Clickmed
programare rapida la medic

Aerinaze

Publicat la data de: 21 Septembrie 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Aerinaze

Ce este Aerinaze si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Aerinaze contine doua substante active: desloratadina, un antihistaminic, si pseudoefedrina, un decongestionant nazal. Desloratadina actioneaza prin blocarea receptorilor pe care se fixeaza in mod normal histamina, o substanta din organism care provoaca simptome alergice. Cand receptorii sunt blocati, histamina nu isi poate produce efectul, ceea ce duce la o diminuare a simptomelor alergice. Pseudoefedrina actioneaza prin stimularea terminatiilor nervoase care, astfel, elibereaza substanta chimica noradrenalina care cauzeaza constrictia (ingustarea) vaselor de sange. Acest lucru reduce cantitatea de fluid eliberata prin vase, de unde rezulta o reducere a umflaturii si o scadere a productiei de mucus nazal. La Aerinaze, cele doua substante active se utilizeaza impreuna, deoarece un antihistaminic administrat singur poate sa nu ofere o alinare adecvata pacientilor cu congestie nazala. Tabletele de Aerinaze prezinta doua straturi, unul continand desloratadina, celalalt pseudoefedrina. Desloratadina este eliberata din stratul sau imediat dupa administrarea medicamentului, in timp ce pseudoefedrina este eliberata lent, pe parcursul a 12 ore. Aceasta inseamna ca pacientilor le este suficient sa ia o tableta de doua ori pe zi.

Mod de administrare

La adulti si la adolescentii in varsta de peste 12 ani, doza recomandata de Aerinaze este de o tableta de doua ori pe zi, luata intreaga, cu un pahar plin cu apa, cu sau fara alimente. Tratamentul trebuie continuat un timp cat mai scurt posibil si trebuie oprit dupa disparitia simptomelor, in principal a congestiei (nasului infundat). Nu se recomanda o durata a tratamentului mai mare de 10 zile deoarece efectele medicamentului asupra congestiei nazale se pot diminua. Dupa desfundarea nasului, pacientii pot utiliza desloratadina administrata singura.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Aerinaze nu trebuie utilizat la persoanele care ar putea fi hipersensibile (alergice) la desloratadina, pseudoefedrina sau oricare dintre celelalte componente, la agenti adrenergici sau la loratadina (un altmedicament utilizat in tratarea alergiilor). Nu trebuie utilizat la persoanele carora li se administreaza inhibitori de monoaminooxidaza (cum ar fi unele medicamente folosite in tratarea depresiei) sau care au intrerupt tratamentul cu unul dintre aceste medicamente in ultimele doua saptamani. De asemenea, Aerinaze nu trebuie administrat persoanelor cu glaucom cu unghi ingust (cresterea presiunii in interiorul ochiului), retentie urinara (dificultate in eliminarea urinei), boli ale inimii sau ale sistemului circulator, inclusiv hipertensiune (tensiune arteriala inalta), hipertiroidism (hiperactivitatea glandei tiroide) sau antecedente de atac vascular cerebral hemoragic (cauzat de sangerari in creier).

Precautii

Anumite conditii va pot face sa fiti neobisnuit de sensibil la decongestionantul pseudoefedrina pe care il contine acest medicament. Inainte de a utiliza Aerinaze, spuneti-i medicului dumneavoastra sau
farmacistului:
- daca aveti varsta de 60 de ani sau mai mult. Adultii mai in varsta pot fi mai sensibili la efectele acestui medicament.
- daca aveti probleme oculare (cum ar fi cresterea presiunii oculare sau glaucomul) diabet zaharat, ulcer peptic stenozant (ulcer care conduce la ingustarea stomacului, intestinului subtire sau esofagului), blocaj piloric sau duodenal (blocaj intestinal), blocaj al colului vezicii urinare, in trecut ati avut bronhospasm (dificultati de respiratie datorate contractiei fibrelor musculare lungi), prostata marita sau probleme la ficat, rinichi sau vezica urinara.
- daca sunteti programat pentru o interventie chirurgicala, deoarece este posibil sa fie necesara intreruperea administrarii Aerinaze timp de cateva zile.
- daca luati digitala, un medicament folosit pentru tratarea anumitor tulburari cardiace, deoarece poate fi necesara ajustarea dozajului.
- daca luati α-metildopa, mecamilamina, rezerpina, alcaloizi de veratrum si guanetidina pentru hipertensiune arteriala, deoarece poate fi necesara ajustarea dozelor.
- daca luati decongestionante (orale sau nazale), medicamente care scad apetitul alimentar (pilule de slabit) sau amfetamine, deoarece utilizate impreuna cu Aerinaze, aceste medicamente va pot creste
tensiunea arteriala.
- daca luati alcaloizi din corn de secara (cum sunt: dihidroergotamina, ergotamina sau metilergometrina) pentru migrene. Utilizate impreuna cu Aerinaze, aceste medicamente va pot creste tensiunea arteriala.
- daca luati linezolid (un antibiotic), bromocriptina (pentru infertilitate sau boala Parkinson), cabergolida, lisurida si pergolid (pentru boala Parkinson). Utilizate impreuna cu Aerinaze, aceste medicamente va pot creste tensiunea arteriala.
- daca luati antiacide, deoarece acestea pot creste eficacitatea Aerinaze.
- daca luati caolin (pentru diaree), deoarece poate reduce eficacitatea Aerinaze.
Spuneti-i medicului dumneavoastra daca suferiti sau sunteti diagnosticat cu urmatoarele:
• hipertensiune arteriala
• batai ale inimii rapide sau puternice
• ritm cardiac anormal
• daca va simtiti rau sau se intensifica durerile de cap in timp ce utilizati Aerinaze. Medicul dumneavoastra va poate sfatui sa intrerupeti tratamentul.
Unul dintre medicamentele din Aerinaze, sulfatul de pseudoefedrina, prezinta un potential de toleranta, iar dozele mari de sulfat de pseudoefedrina pot fi toxice.

Interactiuni medicamentoase

Va rugam sa-i spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.

Sarcina si alaptarea

Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament in timpul sarcinii.
Nu se recomanda utilizarea Aerinaze daca sunteti gravida.
Scaderea producerii de lapte la mame care alapteaza a fost raportata ca reactie adversa datorata pseudoefedrinei, componenta a Aerinaze. Daca alaptati nu este recomandat sa utilizati Aerinaze.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

La dozele recomandate, nu este de asteptat ca Aerinaze sa va produca somnolenta sau sa va scada atentia.
Totusi, foarte rar, la unii oameni poate provoca somnolenta, care le poate afecta capacitatea de a conduce vehicule sau folosi utilaje.

Reactii adverse posibile

Cele mai frecvente efecte secundare ale medicamentului Aerinaze (constatate la mai mult de 1 din 10 pacienti) sunt: tahicardie (accelerarea batailor inimii), uscarea gurii, ameteala, hiperactivitate psihomotorie (agitatie), faringita (dureri in gat), anorexie (pierderea apetitului), constipatie, dureri de cap, fatigabilitate (oboseala), insomnie (dificultatea de a dormi), somnolenta (toropeala), tulburari de somn si nervozitate.

Cum se pastreaza Aerinaze

A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.
Nu utilizati Aerinaze dupa data de expirare inscrisa pe blister. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
A nu se pastra la temperaturi peste 30 grade Celsius. A se tine blisterele in cutie.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la
protejarea mediului.

Informatii suplimentare

Compozitie

Aerinaze este un medicament care contine substantele active desloratadina (2,5 mg) si pseudoefedrina (120 mg). Este disponibil sub forma de tablete cu eliberare modificata, de culoare albastru cu alb. „Eliberare modificata” inseamna ca tabletele au fost concepute astfel incat sa permita eliberarea imediata a uneia dintre substantele active, eliberarea celeilalte realizandu-se pe parcursul a catorva ore.

Ambalaj

Comprimatele Aerinaze sunt ovale, cu dublu strat, alb si albastru, avand marcat semnul „D12” pe stratul albastru.
Comprimatele Aerinaze sunt ambalate cate 2, 4, 7, 10, 14 si 20 comprimate in blistere constand dintr-unfilm laminat, cu folie metalica.
Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Dezechilibrele hormonale si cancerul Dezechilibrele hormonale si cancerul

    Sistemul endocrin este alcatuit din glande endocrine dar si organe, care indeplinesc si alte roluri pe langa cea endocrina. Aceste glande endocrine si organe cu functie endocrina produc substante, care ajung in circulatia sangvina si actioneaza la distanta.citeste mai mult

  • Riscul de tromboza asociat cancerului Riscul de tromboza asociat cancerului

    Pentru ca sangele sa circule prin vase in forma sa lichida este necesar un echilibru intre componentele procoagulante si anticoagulante. Virchow a determinat cele 3 componente esentiale ale aparitiei trombozei: staza, hipercoagulabilitatea si disfunctia vasului. citeste mai mult

  • Trauma sonora - impactul zgomotelor asupra sanatatii auditive Trauma sonora - impactul zgomotelor...

    Trauma sonora este o leziune a urechii interne ce apare in urma expunerii la sunete cu intensitate crescuta. Sunetul intens este sunetul cu multi decibeli. Trauma sonora, numita si trauma acustica, poate aparea fie in urma expunerii la un sunet foarte puternic brusc, fie...citeste mai mult

Comunitate

  • Nas infundat dupa 3 operatii

    Buna ziua, Ma numesc Gilca Alin si as avea mare nevoie de o parere in legatura cu nasul distrus inainte si dupa operatii. Am suferit o operatie deviatie sept acum un an si jumatate; Apoi o radiofrecventa dupa cateva luni; Si o rezectie cornete cu shaverul+o crusta inlaturata din sept cu 5...

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter