Clickmed
programare rapida la medic

Mielareaua (vitex agnus-castus)

Mielareaua este un arbust cu miros aromatic, cultivat in tara noastra ca planta medicinala sau decorativa. Poate ajunge la inaltimea de 4 metri, are frunze digitate, opuse, petiolate, foliolele lanceolate, verzi inchise pe partea superioara si cenusii pe cea inferioara.

Florile sunt violete sau palid liliachii, foarte rar albe, mici, dispuse in inflorescenta cimoasa, frumos mirositoare. Infloresc in lunile iulie-septembrie. fructele sunt drupe globuloase.
In scop fitoterapeutic se recolteaza fructele si frunzele.

Planta contine doi compusi specifici vitexina si vitexinina, si alte substante cum ar fi: steroli, uleiuri volatile, esentiale, oxizi monoterpenici, glicozizi iridoizi, monoterpene, alcooli monoterpenici, substante flavonoide.

Are actiune tonica, oftalmica, sedativa, stomahica, afrodisiaca asupra femeilor si anafrodiziaca asupra barbatilor (in manastiri era folosita ca mirodenie pentru a calma instinctele sexuale ale calugarii).

Are de asemenea capacitatea de a regla nivelul hormonilor femininin din sange, regland glanda pituitara. Regleaza si ciclurile menstruale, imbunatateste conditia fizica si psihica a femeii.
Planta este utilizata in alimentatie si ca remediu natural in medicina populara

Uz intern:

- ciclu menstrual neregulat, lactatie insuficienta, reglare hormonala la femei – sub forma de ulei, extract.

Uz extern:

- afectiuni oftalmologicesub forma de spalaturi locale.

Citeste si

Arhiva
  • Tumorile oculare din perspectiva oncologului

    Cancerele oculare sunt afectiuni rare, care pot afecta semnificativ calitatea vietii, pot determina pierdera vederii si pot determina morbiditate si mortalitate crescuta. Cele mai frecvente sunt retinoblastomul si melanomul uveal. Alte forme, ce pot sa apara sunt limfomul...citeste mai mult

  • Cordul atletului, o forma de hipertrofie a ventriculului stang

    Cordul atletului se caracterizeaza prin modificari structurale si functionale care apar in randul persoanelor care se antreneaza pe durate prelungite (de exemplu, 1 ora in majoritatea zilelor) sau frecvent la intensitati mari (sportivii de performanta). citeste mai mult

  • 25 de ani de DENT ESTET in Romania

    Investitii de zeci de milioane de euro in infrastructura medicala si sute de mii de pacienti din tara si strainatate tratati la standarde internationale. Dezvoltarea singurei retele de clinici stomatologice din Romania cu abordare 360° in ingrijirea pacientilor – cu...citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter