentratiile crescute ale vitaminei D3-l,25-dihidroxi, care apar in laptele mamelor tratate cu alfacalcidol, ar putea influenta metabolismul calcic al sugarului; in functie de importanta tratamentului pentru mama, se vor lua in considerare fie intreruperea alaptarii, fie oprirea administrarii produsului.

Reactii adverse posibile

In cazul IR, riscurile majore ale alfacalcidolului sunt hipercalcemia si hiperfosfatemia, putand sa apara calcificari ale tesuturilor moi - cornee, conjunctiva, piele, vase, rinichi. In cazul hipoparatiroidismului si hipofosfatemiei vitamino-rezistente, riscul este reprezentat de hipercalcemie cu hipercalciurie; acest fenomen poate fi prevenit prin intreruperea administrarii alfacalcidolului atunci cand calciuria depaseste 6 mg/kg si zi. Au fost raportate reactii de hipersensibilitate la excipientii 4-hidroxibenzoat de etil si propil.

Cum se pastreaza Alpha D3

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.

Ase pastra la temperaturi sub 25 grade Celsius, in ambalajul original.

A nu se lasa la indemana copiilor.

Informatii suplimentare

Compozitie

O capsula moale contine alfacalcidol 1 microg si excipienti: acid citric anhidru, galat de propil, DL-a-tocoferol, alcool etilic anhidru, ulei de arahide, gelatina, glicerol 85%, anidrisorb 85/70 (sorbitol, sorbitan anhidride, manitol, polioli superiori, apa), dioxid de titan (E 171), oxid galben de fer (E 172), cerneala comestibila neagra A 103 79 (selac, oxid negru de fer (E 172), alcool etilic denaturat, alcool izopropilic, 1-butanol si acetat de etil).

Ambalaj

Alpha D3 0,25 micrograme, capsule moi
Cutie cu 1 flacon din PPID cu 50 capsule moi
Cutie cu 5 blistere Al/Ala cate 10 capsule moi
Alpha D3 0,50 micrograme, capsule moi
Cutie cu 1 flacon din polipropilena de inalta densitate, prevazut cu capac cu sigiliu din polietilena de joasa densitate, continand 30 capsule moi
Cutie cu 1 blister Al/Al cu 10 capsule moi
Cutie cu 3 blistere Al/Ala cate 10 capsule moi
Alpha D3 1 micrograme, capsule moi
Cutie cu 1 flacon din PPID cu 30 capsule moi
Cutie cu 3 blistere Al/Ala cate 10 capsule mo.

Fabricant

TEVA PHARMA BV
Swensweg 5, Haarlem, 2031 GA, Olanda

PHARMACHEMIE B.V.
Swensweg 5, Haarlem, 2031 GA, Olanda

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata

S.C TEVA PHARMACEUTICALS SRL.
Str. Domnita Ruxandra nr.12, Parter, sector 2, Bucuresti, Romania

Data ultimei verificari a prospectului - Iunie, 2016

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Capsula endoscopica - generalitati, utilizare, pregatire Capsula endoscopica - generalitati,...

    Generalitati Capsula endoscopica este una din cele mai performante metode imagistice care se refera la o relativa invaziune,desi comparativ cu toate metodele cunoscute este de o acuratete si detaliere mult sporita fata de celelalte metode. Metodele imagistice...citeste mai mult

  • Diferenta dintre cafeaua clasica si cea din capsule Diferenta dintre cafeaua clasica si...

    Consumul de cafea Servirea cafelei nu reprezinta doar un simplu obicei, unele persoane facand din acesta chiar un adevarat ritual ce nu trebuie ratat. Astfel, cafeaua poate fi servita sub diferite forme, mai slaba sau mai puternica, fiecare persoana avand propriile...citeste mai mult

  • Opiu Opiu

    Descriere Opiul si preparatele pe baza de opiu sunt cunoscute de aproape patru mii de ani, fiind folosite ca unele din cele mai vechi remedii ale durerii. In prezent, preparatele de opiu au o utilizare limitata in terapie, fiind folosite in special ca analgezice si...citeste mai mult

  • Otoscleroza Otoscleroza

    Generalitati Otoscleroza reprezinta o crestere osoasa anormala localizata in urechea medie, ce poate duce la hipoacuzie si in final la pierderea completa a auzului. Este o boala cu componenta genetica ce afecteaza metabolismul osos si afecteaza predominant capsula...citeste mai mult

Comunitate

  • infectie stafilococul auriu

    E posibil ca infectia cu stafilococul auriu , netratata , sa creeze probleme neurologice, stari de rau cu lesin , amorteala, tremuraturi cu imposibilitate de a vorbi????

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter