Clickmed
programare rapida la medic

Cruciulita (senecio jacobaea)

Planta este originara din Europa si Asia, dar s-a aclimatizat si in America de Nord si Africa de Sud. In tara noastra poate fi intalnita in zone apropiate de mlastini, pe terenuri umede, pe marginea drumurilor sau pe langa garduri. Planta este inalta de pana la 60 cm, tulpina este dreapta si acoperita cu perisori. Frunzele sunt sunt lobate, rotunjite la varf si crestate pe margini si raspandesc un miros neplacut. Florile cresc grupate in inflorescente bogate, sunt galbene si infloresc din iunie pana in noiembrie. Printre elementele chimice continute se evidentiaza un numar foarte mare de alcaloizi: iacobina, otosenina, retrosina, senecionina, acetilerucifolina. Toti acesti alcaloizi sunt toxici pentru rumegatoare, mai ales cai si vite. toxina continuta de planta distruge ficatul animalelor, ducand la moarte. Principalele calitati ale plantei sunt: verzicanta, antiinflamatoare. In fitoterapie este utilizata partea aeriana a plantei. Cercetarile recente au aratat ca alcaloizi din compozitia ei reduc diviziunea celulara si se incearca utilizarea ei in tratamentul tumorilor si cancerului.


Uz extern:

- ulcere canceroase ale pielii, reumatism, sciatica, inflamatii produse de guta - sub forma de comprese sau cataplasme din planta sau infuzie.


Efecte adverse:

- Planta poate da reactii alergice puternice si trebuie utilizata numai extern. Ingestia sa poate afecta ficatul ireversibil si poate produce moartea.

Citeste si

Arhiva
  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter