Clickmed
programare rapida la medic

Vitamina b12, fiole

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Vitamina b12, fiole

Indicatii
Anemii pernicioase si parapernicioase, insotite sau nu de tulburari neurologice. anemie megaloblastica dupa gastrectomie sau asociata cu tulburari gastrointestinale. Anemii ale hepaticilor; anemii toxiinfectioase, debilitate, convalescenta, astenie, prematuri. Anorexie, denutritie. Osteoporoza, osteoartrita. Polinevrite alcoolice, diabetice, nevrite, nevralgii cervicobrahiale si faciale, zona zoster. Ciroze hepatice, hepatite cronice, oliguria hepaticilor.

Doze si mod de administrare
Intramuscular, in anemia pernicioasa 100 - 1000 mcg zilnic, 2 saptamani, apoi o data pe luna (ca tratament de intretinere); in nevrite 1000 mcg/zi.

Compozitie
Fiole de 1 ml cu 50 mcg sau 1 000 g ciancobalamina.

Actiune terapeutica
Vitamina b12 sau ciancobalamina, obtinuta din culturi de streptomyces, este considerata ca factorul extrinsec al lui Castle. vitamina b12 are un rol important in metabolismul general. Prin actiunea sa anabolica in metabolismul protidic, ea este un factor de crestere. Fiind un agent important in procesele de transmetilare si participand la formarea metioninei si colinei, ciancobalamina este un factor lipotrop. vitamina b12 este un factor specific antipernicios, care actioneaza la nivelul celulelor maduvei osoase si al celulelor hepatice. Ea participa la sinteza acizilor nucleici, la formarea eritroblastelor si, in general, a tuturor celulelor. Activitatea sa antipernicioasa se manifesta prin provocarea unei crize reticulocitare puternice, stimuland maturarea eritrocitelor si normalizand cu rapiditate formula sanguina. De asemenea, amelioreaza achilia gastrica si tulburarile neuro-anemice.

Contraindicatii
Policitemii, boli precanceroase.
Forma de prezentare
Cutie cu 5 sau 100 fiole 1 ml (50 gama).
Cutie cu 5 sau 100 fiole 1 ml (1000 gama).

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Anemia prin deficit de vitamina B12 Anemia prin deficit de vitamina B12

    Generalitati Anemia prin deficit de vitamina B12 reprezinta o afectiune hematologica care apare in momentul in care nu exista suficienta vitamina in corp. Vitamina B12 (denumita si cobalamina) ajuta la sinteza de eritrocite (globule rosii). Eritrocitele...citeste mai mult

  • Normele privind suplimentele alimentare  - ordin 1069/2007 Normele privind suplimentele...

    Ordin nr. 1069 din 19/06/2007 pentru aprobarea Normelor privind suplimentele alimentare Avand in vedere prevederile ARTICOLUL 20 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea productiei, circulatiei si comercializarii alimentelor,...citeste mai mult

  • Suplimentele nutritionale Suplimentele nutritionale

    Generalitati Desi in ziua de azi nu am ajuns sa substituim alimentele cu substantele nutritive, asa cum profeteau povestirile stiintifico-fantastice ale secolului al XX-lea, tot mai multi oameni recurg la suplimente urmarind, de regula, sa isi amplifice capacitatile...citeste mai mult

Comunitate

  • Anemia prin deficit de vitamina B12

    Am fost descoperita cu anemie megaloblastica si faceam injectabil o foila pe luna de b12 1000 gama,acum daca nu se mai gasesc in farmacii pot face 5 fiole de b12 50 gama cate o cutie pe saptamana, ajung la aceiasi concentratie.Pot inlociu acest tratament cu tablete?

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter