Clickmed
programare rapida la medic

Prazolex, comprimate

Publicat la data de: 14 Octombrie 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Prazolex, comprimate

Indicatii

Stari anxioase (nevroza anxioasa). depresie anxioasa. depresie nevrotica sau reactiva. stari de panica care evolueaza cu sau fara fobie. Blocarea sau atenuarea atacurilor de panica si a fobiei la pacienti care au agorafobie cu atacuri de panica.

Doze si mod de administrare
Doza trebuie individualizata in functie de severitatea simptomelor si de raspunsul fiecarui pacient in parte. Doza zilnica poate varia intre 0,25 si 4,5 mg, administrare orala in priza unica sau fractionat. Oprirea tratament se face prin reducerea gradata a dozelor.

Contraindicatii
Pacienti cu sensibilitate cunoscuta la benzodiazepine.

Folosirea Prazolex impreuna cu alimente si bauturi
Prazolex poate fi administrat indiferent de orarul meselor. In timpul tratamentului cu Prazolex nu consumati bauturi alcoolice.

Sarcina si alaptarea
Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament. Prazolex nu trebuie utilizat in timpul sarcinii. Daca ramaneti gravida in timpul tratamentului cu Prazolex, anuntati imediat medicul dumneavoastra. in timpul tratamentului cu Prazolex nu trebuie sa alaptati.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Se recomanda prudenta in cazul conducerii de vehicule si al folosirii de utilaje, deoarece Prazolex poate produce somnolenta si ameteli. Daca observati aparitia acestor reactii adverse, nu participati la astfel de activitati.

Informatii importante privind unele componente ale Prazolex
Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament.

Atentionari si precautii speciale
Pot aparea obisnuinta si dependenta fizica/psihica. Trebuie acordata atentie pacientilor cu predispozitie la abuzul de medicamente. Scaderea rapida sau intreruperea brusca a tratament determina simptome de abstinenta. Administrarea la pacientii cu depresie severa sau cu tendinta la suicid se face cu precautii. Precautii in cazul folosirii pentru tratament starilor de panica. Precautie la pacientii cu afectare renala sau hepatica. Precautii la copii sub 18 ani.
Atentie cand este administrat concomitent cu: alte psihotrope, anticonvulsivante,
antihistaminice, alcool, alte medicamente care deprima SNC. Folosirea in primul trimestru de sarcina trebuie evitata. Mamele nu trebuie sa alapteze in timpul tratament cu alprazolam. Pacientii care primesc alprazolam trebuie sfatuiti sa nu conduca masini sau sa opereze utilaje periculoase.

Reactii adverse
Ca toate medicamentele, Prazolex poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele. Reactiile adverse se manifesta de obicei la inceputul tratamentului si cel mai adesea dispar la continuarea lui sau dupa scaderea dozelor. Reactiile adverse sunt clasificate dupa urmatoarele frecvente:
Foarte frecvente: care afecteaza mai mult de 1 pacient din 10; Frecvente: care afecteaza mai putin de 1 din 10 pacienti; Mai putin frecvente: care afecteaza mai putin de 1 din 100 pacienti;
Rare: care afecteaza mai putin de 1 din 1000 pacienti; Foarte rare: afecteaza mai putin de 1 din 10000 pacienti;
Cu frecventa necunoscuta: care nu poate fi estimata din datele disponibile.
Contactati imediat medicul dumneavoastra si intrerupeti tratamentul daca apar urmatoarele reactii adverse severe: - reactii alergice (dificultati de respiratie, umflarea gatului, buzelor sau limbii, urticarie); -reactii paradoxale cum sunt neliniste, agitatie, iritabilitate, nervozitate, insomnie, agresivitate, ostilitate, iluzii (convingeri false), furie, cosmaruri, halucinatii, psihoze, comportament inadecvat si alte tulburari de comportament; -ingalbenirea pielii sau a albului ochilor; - tulburari de vedere

Informati medicul daca apare oricare din reactiile adverse mai jos mentionate:
Cele mai frecvente: somnolenta, ameteli Mai putin frecvente: vedere incetosata, dureri de cap, tremuraturi, pierderea memoriei (amnezie), tulburari de concentrare, lipsa coordonarii miscarilor. Rar s-au raportat: scaderea severa a unui tip de celule din sange (agranulocitoza), cresterea concentratiei in sange a hormonului prolactina, tulburari ale ovulatiei, pierderea poftei de mancare (anorexie), cresterea presiunii intraoculare, probleme ale ficatului, pierdere involuntara de urina, dificultati la urinare, tulburari sexuale, menstruatii neregulate, cresterea glandei mamare la barbati. Rar sau in cazuri exceptionale au mai fost raportate in legatura cu administrarea de alprazolam si: contractii involuntare, tulburari ale coordonarii miscarilor (ataxie), slabiciune musculara, tulburari de miscare, epilepsie, tulburari de vorbire, manifestari de tip paranoia, instrainare de sine (depersonalizare), halucinatii. Au mai fost observate: depresie, insomnie, nervozitate/neliniste, confuzie, cresterea poftei de mancare, greata, varsaturi, diaree, constipatie, uscaciunea gurii, secretie excesiva de saliva, diferite reactii la nivelul pielii, oboseala, cresterea sau scaderea greutatii corporale. Alte reactii adverse: dependenta, simptome de sevraj (vezi partea “Aveti grija deosebita cand utilizati Prazolex” si “Daca incetati sa luati Prazolex”). Daca vreuna dintre reactiile adverse se agraveazǎ sau daca observati orice reactie adversa.

Pastrare
A nu se lasa la indemana si vederea copiilor. Nu utilizati Prazolex dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj, dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective. A se pastra la temperaturi sub 25`C, in ambalajul original. Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Ce contine Prazolex
Substanta activa este alprazolam Prazolex 0,25 mg: fiecare comprimat contine 0,25 mg alprazolam. Prazolex 0,5 mg: fiecare comprimat contine 0,5 mg alprazolam. Prazolex 1 mg: fiecare comprimat contine 1 mg alprazolam. - Celelalte componente sunt: lactoza monohidrat, amidon de porumb, celuloza microcristalina, stearat de calciu, dioxid de siliciu coloidal anhidru.

Cum arata Prazolex si continutul ambalajului
Prazolex 0,25 mg se prezinta sub forma de comprimate de culoare alba sau aproape alba. Prazolex 0,5 mg se prezinta sub forma de comprimate de culoare alba sau aproape alba, marcate cu un sant median de divizare pe una din fete si cu „05” pe cealalta fata. Comprimatul poate fi divizat in doua parti egale. Prazolex 1 mg se prezinta sub forma de comprimate de culoare alba sau aproape alba, marcate cu un sant median de divizare pe una din fete. Comprimatul poate fi divizat in doua parti egale. Prazolex 0,25 mg Cutii cu 2 blistere din PVC/Al a cate 15 comprimate. Prazolex 0,5 mg Cutii cu 2 blistere din PVC/PVDC/Al a cate 15 comprimate. Prazolex 1 mg Cutii cu 2 blistere din PVC/Al a cate 15 comprimate.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si fabricantul Gedeon Richter Romania S.A. Str. Cuza Voda nr. 99-105, 540306 Targu Mures, Romania.

Acest prospect a fost aprobat in martie 2013

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Sindromul Piriformis Sindromul Piriformis

    Generalitati Sindromul Piriformis este o afectiune neuromusculara rara, care determina comprimarea nervului sciatic de catre muschiul piriformis. Muschiul piriformis are forma alungita si este localizat intre fese langa partea de sus a articulatiei soldului. Acest...citeste mai mult

  • Metronidazolul si sarcina Metronidazolul si sarcina

    Generalitati Articolul ne vorbeste despre riscurile expunerii la metronidazol in timpul sarcinii. Fiecare sarcina comporta un risc de 3-5% de a naste un copil cu malformatii congenitale. Aceste informatii nu vor inlocui sfaturile si recomandarile medicului...citeste mai mult

  • Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere Anticonceptionalele si efectele...

    Generalitati Anticonceptionalele intra in categoria metodelor contraceptive si reprezinta forma farmaceutica a acestora ce sunt administrate sub forma de pilule sau tablete (comprimate) ori chiar si in forma de unguente sau creme. Anticonceptionalele reprezinta o...citeste mai mult

  • Stenoza spinala cervicala Stenoza spinala cervicala

    Generalitati Stenoza spinala cervicala este o afectiune degenerativa in care spatiul canalului spinal este ingustat determinand compresie pe maduva spinarii sau radacinile nervoase adiacente. Canalul spinal este aria delimitata de interiorul vertebrelor in care se...citeste mai mult

Comunitate

  • distonie neurovegetativa

    Ma numesc Sorin, 35 de ani si, in urma cu un an si ceva,in urma unui tratament pentru raceala folosind Fervex(probabil mai mult decat trebuia),in timp ce eram in pat seara am simtit ca mi se umezesc palmele, parca abdomenul se incalzea fara motiv iar senzatia urmatoare a fost o stare de agitatie...

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter