Clickmed
programare rapida la medic

Stazepine, drajeuri

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Stazepine, drajeuri

Compozitie
Un comprimat contine 200 mg carbamazepine.

Actiune terapeutica
Stazepinul ese un medicament anticonvulsivant cu structura chimica asemanatoare cu a antidepresivelor triciclice. Avand o actiune analgezica specifica este utilizat si in tratamentul nevralgiei trigeminale.
Stazepinul se absoarbe usor la nivelul tubului digestiv. Efectul optim se realizeaza dupa 3-6 zile de tratament. Este un puternic medicament lipofilic ce se distribuie rapid in tesuturi. Se leaga in proportie de 75% de proteinele plasmatice. La nivelul ficatului are loc biotransformarea carbamazepinei. Medicamentul se elimina prin urina, dar in special prin fecale, in cea mai mare parte in timpul metabolismului (aproximativ 60%). Stazepinul trece rapid prin placenta (30-60 minute) si se acumuleaza in tesuturile fatului. Este un puternic inductor enzimatic.

Indicatii
Epilepsie. Nevralgii. Reduce dependenta de alcool.

Doze si mod de administrare
Individual, dupa indicatiile medicului. Atentie! In cazul tratamentului de lunga durata controlul sanguin trebuie facut cu regularitate. In perioada tratamentului, pacientii nu trebuie sa conduca automobilul si sa munceasca cu diverse aparate si unelte.
Forma de prezentare: cutii cu 50 comprimate a 200 mg carbamazepina. Alt mod de ambalare cerut de cumparator.

Contraindicatii
Leucopenie, confuzii epileptice, hipersensibilitate fata de medicament sau antidepresive triciclice. Medicamentul nu se va administra concomitent cu inhibitori de monoaminooxidaze (MAO). Preparatul trebuie sa se administreze cu grija pacientilor cu glaucom, cu tulburari cardiovasculare, hepatice sau renale, precum si pacientilor in varsta hipersensibili. Medicamentul nu se administreaza in timpul perioadei de alaptare.

Reactii adverse
Uneori apar simptome neurologice, simptome gastrointestinale, simptome alergice si de hipersensibilitate. In marea lor majoritate aceste efecte adverse dispar odata cu reducerea dozelor.
Interactiuni: Carbamazepine este un puternic inductor enzimatic; accelereaza metabolismul si eliminarea multor medicamente administrate, exemple: warfarina, doxyciclina, teofilina, acid valproic, ethosuxinide, fenitoina, clonazepamul si haloperidolul. Fenobarbitalul, fenitoina si primidona scad nivelul carbamazepinei in ser. blocante ale canalelor de calciu - verapamil si diltiazem - cresc substantial concentratia de carbamazepina din plasma. Un efect similar este produs de eritromicina, isoniazida si cimetidina. Administrarea simultana cu saruri de litiu a carbamazepinei poate duce la potentarea efectelor neurotoxice. Stazepinul poate scadea eficacitatea contraceptivelor orale.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Consecintele unei supradoze de aspirina Consecintele unei supradoze de aspirina

    Generalitati Aspirina este al treilea nume pentru acidul acetilsalicilic, substanta utilizata frecvent in medicamentele recomandate pentru ameliorarea durerilor. Medicamentele sunt folosite din cele mai vechi timpuri, mai exact inca din vremea medicului grec...citeste mai mult

  • Asistenta medicala a prescolarilor, elevilor si studentilor Asistenta medicala a prescolarilor,...

    Ordin nr. 653 din 25 septembrie 2001 privind asistenta medicala a prescolarilor, elevilor si studentilor Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 777 din 5 decembrie 2001 Ministrul sanatatii si familiei, vazand Referatul comun de aprobare al Directiei generale...citeste mai mult

  • Scleroza multipla Scleroza multipla

    Generalitati Scleroza multipla este o afectiune neurologica cronica, care afecteaza sistemul nervos central, in mod special creierul, maduva spinarii si nervii optici. Scleroza multipla poate provoca dificultati in forta si controlul muscular, tulburari de vedere, de...citeste mai mult

  • Candidoza bucala - cauze, simptome si tratament Candidoza bucala - cauze, simptome si...

    Ce este candidoza bucala Candidoza bucala (orofaringiana) este o infectie determinata de anumiti fungi (ciuperci) ce se dezvolta la nivelul gurii, limbii si al gatului. Candidoza bucala este mai frecventa la nou-nascuti, sugari si batrani, dar poate sa apara la...citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter