Clickmed
programare rapida la medic

Trifoiste de balta (menyanthes trifoliata)

Trifoistea de balta este o planta din familia Gentinaceae, care creste in zonele mlastinoase din Europa, Asia si America de Nord, ca flora spontana. In Romania planta se gaseste prin fanete, soluri umede, de la campie pana la etajul alpin. Poate fi cultivata cu succes si ca planta decorativa de gradina. Tulpina sa este inalta de 15-30 de centimetri, care se continua cu un rizom in pamant. Rizomul este lung, gros si ramificat. Frunzele apar in varful rizomului, sunt trifoliate, au coditele lungi, si au o teaca ce inconjoara rizomul. Florile sunt de culoare alb- roza, au codita lunga si au 5 petale. Petalele prezinta pe fata interna numerosi peri alburii. Staminele au anterele rosii-violacee, conferind un aspect foarte placut plantei. Trifoistea infloreste in lunile mai-iunie.
In scop fitoterapeutic sunt folosite frunzele, ce trebuie recoltate in lunile aprilie-iunie. Aceasta planta contine urmatoarele substante: trifolina - un trifoliozid echivalent cu 3 alactozid-camferol, loganina (un glicozid amar identic cu meliatina), gentianina (un alcaloid prezent in gentiana), o substanta amara glicozidica: meniantina care la hidroliza da fructoza si meniantol. Proprietatile sale sunt: tonic amar, eupeptic, emenagog, colagog, antitiroidian, febrifug, stimuleaza functiile hepatice, produce echilibru neuro-vegetativ.

 

Uz intern:

 

- afectiuni hepatice, afectiuni neuro-vegetative, afectiuni tiroidiene, anorexie, astm, febra, hepatite, amenoree – sub forma de pulberea de fruze uscate tinuta sub limba, infuzie, tinctura.

Citeste si

Arhiva
  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter