Clickmed
programare rapida la medic

Acifol, comprimate

Publicat la data de: 22 Octombrie 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Acifol, comprimate

Ce este Acifol si pentru ce se utilizeaza

Indicatii
Anemie macrocitara, nutritionala, anemie macrocitara de sarcina, sprue, sindrom megaloblastic al copiilor mici, ciroza alcoolica (insuficienta formarii si depozitarii de folati activi), anemie hemolitica sau neoplasme rapid evolutive, hipertiroidieni.

Mod de administrare

Oral, 1-5 mg/zi in 1-2 prize. Trat. se face pana la disparitia cauzei, sau indefinit daca aceasta persista. in scop profilactic (sarcina, lactatie) sunt suficiente 0,2-0,5 mg acid folic/zi.

Atentionari si precautii

Contraindicatii
Ca tratament unic in anemiile prin deficit de vit. B. Nu trebuie utilizat singur in anemia pernicioasa. Nu se administreaza la persoanele peste 60 de ani, la care ar putea stimula evolutia unui eventual proces neoplazic latent.

Atentionari
Poate intarzia stabilirea diagnosticului si instituirea trat. corect in anemiile megaloblastice. Nu se asociaza cu sulfamidele. Dozele mari interfera efectul anticonvulsivant al fenobarbitalului, fenitoinei, primidonei.

Interactiuni medicamentoase

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte
medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala. In cazul administrarii in acelasi timp cu fenobarbital, fenitoina, primidona: scade concentratia plasmatica a acestor medicamente prin accentuarea metabolizarii lor la nivelul ficatului, in care folatii sunt cofactori. Se recomanda supraveghere clinica, eventual a concentratiilor plasmatice si ajustarea dozelor de antiepileptic in timpul tratamentului cu acid folic si dupa oprirea acestuia.

Sarcina si alaptarea

Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament. Acifol se administreaza in timpul sarcinii sau alaptarii conform indicatiilor medicului dumneavoastra.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Acifol nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Acifol poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Afectiuni cutanate şi ale tesutului subcutanat
Rare: reactii alergice cutanate.
Tulburari gastro-intestinale
Cu frecventa necunoscuta: greata, varsaturi, diaree.

Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Cum se pastreaza Acifol

A nu se lasa la indemana şi vederea copiilor.
A se pastra la temperaturi sub 25 grade Celsius, in ambalajul original.
Nu utilizati Acifol dupa data de expirare inscrisa pe cutie/flacon. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informatii suplimentare

Compozitie

Substanta activa este acid folic. Fiecare comprimat filmat contine acid folic 5 mg.
-Celelalte componente sunt: nucleu
-lactoza monohidrat, amidon de porumb, povidona K30, talc, stearat de magneziu, butilhidroxianisol, celuloza microcristalina 102; film-hipromeloza 5cP, talc, dioxid de titan (E171), polisorbat 80, macrogol 6000, oxid galben de fer (E172).

Ambalaj
Cpr. film. 5 mg; ct. x 1 fl. x 30 cpr. (P-6L)

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si fabricantul

S.C. Zentiva S.A.
B-dul Theodor Palady nr. 50 Sector 3, 032266 Bucuresti, Romania

Acest prospect a fost aprobat in iulie 2011

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Sindromul Piriformis Sindromul Piriformis

    Generalitati Sindromul Piriformis este o afectiune neuromusculara rara, care determina comprimarea nervului sciatic de catre muschiul piriformis. Muschiul piriformis are forma alungita si este localizat intre fese langa partea de sus a articulatiei soldului. Acest...citeste mai mult

  • Metronidazolul si sarcina Metronidazolul si sarcina

    Generalitati Articolul ne vorbeste despre riscurile expunerii la metronidazol in timpul sarcinii. Fiecare sarcina comporta un risc de 3-5% de a naste un copil cu malformatii congenitale. Aceste informatii nu vor inlocui sfaturile si recomandarile medicului...citeste mai mult

  • Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere Anticonceptionalele si efectele...

    Generalitati Anticonceptionalele intra in categoria metodelor contraceptive si reprezinta forma farmaceutica a acestora ce sunt administrate sub forma de pilule sau tablete (comprimate) ori chiar si in forma de unguente sau creme. Anticonceptionalele reprezinta o...citeste mai mult

  • Stenoza spinala cervicala Stenoza spinala cervicala

    Generalitati Stenoza spinala cervicala este o afectiune degenerativa in care spatiul canalului spinal este ingustat determinand compresie pe maduva spinarii sau radacinile nervoase adiacente. Canalul spinal este aria delimitata de interiorul vertebrelor in care se...citeste mai mult

Comunitate

  • Scurgeri maronii

    Bună seara ! Sunt însărcinată în 9 săptămâni și 3 zile . De la saptamana a 7-a, am început sa am niște scurgeri maronii ..nu abundente .. Doctora mi-a spus ca atât timp cât nu sangerez orice scurgere nu ar trebui sa mă sperie însă nu mi-a explicat deloc de la ce ar putea fi sau...

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter