Clickmed
programare rapida la medic

Bondronat, comprimate filmate

Publicat la data de: 22 Octombrie 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Bondronat, comprimate filmate

Ce este Bondronat si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Cresteri patologice (anormale) ale valorilor calcemiei (hipercalcemie) ca rezultat al tumorilor (sol. perf.); preventia afectarilor osoase (fracturi patologice, complicatii osoase care necesita radioterapie sau interventii chirurgicale) la pacientii cu cancer de san si metastaze osoase (sol. perf. si cpr.).

Mod de administrare

Cpr. 2,5 mg sau 50 mg: 1 cpr./zi. Cpr. 150 mg: 1/luna. Comprimatele se administreaza dupa un post nocturn de cel putin 6 ore. Se evita alimentele sau medicamentele care contin calciu inainte de administrare. Dupa administrare se asteapta cel putin 30 minute inainte de administrarea oricaror altor medicamente, inclusiv a celor pentru indigestie, a suplimentelor cu calciu si a vitaminelor. Solutia inj. 3 mg/3 ml: 1 fiola la 3 luni, intravenos Solutia perfuzabila 6 mg/6 ml: Preventia afectarii osoase la pacientii cu cancer de san si metastaze osoase: doza recomandata este de 6 mg intravenos, administrata la fiecare 3-4 saptamani.
Doza trebuie administrata perfuzabil in 1 ora. Hipercalcemia determinata de tumori: inainte de tratament, pacientul trebuie rehidratat adecvat cu clorura de sodiu 0,9%. Se tine cont de severitatea hipercalcemiei si tipul de tumora. La majoritatea pacientilor cu hipercalcemie severa (calcemia corectata cu albumina t 3 mmol/l sau t 12 mg/dl), doza unica adecvata este de 4 mg. La pacientii cu hipercalcemie moderata (calcemia corectata cu albumina < 3 mmol/l sau < 12 mg/dl), doza eficace este de 2 mg.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Hipersensibilitate, copii, sarcina si alaptare.

Atentionari

Hipersensibilitate la alti bifosfonati, hipocalcemie, tulburari ale metabolismului mineral (cum este carenta de vitamina D), afectiune renala severa (insuficienta renala cu clearance-ul creatininei < 30 ml/min), tulburari esofagiene, intoleranta la galactoza, deficit de lactaza Lapp, tulburari de absorbtie galactoza-glucoza. Se va informa medicul asupra consumului de antiinflamatorii nesteroidiene (ains) sau asupra utilizarii altor medicamente sau suplimente care contin calciu, magneziu, fier sau aluminiu. Prudenta la asocierea cu aminoglicozide. Se recomanda ca functia renala, calcemia, fosfatemia si magneziemia sa fie monitorizate in conformitate cu practica clinica. La pacientii cu risc de insuficienta cardiaca, trebuie evitata hiperhidratarea.

Interactiuni medicamentoase

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala sau luati suplimente care contin calciu, magneziu, fier sau aluminiu. In cazul in care acidul ibadronic a fost administrat concomitent cu tamoxifen sau prednisolon/melfalan, nu au fost observate interactiuni. Cand se administreaza cu antagonisti H 2 sau alte medicamente care cresc pH-ul gastric , absorbtia Bondronat poate fi usor crescuta, dar nu este necesara ajustarea dozelor. In cazul in care bifosfonatii sunt administrati cu aminoglicozide, este necesara prudenta, deoarece ambele medicamente pot sa scada valorile serice ale calciului pentru perioade prelungite. De asemenea, este necesara prudenta datorita posibilei existente a unei hipomagnezemii concomitente (scaderea valorilor magneziului). Dupa ce luati comprimatul de Bondonat, asteptati cel putin 30 minute inainte de a lua orice alta medicatie zilnica, inclusiv comprimate pentru indigestie/medicament, suplimente de calciu si vitamine.

Utilizarea Bondronat cu alimente si bauturi

Comprimatele de Bondronat trebuie luate dupa un repaus nocturn (de cel putin 6 ore) si inainte de prima masa sau bautura a zilei. De asemenea, medicamentele si suplimentele (inclusiv calciu) trebuie evitate inainte de a lua comprimatele Bondronat. Repausul alimentar, inclusiv evitarea altor medicamente sau suplimente, trebuie continuat timp de cel putin 30 minute dupa administrarea comprimatului. Apa plata poate fi consumata oricand in timpul tratamentului.

Sarcina si alaptarea

Nu trebuie sa luati Bondronat daca sunteti gravida sau alaptati.
Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor: Nu au fost studiate efectele Bondronat asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
Informatii importante privind unele componente ale Bondronat Comprimatele de Bondronat contin lactoza.

Reactii adverse posibile

Cresterea temperaturii corpului, ocazional. Sindrom pseudogripal cu febra, frisoane, dureri osoase sau musculare. La pacizentii cu astm bronsic sensibil la acid acetilsalicilic, administrarea altor bifosfonati a fost asociata cu bronhoconstrictie (wheezing, lipsa aerului). La pacientii cu cancer de san si metastaze osoase, administrarea intravenoasa.Bondronat a fost cel mai frecvent asociata cu oboseala, dureri de cap, sindrom pseudogripal, diaree si dureri musculare (mialgii). Alte reactii adverse frecvente includ: ndigestie (dispepsie), varsaturi, ameteli, dureri gastrointestinale, valori crescute ale enzimelor hepatice, valori crescute ale creatininemiei, dureri in gat, edem al membrelor inferioare. Nu au fost investigate efectele asupra reactiilor, vigilentei sau atentiei.

Cum se pastreaza Bondronat

A nu se lasa la indemana si vederea copiilor. A se pastra in ambalajul original, pentru a fi protejat de umiditate. Pastrati blisterul in cutie. Nu utilizati Bondronat dupa data de expirare inscrisa pe blister si pe cutie. Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informatii suplimentare

Compozitie

- Fiecare comprimat filmat contine 56,25 mg ibandronat monosodic, monohidrat, echivalent cu 50 mg acid ibandronic.
Celelalte componente sunt:
- nucleul comprimatului: lactoza monohidrat, povidona, celuloza microcristalina, crospovidona, acid stearic purificat, dioxid de siliciu coloidal anhidru.
- filmul comprimatului: hipromeloza, dioxid de titan, talc, macrogol 6000.

Ambalaj

Comprimate filmate sunt de forma alungita, de culoare alba pana la aproape alba, gravate cu L2/IT. Sunt disponibile in cutii cu 28 sau 84 comprimate. Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Imunofix – un produs nou pentru imunitate, de la o companie cu traditie in sanatate Imunofix – un produs nou pentru...

    In anul in care implineste 65 de ani de activitate neintrerupta , Antibiotice vine in sprijinul romanilor si a sanatatii acestora lansand Imunofix, un supliment alimentar din gama Nutriensa. Imunofix este un produs destinat sustinerii sistemului imunitar, cu un rol...citeste mai mult

  • Sindromul Piriformis Sindromul Piriformis

    Generalitati Sindromul Piriformis este o afectiune neuromusculara rara, care determina comprimarea nervului sciatic de catre muschiul piriformis. Muschiul piriformis are forma alungita si este localizat intre fese langa partea de sus a articulatiei soldului. Acest...citeste mai mult

  • Metronidazolul si sarcina Metronidazolul si sarcina

    Generalitati Articolul ne vorbeste despre riscurile expunerii la metronidazol in timpul sarcinii. Fiecare sarcina comporta un risc de 3-5% de a naste un copil cu malformatii congenitale. Aceste informatii nu vor inlocui sfaturile si recomandarile medicului...citeste mai mult

  • Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere Anticonceptionalele si efectele...

    Generalitati Anticonceptionalele intra in categoria metodelor contraceptive si reprezinta forma farmaceutica a acestora ce sunt administrate sub forma de pilule sau tablete (comprimate) ori chiar si in forma de unguente sau creme. Anticonceptionalele reprezinta o...citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter