Clickmed
programare rapida la medic

sclipeti (potentilla erecta)

Sclipetii fac parte din flora spontana din Europa si America de Nord. In tara noastra planta poate fi intalnita in prin tufarisuri, pe pasuni sau in zone cu taieturi de padure, pana in zona sub- alpina. Sclipetii au in pamant un rizom bine dezvoltat, din care cresc tulpinile numeroase si subtiri, ce pot fi taratoare sau erecte. Frunzele sunt trifoliate si crestate pe margini, foarte asemanatoare cu cele ale patrunjelului. Florile sunt mici si galbene, alcatuite din 4 petale si infloresc din mai pana in septembrie. Dintre substantele chimice continute amintim: tanin galic, rosu de Tormentilla, acizii elagic si chinovic, rezine, mucilagii, substante minerale, vitamina K.Principalele proprietati ale plantei sunt: puternic astringenta, antimicrobiana, hemostatica, cicatrizanta rapida, antibiotic, antiinflamatoare. In fitoterapie este utilizat rizomul, ce trebuie recoltat in perioada septembrie-noiembrie.


Uz intern:

- boli intestinale, diaree, enterite,  hematurie, hemoragii stomacale, halena, hemoragii uterine, incontinenta urinara,  metroragii - un varf de cutit de praf tinut sub limba si apoi inghitit, decoct din pulbere de rizom,  tinctura de rizom.


Uz extern:

- afte, arsuri, degeraturi, eczeme, furuncule, inflamatii bucale, leucoree, piodermitele capului, rani vechi, stomatite, ulcere atone, ulcere varicoase, panaritiu - sub forma de  comprese si spalaturi locale cu decoct din rizom.

Citeste si

Arhiva
  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter