Clickmed
programare rapida la medic

Moradol, solutie injectabila

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Moradol, solutie injectabila

Compozitie
Solutie injectabila continand butorphanol tartrat 2 mg / ml.

Actiune terapeutica
Moradol este un analgezic puternic, cu actiune mixta agonist-antagonista asupra receptorilor opioizi. Durata analgeziei este de 3 ÷ 4 ore si este echivalenta, aproximativ, cu cea a morfinei. Analgezia se instaleaza in aproximativ 10 min. dupa administrare intramusculara si foarte rapid in cazul administrarii intravenoase. Actiunea analgezica maxima se realizeaza in curs de 30 ÷ 60 min. de la administrarea intramusculara si mult mai rapid dupa cea intravenoasa.

Indicatii
ameliorarea durerilor moderate si severe, medicatie preoperatorie sau pre-anestezica, ca supliment al anesteziei intraoperatorii, analgezia in cursul travaliului.

Doze si mod de administrare
intramuscular: in general, se administreaza o doza unica de 2 mg (1 ml), care poate fi repetata la 3 ÷ 4 ore daca este necesar. Doza eficienta este de 1 ÷ 3 mg repetate la 3 ÷ 4 ore in functie de severitatea durerii. Intravenos: in general, se administreaza o doza unica de 1 mg (0,5 ml), care poate fi repetata la 3 ÷ 4 ore daca este necesar. Doza eficienta depinde de severitatea durerii, si este de 0,5 ÷ 2 mg repetate la 3 ÷ 4 ore. Utilizarea in anestezie:  este folosit ca un component analgezic in cursul perioadei de anestezie, de exemplu, premedicatie si intretinere. O parte din factorii ce trebuie luati in considerare in recomandarea dozelor sunt varsta, greutatea corporala, starea fizica, medicatia concomitenta, tipul de anestezie folosit si tehnica chirurgicala. Premedicatie: dozele medicatiei preoperatorii cu MORADOL trebuie individualizate. Doza uzuala este de 2 mg administrate intramuscular cu 60 ÷ 90 min. inaintea interventiei chirurgicale. Intretinere: folosirea butorphanolului in cursul mentinerii anesteziei trebuie individualizata. Doza uzuala pentru administrare intravenoasa este de 0,5 ÷ 1 mg. Doza poate fi crescuta pana la 0,06 mg/kg corp, in functie de restul medicatiei ce se administreaza (sedative, analgezice, hipnotice). Doza totala variaza intre 4 ÷ 12,5 mg (0,06 pana la 0,18 mg/kg corp).
Moradol asigura o analgezie adecvata daca este administrat in cursul anesteziei ca supliment al oxidului de azot. In general, aceasta se reflecta prin cresterea tonusului simpatic general. Daca tensiunea arteriala continua sa creasca dupa dozele repetate de butorphanol, trebuie asociat un alt anestezic volatil sau o alta medicatie intravenoasa (cum ar fi thiobarbituratul sau benzodiazepinice).

Contraindicatii
Hipersensibilitate cunoscuta la butorphanol tartrat.

Reactii adverse
Dupa administrarea de Moradol pot apare: sedare, greata, transpiratii, cefalee, vertij, senzatie de plutire, pierderea constientei, confuzie. Foarte rar, s-au inregistrat vise deosebite, agitatie, euforie, halucinatii si crize epileptice. Mai pot apare palpitatii, cresterea sau scaderea tensiunii arteriale si tahipnee.

Masuri de precautie
Daca Moradol trebuie administrat unor pacienti cu dependenta la opiacee, inainte de folosire trebuit realizata detoxifierea acestora, datorita actiunii butorphanolului ca antagonist. Se va acorda o atentie deosebita pacientilor care au primit o cantitate importanta de opiacee inainte de butorphanol. De asemenea, trebuie acordata o atentie deosebita in cazul administrarii de MORADOL la pacienti cu instabilitate emotionala, cu abuz de stupefiante in antecedente. La pacienti cu leziuni cranio-cerebrale, Moradol-ul trebuie administrat cu maxima atentie datorita cresterii presiunii intracraniene. Folosirea Moradol la pacienti cu infarct miocardic acut, insuficienta coronariana sau disfunctie ventriculara, trebuie limitata numai la cei care au hipersensibilitate la sulfat de morfina sau meperidina. La pacientii cu depresie respiratorie de diferite etiologii, MORADOL trebuie administrat cu mare atentie si in doze mici. Moradol trebuie administrat cu precautie la pacientii cu insuficienta hepatica. Sunt necesare precautii in cazul folosirii Moradol ca medicatie preanestezica datorita cresterii presiunii arteriale. Nu se recomanda administrarea Moradol in cursul sarcinii si alaptarii si la copii sub 18 ani deoarece nu s-a stabilit inca siguranta in folosire in aceste cazuri.
Supradozaj: in caz de supradozaj se va administra intravenos NALOXON si se va asigura mentinerea functiilor vitale.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Reactiile alergice la iedera salbatica, stejarul salbatic si otetarul salbatic Reactiile alergice la iedera...

    Generalitati Iedera salbatica, alaturi de stejarul salbatic si otetarul salbatic sunt plante responsabile de aparitia dermatitei de contact (eruptie tegumentara de natura alergica ce apare la contactul cu aceste plante). Eruptia caracteristica este sub forma de linii...citeste mai mult

  • Neurodermatita Neurodermatita

    Generalitati Neurodermatita cunoscuta si sub numele de lichen simplex este o forma cronica de dermatita. Din cauza pruritului constant si a scarpinarii, pielea se ingroasa si isi modifica textura. Pruritul (mancarimea) poate fi cauzata de o intepatura de insecta,...citeste mai mult

  • Fentanil Fentanil

    Descriere Fentanilul este un analgezic opioid, sintetizat in anii 1950 in Belgia de catre Paul Janssen, cu o potenta analgezica de aproximativ 80 ori mai mare decat morfina.A fost introdus in practica medicala in anii 1960 ca anestezic intravenos sub denumirea...citeste mai mult

  •  Ergotamina - aliatul impotriva migrenelor Ergotamina - aliatul impotriva...

    Generalitati Migrenele sunt dureri de cap cu caracter recurent ce pot fi uni sau bilaterale, pot sau nu sa fie insotite de aura migrenoasa sau prodrom dar care, indiferent de tipul lor, altereaza foarte mult starea de sanatate a pacientului si ii scad considerabil...citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter