Clickmed
programare rapida la medic

Maslin (olea europea)

Maslinul este un arbore originar din Siria si zonele de litoral din Asia Mica, foarte raspandit in Grecia. In Romania s-a incercat cultivarea lui in sere. Maslinul este un pom mic, care area trunchiu; si ramurile noduroase la maturitate, frunzele au o culoare speciala specifica de gri-verde (oliv).


Florile sunt albe, asezate in grupuri de 15- 30 pe un racem si apar vara. fructele (maslinele) sunt drupe verzicare si cad din copac toamna tarziu, au in interior un sambure dur. Dintre elementele chimice constitutive ale maslinei enumeram: apa, vitaminele a, B, C, E, F, saruri minerale, materii azotate, grase, ulei, substante extractive, sulf, fosfor, cupru, mangan, calciu, fier, magneziu, protide, celuloza, etc.

Principalele calitati: asigura o buna digestie, laxativ, asigura drenajul biliar, purgativ, emolient, antidot al otravilor, colagoga, stimuleaza functionarea ficatului, scade colesterolul, ajuta la inmuierea keratozelor, vindeca leziuni si diferite rani.

In fitoterapie este folosit fructul (maslina) din care se extrage uleiul la rece. Mai este utilizat la prepararea salatelor, in industria cosmetica intra in componenta numeroaselor produse dedicate ingrijirii tenului si parului.

Uz intern:

- afectiuni hepatice, afectiuni digestive, anemii, colici, colesterol ridicat, constipatie, diabet zaharat, dischinezie biliara, guta,hipertensiune, litiaze renala sau biliara, nevrite, viermi intestinali - sub forma de ulei presat la rece.

Uz extern:

- abcese, alopecie, arsuri, dureri diverse, entorse, furuncule, panaritiu, paradontoza, pecingine, pioree, reumatism, unghii deteriorate - sub forma de ulei aplicat ca atare, masaj local pe locul dureros cu ulei incalzit, amestecat cu apa de var inmoaie keratozele.

Citeste si

Arhiva
  • Riscul de tromboza asociat cancerului Riscul de tromboza asociat cancerului

    Pentru ca sangele sa circule prin vase in forma sa lichida este necesar un echilibru intre componentele procoagulante si anticoagulante. Virchow a determinat cele 3 componente esentiale ale aparitiei trombozei: staza, hipercoagulabilitatea si disfunctia vasului. citeste mai mult

  • Trauma sonora - impactul zgomotelor asupra sanatatii auditive Trauma sonora - impactul zgomotelor...

    Trauma sonora este o leziune a urechii interne ce apare in urma expunerii la sunete cu intensitate crescuta. Sunetul intens este sunetul cu multi decibeli. Trauma sonora, numita si trauma acustica, poate aparea fie in urma expunerii la un sunet foarte puternic brusc, fie...citeste mai mult

  • Anevrismul de artera carotida - riscuri si tratament Anevrismul de artera carotida -...

    Anevrismul de artera carotida reprezinta o dilatare intr-una dintre cele doua artere carotide. Arterele carotide sunt responsabile de vascularizatia creierului, capului, fetei si gatului.citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter