Clickmed
programare rapida la medic

Rachitan (lythrum salicaria)

Rachitanul este o planta din flora spontana originara din Europa. In tara noastra se intalneste aceasta planta in locuri umede, mlastinoase, pe langa balti, prin tufisuri umede. Tulpina plantei este dreapta, simpla sau ramificata, inalta de pana la 2 m, cu baza in 4 muchii, acoperita cu peri scurti. Frunzele sunt lanceolate, opuse, cele de pe ramuri sunt dispuse altern. Florile sunt grupate in inflorescente terminale si au culoarea rosie- violacee, sunt lungi si infloresc din iunie pana in septembrie.
Dintre elementele chimice continute de aceasta planta se numara: galo-taninuri (5-10%), salicarina, hidroxid feric, substante de natura flavonoidica,  heterozide, orientina, pigmenti antocianici-diglicozide ale malvidolului si galactozide ale cianidolului, colina, glucoza, amidon, colina, un fitoncid cu activitate antibiotica, substante antibiotice, pectine, carotenoizi, substante minerale, urme de ulei volatil.
Principalele calitati ale rachitanului sunt: antibiotic natural, astringent, antidiareic, inhiba dezvoltarea florei microbiene patogene intestinale si fermentatia intestinala.
In fitoterapie se foloseste partea aeriana a plantei.

 

Uz intern:

 

- colite de fermentatie, diaree, dizenterie,  epistaxis, flux menstrual dereglat, hemoptizie, hemoragii gastro-intestinale,  metroragii,  infestari cu stafilococ auriu (s. aureus) si baccilii dizenterici - sub forma de infuzie, decoct, pulbere sau extract fluid din planta.

 

Uz extern:

 

- dermatoze diverse, eczeme zemuinde, leucoree, prurit vulvar, rani, ulcer varicos, urticarie, vaginite, intertrigouri -  sub forma de comprese, irigatii vaginale, bai cu decoct de planta maruntita.

Citeste si

Arhiva
  • Dezechilibrele hormonale si cancerul Dezechilibrele hormonale si cancerul

    Sistemul endocrin este alcatuit din glande endocrine dar si organe, care indeplinesc si alte roluri pe langa cea endocrina. Aceste glande endocrine si organe cu functie endocrina produc substante, care ajung in circulatia sangvina si actioneaza la distanta.citeste mai mult

  • Riscul de tromboza asociat cancerului Riscul de tromboza asociat cancerului

    Pentru ca sangele sa circule prin vase in forma sa lichida este necesar un echilibru intre componentele procoagulante si anticoagulante. Virchow a determinat cele 3 componente esentiale ale aparitiei trombozei: staza, hipercoagulabilitatea si disfunctia vasului. citeste mai mult

  • Trauma sonora - impactul zgomotelor asupra sanatatii auditive Trauma sonora - impactul zgomotelor...

    Trauma sonora este o leziune a urechii interne ce apare in urma expunerii la sunete cu intensitate crescuta. Sunetul intens este sunetul cu multi decibeli. Trauma sonora, numita si trauma acustica, poate aparea fie in urma expunerii la un sunet foarte puternic brusc, fie...citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter