Clickmed
programare rapida la medic

Untul pamantului (tamus communis)

untul pamantului face parte din familia Dioscoreaceae si este o planta des  intalnita in Europa. In tara noastra creste mai ales in regiunile sudice, la marginea padurilor, in luminisuri, pe langa garduri verzi. Adesea prefera zonele pietroase, unde radacina sa imensa se "ascunde", fiind foarte dificil de scos.  Sub pamant dezvolta o radacina impresionanta, neagra la suprafata si alba in interior, lunga de pana la jumatate de metru si foarte groasa (poate ajunge si la grosimea unui brat), cu o consistenta untoasa, de unde si denumirea. Tulpina este lunga de 2-4 metri si are tendinta de a se catara pe pietre si alte plante, frunzele au forma de inima, sunt verde intens colorate si lucioase. Florile sunt mici, verzui si se observa cu greutate. fructele apar toamna si sunt bobite colorate rosu- intens.  In scop fitoterapeutic este folosita radacina. U
ntul pamantului este bogat in: saponine, oxalat de calciu, alcaloizi si histamina. Proprietatile acestei plante sunt: antireumatic, diuretic, purgativ, rubefiant.

 

Uz extern:

 

- acnee,  contuzii, dermatoze purpurice, dureri diverse, echimoze,  purpura, reumatism, sinuzita, bronsita, monturi - radacina rasa aplicata local (nu pentru timp prea indelungat pentru ca devine iritant), comprese cu infuzie de radacina sau macerat.

 

Efecte adverse:


- Planta are fructele foarte toxice. Radacina este bogata in saponine si nu se recomanda uzul intern, deoarece este toxica.

 

Citeste si

Arhiva
  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter