Clickmed
programare rapida la medic

Pedicuta (lycopodium clavatum)

Aceasta planta face parte din familia Lycopodiaceae, se aseamana cu muschiul de pamant si este vesnic verde. Este o planta din flora spontana, ce creste in Europa si America de Nord, in unele tari fiind ocrotita de lege. In Romania se gaseste la altitudini de peste 600 de metri, la liziera padurilor sau in padurile de conifere. Nu suporta lumina directa a soarelui, prefera umbra deasa, racoarea si solurile umede. Are vrejuri lungi, ce ajung pana la 1- 2 m lungime. Din aceste vrejuri cresc tulpinite lungi de 7-10 cm, moi la pipait, ramificate, cu frunze liniare, ascutite la varf, moi si dese ca niste solzisori, care se termina cu un fir alb, lung. Cand are varsta de patru ani, pe aceste vrejuri apar 2-3 pistiluri lungi, galbui cu polen, ca niste spice - florile, care infloresc din iulie pana in septembrie . Contine urmatoarele substante: clamatina, anatina, licopodina, clavatoxina, nicotina, substante de natura flavonica, triterpenica, minerale, iar sporii contin: acizi grasi, acizi esterificati, fitosterine. In scop fitoterapeutic se foloseste intraga parte aeriana a plantei si sporii, care trebuiesc recoltati in iulie- august, inainte sa se scuture. Datorita faptului ca o planta ajunge greu la maturitate trebuie avut grija sa nu se smulga cu radacina si sa nu se rupa vrejurile taratoare. Proprietati: diuretica, purgativa, antitumorala, antireumatismala, combate caderea parului si ii stimuleaza cresterea, sicativa contra transpiratiei. Alte utilizari: in industria metalurgica se folosea la prepararea formelor in care se toarna fonta.

Uz intern:

- alcoolism, alopecie, artrita, boli renale sau genitale, crampe musculare, boli ale aparatului urinar, boli hepatice, cancer, ciroza, constipatie, hipertensiune arteriala, hiperhidroza, litiaze renale si biliare, nicotism, spasme abdominale – sub forma de infuzie, decoct, tinctura.

Uz extern:

- alopecie, escare, hemoroizi, rani, reumatism, transpiratie excesiva- sub forma de bai locale, spalaturi si cataplasme din infuzia de planta maruntita sau macerat, sporii plantei pentru pudraje.

Efecte adverse:

- Supradozajul poate duce la spasme intestinale.

Citeste si

Arhiva
  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter