Clickmed
programare rapida la medic

Sovarf (origanum vulgare)

Sovarful este o planta originala din Bazinul Marii Mediterane si Asia, dar se dezvolta si in alte zone din Europa, face parte din familia Labiatae. In Romania creste prin fanetele din regiunile de deal si de munte, in livezi, tufisuri, locuri uscate, vii, pe langa paduri si prin locuri pietroase pana in regiunea alpina.

Sovarful este o planta cu tulpina in 4 muchii, verde, cu nuante rosietice, acoperita cu perisori, lemnosa si ramificata in partea superioare, creste pana la 80 cm inaltime, sub forma de tufe. Frunzele sunt ovale, opuse, cu marginea dreapta sau usor zimtata, ascutite la varf.

Florile cresc reunite in buchete in varful tulpinii si al ramurilor, sunt de culoare roz-violacee, mai rar albe, infloresc din iunie pana in august. Frunzele si tulpinile emana un miros foarte placut si aromat daca sunt strivite intre degete.

In fitoterapie se intrebuinteaza partile aeriene superioare ale plantei. Se recolteaza planta inflorita, de la punctul de unde incepe sa se ramifice. In perioada de inflorire si mai ales in orele de dimineata, planta contine cea mai mare cantitate de ulei eteric.

Planta este bogata in: ulei volatil, timol, carvacrol, tanin, principii amare, antocianide, flavonoide, substante minerale. Principalele sale proprietati sunt: antispastic, sedativ (asupra sistemului nervos central), bronhodilatator, antiseptic, antispastic, stomahic, fluidifica secretiile bronhice.


Uz intern:

- afectiuni respiratorii, afectiuni stomacale, anorexie, astenie, astm bronhic, bronsite, colite de fermentatie, dizenterie, faringite, gastrite hipoacide, insomnie, stari gripale, stomatite, traheite, tulburari intestinale, tuse convulsiva - sub forma de infuzie, decoct, praf de planta tinut sub limba, tinctura.

Uz extern:

- afectiuni dermatologice, arsuri, dureri de cap, dureri de dinti, eczeme, gingivite, halena, otita, parodontoza, rani, crize dureroase reumatice - sub forma de comprese cu infuzie, unguent, gargara, spalaturi, in otite - suc proaspat picurat in ureche.

Citeste si

Arhiva
  • Riscul de tromboza asociat cancerului Riscul de tromboza asociat cancerului

    Pentru ca sangele sa circule prin vase in forma sa lichida este necesar un echilibru intre componentele procoagulante si anticoagulante. Virchow a determinat cele 3 componente esentiale ale aparitiei trombozei: staza, hipercoagulabilitatea si disfunctia vasului. citeste mai mult

  • Trauma sonora - impactul zgomotelor asupra sanatatii auditive Trauma sonora - impactul zgomotelor...

    Trauma sonora este o leziune a urechii interne ce apare in urma expunerii la sunete cu intensitate crescuta. Sunetul intens este sunetul cu multi decibeli. Trauma sonora, numita si trauma acustica, poate aparea fie in urma expunerii la un sunet foarte puternic brusc, fie...citeste mai mult

  • Anevrismul de artera carotida - riscuri si tratament Anevrismul de artera carotida -...

    Anevrismul de artera carotida reprezinta o dilatare intr-una dintre cele doua artere carotide. Arterele carotide sunt responsabile de vascularizatia creierului, capului, fetei si gatului.citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter